13. června 2016 • 23:05

Belgie - Itálie 0:2. Italové dali belgickým hvězdám na EURO lekci

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Itálie porazili v úvodním zápase na mistrovství Evropy mírně favorizovanou Belgii 2:0 a vedou skupinu E. Do vedení finalisty minulého šampionátu dostal v 32. minutě záložník Emanuele Giaccherini, v nastavení pojistil výhru po zdařilém protiútoku Graziano Pellé. Belgičané tak neukončili čekání na první soutěžní výhru nad Itálií, které trvá už 44 let. Delegátem utkání byla jako první žena v historii ME Dagmar Damková.



Belgický trenér Marc Wilmots musel zaimprovizovat při skládání defenzivní čtveřice. Na krajích nastoupili Jan Vertonghen a Laurent Ciman, kteří jsou v Tottenhamu a Montrealu zvyklí nastupovat na pozici stopera. Antonio Conte na druhé straně vsadil na zkušenost a poslal na hřiště nejstarší základní jedenáctku v historii evropských šampionátů s průměrným věkem 31 let a 169 dní.

Do první větší šance se dostal po deseti minutách hry Nainggolan, tvrdou přízemní střelu belgického záložníka ale vyrazil gólman Buffon na roh. Stejný hráč zahrozil o několik minut později, tentokrát však branku minul. V 29. minutě si příležitost připravil na druhé straně Pellé, také jeho pokusu ale scházela přesnost.

VIDEO: Branka Giaccheriniho

O tři minuty později už se mohli Jihoevropané radovat z gólu. Od půlící čáry poslal Bonucci centr na Giaccheriniho, ten si míč uvnitř vápna umně zpracoval, s přehledem překonal vybíhajícího Courtoise a oslavil reprezentační trefu po více než dvou a půl letech. Očividně zaskočení belgičtí fotbalisté navíc vzápětí čelili dalším šancím Candrevy a Pellého.

Graziano Pelle střílí druhý gól Itálie
Graziano Pelle střílí druhý gól Itálie

Úvod druhého dějství přinesl rozruch na obou stranách. Nejprve Lukaku lobem jen těsně minul Buffonovu branku, minutu poté musel zasahovat Courtois proti Pelléově nebezpečné ráně.

Belgičané s přibývajícími minutami přidali na ofenzivním snažení, hru oživil střídající záložník Neapole Mertens. Osm minut před koncem mohl po De Bruyneho centru vyrovnat další čerstvý hráč Origi, hlavou však přestřelil.

VIDEO: Branka Pellého

Zanedlouho z protiútoku zahrozil soupeř, Immobileho střelu ale zneškodnil Courtois. V třetí minutě nastavení však už Italové brejk využili, po Candrevově pasu se prosadil Pellé a pojistil tříbodový zisk.

Svěřenci Marca Wilmotse nedokázali vstřelit gól poprvé od 12. března minulého roku, kdy nestačili v kvalifikaci ME na Wales. Další tři body se Itálie pokusí získat v pátek 17. června se Švédskem, Belgičané sehrají důležitý duel s Irskem o den později.

MATCH OVERVIEW LEGACY
13. 6. • 21:00
Belgie
Belgie
0:2
ONLINE
13. června
21:00
Itálie
Itálie
Góly

Domácí:

Hosté: 32. Giaccherini, 90+3. Pellè

Sestavy

Domácí: Courtois – Ciman (76. Ferreira-Carrasco), Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Nainggolan (62. D. Mertens), Witsel – De Bruyne, Fellaini, E. Hazard (C) – R. Lukaku (73. Origi).

Hosté: Buffon (C) – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva, Parolo, De Rossi (78. Motta), Giaccherini, Darmian (58. De Sciglio) – Pellè, Éder (75. Immobile).

Náhradníci

Domácí: Gillet, Mignolet, Denayer, Kabasele, Lukaku, Meunier, Dembélé, Ferreira-Carrasco, Batshuayi, Benteke, Mertens, Origi

Hosté: Marchetti, Sirigu, De Sciglio, Ogbonna, Florenzi, Motta, Sturaro, Bernardeschi, El Shaarawy, Immobile, Insigne, Zaza

Karty

Domácí: Vertonghen

Hosté: Chiellini, Éder, Bonucci, Motta

Rozhodčí

Mark Clattenburg – Simon Beck, Jack Collin (všichni ENG)

Stadion

Stade de Lyon, Lyon

Návštěva

55 408 diváků

ME ve fotbale ve Francii: Skupina E (Lyon):

Belgie - Itálie 0:2 (0:1)

Branky: 32. Giaccherini, 90.+3 Pellé. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin - Taylor, Marriner (všichni Angl.). ŽK: Vertonghen - Chiellini, Éder, Bonucci, Motta. Diváci: 55.408.

Sestavy:

Belgie: Courtois - Ciman (76. Carrasco), Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Nainggolan (62. Mertens), Witsel - De Bruyne, Fellaini, Hazard - Lukaku (73. Origi). Trenér: Wilmots.

Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Candreva, Parolo, De Rossi (78. Motta), Giaccherini, Darmian (58. De Sciglio) - Pellé, Éder (75. Immobile). Trenér: Conte.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Itálie 3 2 0 1 3:1 6
2. Belgie 3 2 0 1 4:2 6
3. Irsko 3 1 1 1 2:4 4
4. Švédsko 3 0 1 2 1:3 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud