16. února 2023 • 16:30

Štafetu dvojic vyhráli Norové. Českému páru se nepodařila střelba

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tereza Voborníková a Michal Krčmář dojeli na biatlonovém mistrovství světa v Oberhofu čtrnáctí v závodě smíšených štafet. Čeští reprezentanti doplatili na Krčmářova tři trestná kola, k tomu museli na střelnici třináctkrát dobíjet.



Zvítězili favorizovaní Norové Johannes Thingnes Bö a Marte Olsbuová-Röiselandová. Vedoucí muž Světového poháru Bö získal na šampionátu v Německu pátou zlatou medaili a stanovil mezi muži nový rekord. Olsbuová-Röiselandová se díky celkově třináctému triumfu osamostatnila v čele ženských tabulek před Němkou Magdalenou Neunerovou. Druzí skončili Rakušané, bronz brali Italové.

Nejlepším dosavadním výsledkem českých reprezentantů v disciplíně na vrcholných akcích zůstává deváté místo z roku 2019. Tehdy se o něj postarali Eva Puskarčíková a Ondřej Moravec.

Češi se museli obejít bez Markéty Davidové, kterou trápily problémy s hlasivkami. Místo ní dostala přednost Voborníková. Dvaadvacetiletá rodačka z Vrchlabí rozjela závod dobře a po bezchybné střelbě vleže byla pátá. Na stojce třikrát opravovala a předávala Krčmářovi na dvanécté příčce se ztrátou 40 vteřin.

Nejzkušenějšímu českému závodníkovi v poli se ale úvod nepovedl. Hned po první ležce musel Krčmář na dvě trestná kola, propadl se na 20. místo a Češi de facto ztratili naději na dobrý výsledek. Stříbrný olympijský medailista z Pchjongčchangu nakonec kroužil ještě jednou po závěrečné palbě vestoje. Do cíle dojel o dvě minuty a 47 sekund za vítězným Böem.

Norská hvězda rozhodla o triumfu na poslední střelbě. Navzdory tomu, že po předchozí ležce a trestnému kolu ztrácel Bö na vedoucí rakousko-italské duo Davida Komatze, Tommasa Giacomela jedenáct sekund, před závěrečnou položkou ztrátu smazal. Posledních pět terčů pak sestřelil bez jediné opravy a dojel si s přehledem pro pátý triumf na šampionátu. Osamostatnil se tak v historickém žebříčku před dosavadními rekordmany Ole Einarem Björndalenem, Emilem Hegle Svendsenem a Francouzem Martinem Fourcadem, kteří v minulosti na jednom MS vyhráli čtyřikrát.

Po pátečním volnu vyvrcholí šampionát o víkendu. V sobotu jsou na programu štafety mužů a žen, v neděli se uskuteční závody s hromadným startem.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu (Německo) - štafeta smíšených dvojic:

1. Olsbuová-Röiselandová, J. T. Bö (Nor.) 35:37,1 (1 tr. kolo + 6 dobíjení), 2. Hauserová, Komatz (Rak.) -13,8 (0+6), 3. Vittozziová, Giacomel (It.) -51,0 (2+9), 4. H. Öbergová, Samuelsson (Švéd.) -1:16,4 (1+12), 5. Jeanmonnotová, Fabien Claude (Fr.) -1:21,9 (1+12), 6. Schneiderová, Nawrath (Něm.) -1:30,7 (1+12), ...14. Voborníková, Krčmář (ČR) -2,47,7 (3+13).

Vstoupit do diskuse
4
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud