19. listopadu 2014 • 04:59

Televizím zakázali ukazovat ofsajdy! Je to nesmysl, míní Bosák

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to ofsajd? Nebo nebyl? Fotbaloví fanoušci u televize jsou ve sporných momentech moudřejší kvůli opakovaným záznamům. Nyní však o výhodu přišli - alespoň při kvalifikačních zápasech o EURO 2016. Zastavit opakované záběry při ofsajdech a posoudit jejich správnost totiž mají televize zakázané na příkaz UEFA.



Komentátor ČT Sport Jaromír Bosák se zmínil o novém omezení na začátku nedělní vítězné bitvy s Islandem. „Není to první hloupost, kterou hlavy na UEFA vymyslely,“ vyjádřil jednoznačně svůj názor.

Podmínky pro vysílání přenosů z kvalifikačních utkání mají i jiná omezení. Na obrazovce se nesmějí objevit záběry, které poškozují UEFA, zobrazují rasismus, či násilí na pořadatelích.

Nyní se k nim přidalo i další pravidlo, které divákům může připadat až přílišně úzkostné. Už není dovoleno znovu přehrávat ofsajdové situace, zastavovat je a malovat čáru pomáhající označit postavení jednotlivých hráčů.

Bosákovi se každopádně nezamlouvá. „Je to nesmysl. Nevysíláme přece pro pány z UEFA, ale pro diváky,“ reagoval pro iSport.cz. Už delší dobu platí zákaz ukazovat záběry sporných situací přímo na stadionu kvůli tomu, že diváci mohou na rozhodčí vyvinout tlak přímo z tribun. „Tam je to jasné a dává to logiku. Ale divák doma z obýváku rozhodčím na hřišti nijak neublíží,“ srovnává Bosák.

Zatímco v Synot lize se rozbory podobných situací používají běžně, při mezinárodních zápasech jsou nyní možnosti televize daleko omezenější. „Spornou situaci pak nemůžete ani okomentovat, protože jí nejde znovu ukázat. Je to trošku cenzura,“ má jasno Bosák.

Co řekl Bosák ve 12. minutě zápasu Česko - Island

"Ještě se vrátím k ofsajdové situaci. My bychom vám jí rádi ukázali i v tom módu, že zastavíme obrázek, nakreslíme čáru, ale nesmíme. Taková jsou pravidla Evropské fotbalové federace, která to zapovídá televizním stanicím. Zřejmě proto, aby nebyli rozhodčí komentátory moc kritizováni. Ale pánové z UEFA trochu zapomínají, že tím koncovým uživatelem je divák, který by rád věděl, jak to celé bylo. Ale tohle není na nás. Není to první hloupost, kterou hlavy na UEFA vymyslely."

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud