Pavel Bárta
8. října 2014 • 13:54

Začíná NHL. A letos už se nebudeme modlit jenom k Jágrovi

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Pastrňák do sestavy Bostonu zatím neproklouzl, za Bruins však nastoupí 32letý bloger a násilník Bobby Robbins, který ve 280 zápasech AHL nasbíral 800 trestných minut, působil třeba i v Severním Irsku a Rakousku a svoje úvahy publikuje na webovkách, které si sám spravuje.



Úvodní zápas nové sezony NHL svede proti sobě taky celky San Jose a Los Angeles. Ještě před zápasem má být slavnostně vyvěšen prapor na počest triumfu Kings ve Stanley Cupu. Korunovaci nemíní přihlížet soupeřům ze Sharks. „Není to naše party,“ prohlásil kouč Todd McLellan. Ani se nedivím. Tím spíš, že právě od jeho týmu se senzačním obratem ve vyřazovací sérii Kings odrazili k druhému vítězství v Poháru během posledních tří let.

Otázka, nakolik se Sharks dokážou oklepat z kolapsu z posledního play off, patří k ústředním tématům na startu nejlepší ligy světa. České fanoušky však víc zajímá, jak si ve své druhé sezoně povede Tomáš Hertl nebo jestli teenager Pastrňák ještě pronikne do kádru Bruins či nikoli.

Do bloků zatím zakleklo 30 českých hokejistů. Zastoupení českých hráčů průběžně klesá, populace stárne, po brankářích jsou na ústupu i obránci. Naposledy odpadl veterán Tomáš Kaberle, který byl na zkoušku v kempu New Jersey. Mezi útočníky to je víceméně pořád Jaromír Jágr, který dal svůj první gól v NHL před 24 lety, teď kosí jednu legendu za druhou a tvrdí, že bude hrát klidně až do padesáti.

Jágr je a zůstane jenom jeden. Až na tuhle výjimku a Davida Krejčího se česká jména tak nějak vytratila ze žebříčků top hráčů i prognózách na držitele individuálních trofejí. Nová sezona však může tuhle strnulost rozmetat a zastavit vyklízení pozic. A pro Čechy nebude zajímavá jen kvůli Jágrovi.

Jakubu Voráčkovi předpovídají vzlet mezi superhvězdy. Na hokejové nebe míří vedle Hertla taky Ondřej Palát a Radko Gudas v Tampě, která bývá považována za jednoho z tajných favoritů Východních konference. Do základu týmů NHL se na hned začátku protlačili ryzí nováčci Jiří Sekáč (Montreal) a Andrej Nestrašil (Detroit), zástup dalších vyčkává na příležitost.

Ne, že by se dal očekávat boom české omladiny, ten může přijít až v následujících letech, kdy dorostou všichni ti Pastrňákové, Vránové, které průlom teprve čeká. Ale už předvoj nové vlny hráčů je osvěžující a vypadá nadějně. Je to záruka, že se navěky nebudeme muset modlit k jedné ikoně, NHL bude pro našince dál zajímavá už tím, že v ní řinčí zbraněmi taky čeští hráči.

A pak jsou tu další věci jako kdo vyhraje Stanley Cup, kolik kanadských týmů půjde do play off, jestli bodování ovládne Crosby, Stamkos nebo Ovečkin, zda bude černým koněm zmíněná Tampa nebo jiný tým, anebo jak dlouho se v kádru Bostonu udrží Bobby Robbins. Jo, dívat se na NHL, zase bude stát za to.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud