26. dubna 2022 • 15:15

Putin se zastal teenagerky s dopingem: Dokonalost nemůže být nečestná

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruský prezident Vladimir Putin se zastal krasobruslařské hvězdy Kamily Valijevové, která měla v prosinci pozitivní dopingový test. Je přesvědčený, že k jejím vynikajícím výkonům jí zakázané látky nemohly pomoci.



Čerstvě šestnáctiletá Valijevová ve své premiérové seniorské sezoně do olympijských her neprohrála jedinou soutěž a překonávala historická maxima. Byla jednoznačnou favoritkou na olympijské zlato, ale po soutěži družstev v Pekingu vyšlo najevo, že měla v prosinci pozitivní test na zakázaný trimetazidin.

Navzdory tomu mohla podmínečně závodit v soutěži jednotlivkyň, ale náročnou situaci neustála, pokazila volnou jízdu a skončila čtvrtá.

Ani medaili ze soutěže družstev zatím nemá, protože Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ceremoniál odložil do vyřešení její kauzy, což může trvat měsíce. Přesto dnes prezident Putin ocenil její výkony.

Krasobruslařská hvězda Kamila Valijevová na setkání ruských sportovců s Vladimirem Putinem
Krasobruslařská hvězda Kamila Valijevová na setkání ruských sportovců s Vladimirem Putinem

„Svou prací posunula svůj sport na úroveň určité formy umění. Taková dokonalost nemůže být dosažena nečestně s pomocí zakázaných látek. Velmi dobře víme, že tyto látky v krasobruslení nejsou potřeba,“ řekl Putin při ceremoniálu, na němž se setkal s úspěšnými olympioniky i paralympioniky.

Po olympiádě už Valijevová na mezinárodní scéně nezávodila, protože byla stejně jako ostatní ruští sportovci vyloučena ze všech mezinárodních soutěží pod hlavičkou ISU.

Mezinárodní bruslařská unie Rusko i jeho spojence Bělorusko potrestala kvůli ruské invazi na Ukrajinu, která začala 24. února. V pondělí ISU odebrala Rusku i pořadatelství listopadového závodu Grand Prix v krasobruslení. Sankce pro obě země platí do odvolání.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 28. 5. 2022
19:30
28. 5. 2022
Hokej

Reprezentační týmy Ruska a Běloruska nebudou kvůli invazi na Ukrajinu hrát na turnajích Mezinárodní hokejové federace (IIHF) ani v příští sezoně 2022/23. Na dnešní tiskové konferenci v Tampere, kde se během mistrovství světa konal i kongres IIHF, to uvedl šéf federace Luc Tardif. Vyloučené země s rozhodnutím nesouhlasí. Víc čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 28. 5. 2022
11:46
28. 5. 2022
Fotbal

Fotbalisté Liverpoolu budou v dnešním finále Ligy mistrů v Paříži proti Realu Madrid hrát pro lidi z válkou zmítané Ukrajiny. Prohlásil to trenér anglického celku Jürgen Klopp. Zápas se měl původně konat v Petrohradu, ale po ruské invazi na Ukrajinu byl městu odebrán a přesunut na Stade de France. „Z milionu důvodů jsem rád, že se hraje tady,“ řekl Klopp na tiskové konferenci. „Válka pořád pokračuje a nesmíme na to zapomínat. A přesunutí finále do Paříže je přesně lekce, kterou Rusko potřebovalo,“ přidal německý kouč, který dnešní zápas věnoval lidem na Ukrajině. „Budeme hrát pro ně. Někteří určitě budou mít možnost se dívat v televizi a budeme hrát pro vás. Na sto procent,“ přidal Klopp, který může po triumfu v Anglickém a Ligovém poháru získat s Liverpoolem třetí trofej v sezoně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud