Jonáš Bartoš
6. listopadu 2014 • 23:03

Chovancův beton neměl šanci. Spartě by evropské jaro slušelo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Železná Sparta. Vítězná Sparta. Sebevědomá Sparta. Mdlý zápas v Plzni zůstal zapomenutý ve Štruncových sadech, proti Slovanu šlo ze strany letenských fotbalistů o takřka bezchybný koncert. Chovancova defenzivní taktika fungovala jen první půlhodinu. Po vedoucí trefě kapitána Lafaty už šlo o jednoznačnou partii. Lavičkův soubor se po výhře 4:0 nachází v komfortní situaci. V Evropské lize je dokonce o skóre před Neapolí první a na nejlepší cestě prodrat se i do jarních vyřazovacích bojů.



Tohle by šlo. Sparta od prvních minut zamkla Slovan u vlastní branky. Slovenský soupeř přijel s jedinou strategií. Zalézt k vlastnímu vápnu a v pevném, defenzivním bloku přečkat co nejdéle. Plán Chovancově výběru vydržel slabou půlhodinku, pak se začal bortit.

Na Letné byl k vidění obří rozdíl v kvalitách obou týmů. Po úvodní brance Lafaty se domácí celek ještě víc uklidnil a počínal si suverénně. Typickým, pečlivě nacvičeným strojovým stylem pronikal do slovenské obrany a neustále hrozil.

Kadeřábek, Konaté, Dočkal, Lafata, Krejčí, Costa. Tahle šestice byla prakticky neustále v pohybu a snažila se o náběhy za obranu, kam přicházely nebezpečné balony. Hráči Slovanu vůbec nedokázali konkurovat a domácí kombinace zastavovali jen za pomoci faulů.

Na Spartu zkrátka neměli, konečné skóre ze dvou jednoznačných zápasů to jen potvrzuje. Letenským cestu za pohodlnou výhrou hodně usnadnili, s takovým výkonem na evropské scéně nemají co pohledávat. 

Sparťané přesně takový zápas potřebovali. V důležité ligové řeži v Plzni o víkendu propadli, jednoznačná prohra s největším ligovým rivalem hodně bolela. Teď ale na Letné znovu mohou zvednout hlavu.

Plusové body sbírá i trenér Lavička. Po kritice, která se na jeho mužstvo po prohře v Plzni snesla, zachoval chladnou hlavu. Nezměnil sestavu, hráčům dal důvěru a ti mu to proti Slovanu bohatě splatili.

Evropskou skupinu mají velmi dobře rozehranou, do závěrečných podzimních bojů s Neapolí a Young Boys Bern jdou v maximálně komfortní pozici. Pokud se jim podaří zvládnout i duely s těžšími soupeři, postup do evropského jara Spartě neunikne.

Sparta zároveň ukázala, že doma umí. Letenští v evropských pohárech na vlastním stadionu nastříleli už 21 branek a vyhráli i svůj pátý zápas. Opravdu úctyhodná bilance… Velkým plusem federálního derby je i to, že se podařilo zvládnout fanoušky. Až na několik sprostých pokřiků byl klid, což fotbalu jen a jen prospělo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud