26. dubna 2022 • 15:15

Putin se zastal teenagerky s dopingem: Dokonalost nemůže být nečestná

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruský prezident Vladimir Putin se zastal krasobruslařské hvězdy Kamily Valijevové, která měla v prosinci pozitivní dopingový test. Je přesvědčený, že k jejím vynikajícím výkonům jí zakázané látky nemohly pomoci.



Čerstvě šestnáctiletá Valijevová ve své premiérové seniorské sezoně do olympijských her neprohrála jedinou soutěž a překonávala historická maxima. Byla jednoznačnou favoritkou na olympijské zlato, ale po soutěži družstev v Pekingu vyšlo najevo, že měla v prosinci pozitivní test na zakázaný trimetazidin.

Navzdory tomu mohla podmínečně závodit v soutěži jednotlivkyň, ale náročnou situaci neustála, pokazila volnou jízdu a skončila čtvrtá.

Ani medaili ze soutěže družstev zatím nemá, protože Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ceremoniál odložil do vyřešení její kauzy, což může trvat měsíce. Přesto dnes prezident Putin ocenil její výkony.

Krasobruslařská hvězda Kamila Valijevová na setkání ruských sportovců s Vladimirem Putinem
Krasobruslařská hvězda Kamila Valijevová na setkání ruských sportovců s Vladimirem Putinem

„Svou prací posunula svůj sport na úroveň určité formy umění. Taková dokonalost nemůže být dosažena nečestně s pomocí zakázaných látek. Velmi dobře víme, že tyto látky v krasobruslení nejsou potřeba,“ řekl Putin při ceremoniálu, na němž se setkal s úspěšnými olympioniky i paralympioniky.

Po olympiádě už Valijevová na mezinárodní scéně nezávodila, protože byla stejně jako ostatní ruští sportovci vyloučena ze všech mezinárodních soutěží pod hlavičkou ISU.

Mezinárodní bruslařská unie Rusko i jeho spojence Bělorusko potrestala kvůli ruské invazi na Ukrajinu, která začala 24. února. V pondělí ISU odebrala Rusku i pořadatelství listopadového závodu Grand Prix v krasobruslení. Sankce pro obě země platí do odvolání.

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 12. 4. 2022
23:42
12. 4. 2022
Fotbal

Fotbalisté Dynama Kyjev v prvním ze série charitativních utkání zvítězili ve Varšavě nad Legií 3:1. Zápas, který sledovalo na stadionu zhruba 20.000 fanoušků a v přímém přenosu vysílala polská televize, začal minutou ticha na počest obětí ruské invaze na Ukrajinu. Na hřišti i v hledišti se objevily transparenty s protiválečnými hesly. Výtěžek z utkání půjde na podporu lidem, kteří museli před válkou z Ukrajiny uprchnout.

Zprávy ze dne 12. 4. 2022
12:40
12. 4. 2022
Ukrajina

V Labe Aréně v Račicích se od začátku dubna připravuje devět mladých ukrajinských kanoistů s trenérkou. Plánuje se také příjezd patnáctičlenné skupiny ukrajinských veslařů. Mladí sportovci opouštěli vlast narychlo, takže 1. dubna přijeli s minimem věcí. Správa račického areálu jim pořídila základní oblečení a obuv, hygienické potřeby, dva mobilní telefony a notebook. Lodě dodalo několik pražských klubů. „Budeme se snažit v případě potřeb zajistit další materiál, který by vybavení skupiny, narychlo evakuované z válkou postižené země, vhodně doplnil. Může jít například o sportovní oblečení pro trénink, všeho ostatního mají v tuto chvíli dostatek,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč, brzy se také mladí Ukrajinci začnou učit česky.

Zprávy ze dne 12. 4. 2022
12:02
12. 4. 2022
Ukrajina

V dobročinné dražbě koupili olympijskou medaili Tonyho Martina, aby společně pomohli obětem války na Ukrajině, pak ji čtyřnásobnému mistru světa v cyklistické časovce zase vrátili. Společnost Fitiline Němcovo stříbro z Londýna 2012 vydražila za 31 100 eur a příspěvek ještě zaokrouhlila na 35 tisíc eur. A cenný kov vrátila původnímu majiteli. „Dali mi tu medaili, abych si ji vzal zpátky domů. Ani tomu nemůžu uvěřit,“ řekl listu Bild překvapený šestatřicetiletý bývalý cyklista, jenž chtěl svou pomoc zaměřit především na ukrajinské děti.

Zprávy ze dne 12. 4. 2022
5:00
12. 4. 2022
Rusko

Domluvil si hvězdná jména a plánoval skvostnou show, namísto toho málem na ledě tančil sám! Záměr Jevgenije Pljuščenka (39) uspořádat sportovní podívanou ve chvíli, kdy má mnoho ruských sportovců zákaz startovat na mezinárodních soutěžích, se zvrhl v podporu Putinovy války na Ukrajině. Více čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud