26. května 2016 • 08:41

Trenér Abakumovové: Doping? Nikdy jsem jí nic zakázaného nepodal

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atletický trenér Alexandr Sinicin, který připravoval ruskou oštěpařku Marii Abakumovovou před olympiádou v Pekingu, tvrdí, že své závodnici nikdy nepodával zakázané látky. Abakumovová je mezi čtrnácti ruskými sportovci, jejichž dopingové testy z Her 2008 byly zpětně označeny jako pozitivní.



„Žádné látky nekupujeme a užíváme jen takové, které byly povoleny lékaři národního týmu. Bylo nám řečeno, že všechny tyto látky byly testovány v laboratoři a byly absolutně čisté,“ uvedl Sinicin pro Sport-Express.

Pekingský doping čtrnácti ruských sportovců musí potvrdit ještě testy B, které budou otevřeny mezi 31. květnem a 1. červnem. „Obyčejně se testy B otevírají jen na žádost sportovce, ale tentokrát se tak stane v každém případě,“ uvedla Alexandra Brillliantovová z prvního oddělení ruského olympijského výboru.

Abakumovové hrozí ztráta stříbrné medaile, kterou na olympijských hrách v Pekingu vybojovala v dramatickém závodě s Barborou Špotákovou. Mezi označenými sportovci je deset medailistů z olympiády 2008 včetně výškařky Anny Čičerovové, olympijské vítězky z Londýna.

Obviněným sportovcům navíc hrozí i neúčast na letošních Hrách v Riu de Janeiro. Ruský atletický svaz je totiž pod tlakem mezinárodní atletické federace IAAF, kterou se snaží přesvědčit, aby bylo ruskému týmu umožněno startovat na olympiádě. Je to důsledek loňského odhalení nezávislé komise Světové antidopingové agentury WADA, že v ruské atletice existoval státem organizovaný dopingový program.

Ruský svaz proto zvažuje, že na letošní olympiádu zakáže účast všem sportovcům, kteří měli v minulosti problémy s dopingem. „Všem je jasné, že princip odpovědnosti sportovců by měl být stejný pro všechny země. Tak přísné antidopingové pravidlo by mělo být přijato v každé zemi, velké, nebo malé,“ uvedl generální sekretář ruského svazu Michail Butov.

„Tuto otázku nadále diskutujeme. Prezidentem IAAF Sebastianem Coem jsme byli instruováni, že v této věci záleží na rozhodnutí národních federací.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud