11. června 2016 • 04:59

Vrbovy varianty na Španělsko: I bez útočníka a s Rosickým na hrotu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Trénink uzavřený před zraky veřejnosti. Ani na minutu jej v pátek nesměl vidět nikdo, kdo nepatří do týmu. Čeští fotbalisté už chystají plán na Španělsko. A mohl by být hodně překvapivý. S Tomášem Rosickým na hrotu. Jak by český tým mohl proti Španělsku nastoupit?



Varianta č. 1 – bez hrotového útočníka

Čech – Kadeřábek, Sivok, Kadlec,  Limberský  - Darida,  Plašil / Pavelka  – Skalák/Dočkal, Kolář/Dočkal/Plašil,  Krejčí  - Rosický .

Překvapivé složení, které trenér Pavel Vrba zvažuje. Prakticky by se jednalo o rozestavení 4 – 6 – 0 bez typického hrotového útočníka, které Španělé použili už na EURO 2012. Nebyli první na světě, např. Rumuni s podobnou formací porazili 3:2 Argentinu na MS 1994, často ji využíval také Luciano Spaletti v AS Řím. Na předchozím evropském šampionátu trenér Španělů Vicente del Bosque poslal na hrot Ceska Fábregase. Podobnou úlohu by v českém týmu představoval Tomáš Rosický. Pak by záleželo, jak by se poskládala záložní řada pod ním. Posunul by se Bořek Dočkal na podhrot a na křídlo by vyběhl Jiří Skalák? Anebo by Dočkal zůstal vpravo a pod Rosickým by zaujal místo Daniel Kolář? Možností je víc. I taková, že by se Plašil posunul víc nahoru a defenzivnějšího postu by se chopil David Pavelka.

Varianta č. 2 – na hrot s křídlem

Čech - Kadeřábek, Sivok, Kadlec, Limberský - Darida, Plašil - Dočkal, Rosický, Krejčí - Skalák/ Šural

Další varianta bez klasického forvarda, nicméně v této zůstává Tomáš Rosický na pozici ofenzivního středního záložníka. Na hrot by se posunul některý z křídelních hráčů, třeba Jiří Skalák či Josef Šural. Toto složení by otevřelo možnosti pro rychlé náběhy za obranu nejen po křídlech, ale i středem hřiště. Minusem je, že při protiútoku proti Španělsku, které praktikuje vysoký agresivní presink, je potřeba mít v útoku hráče, který umí podržet míč a vyčkat na náběhy z druhé vlny.

Rosický proti Španělům v útoku? Vrba o té variantě přemýšlí
Video se připravuje ...

Varianta č. 3 – s hrotem Necidem

Čech - Kadeřábek, Sivok, Kadlec, Limberský - Darida, Plašil - Dočkal, Rosický, Krejčí – Necid.

Zde již nastupuje na hrotu klasický útočník Tomáš Necid, který z trojice nominovaných forvardů (vedle Davida Lafaty a Milana Škody ) má momentálně do sestavy asi nejblíž. Necid umí podržet balon a v kombinaci s Rosickým vytvořit prostory pro rychlejší hráče na křídlech. Tato varianta počítá na pravé straně s Bořkem Dočkalem, ale nastoupit zde může i Jiří Skalák. U Dočkala, jenž se stahuje vždy více do středu, by se otevíral na lajně prostor pro výpady beka Pavla Kadeřábka.

Varianta č. 4 – s Lafatou či Škodou

Čech – Kadeřábek, Sivok, Kadlec, Limberský  - Darida, Plašil - Dočkal Rosický, Krejčí - Lafata/Škoda.

Bez Tomáše Necida, ale s jiným typickým útočníkem na hrotu – Davidem Lafatou, či Milanem Škodou. Oba jsou silní v tom, že si umějí najít prostor ve vápně soupeře a nečekaně udeřit. Potíž je v tom, že Španělé moc centrů do jejich vápna Čechům zřejmě nedovolí. Lafata také pracuje na velkém prostoru a je schopný vypomoci i záložníkům. Nicméně ani ve Spartě už nehrál klíčové duely v Evropské lize. S přibývajícími roky zpomalil, což je proti vysoce kvalitnímu Španělsku velký problém.

Vše o EURO 2016 najdete ZDE »

Který jazyk chcete? Jak Čech odpovídal anglicky, španělsky a francouzsky
Video se připravuje ...

První český soupeř: Španělé na malém stadionku spustili pořádnou mánii
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud