8. ledna 2023 • 16:33

Nejlepší lednové přestupy: myslitel pro United, problémový střelec a Rosický

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké jsou nejpovedenější lednové přestupy?Jaké jsou nejpovedenější lednové přestupy?FOTO: koláž iSport.cz

    Měli udělat díru do světa... A udělali. Peníze investované do přestupů se občas vyplatí a ani nemusí jít o extrémní balík. Své o tom vědí v Dortmundu, který je hned dvakrát ve výběru nejlepších lednových přestupů, v jednom případě dokonce s českou akvizicí. 

  • Virgil van Dijk (2018)

    Southampton – Liverpool

    85 milionů eur

    Jeden z nejlepších lednových přestupů všech dob se stal předlohou pro jeden z nejhorších letních transferů. Nizozemský krotitel splatil Liverpoolu pořizovací náklady triumfy v lize i Champions League. „Co vyhrál Maguire (87 milionů) v United?“ zní štiplavý dotaz fanoušků Reds.

    Sadio Mané a Virgil van Dijk slaví gól do sítě United Sadio Mané a Virgil van Dijk slaví gól do sítě UnitedFoto Reuters

  • Bruno Fernandes (2020)

    Sporting – Manchester United

    63 milionů

    V Divadle snů se hrálo bezduché představení. Rashford, Martial a spol. potřebovali myslitele, který by do hry nalil gólovou šťávu. Proto Solskjaer ukázal na muže, jenž ve Sportingu ve 137 startech vyprodukoval 113 situací, kdy míč skončil v síti (63+50). Tomu se říká norská trefa.

    Bruno Fernandes gratuluje Anthonymu Martialovi k trefě Bruno Fernandes gratuluje Anthonymu Martialovi k trefěFoto Reuters

  • Kevin De Bruyne (2014)

    Chelsea – Wolfsburg

    22 milionů

    Koupit talentovaného kluka a pak mu nedat šanci? Jo, to na Chelsea sedí. Dokonale toho využil Wolfsburg, kde De Bruyne během dvou a půl sezon rozmáchl křídla. 73 utkání, 20 branek a 37 nahrávek. Bilance, která přiměla City vypsat šek na 76 milionů eur.

    Kevin de Bruyne ještě v dresu Wolfsburgu Kevin de Bruyne ještě v dresu WolfsburguFoto Reuters

  • Nemanja Vidič (2006)

    Spartak – Manchester United

    10,5 milionu

    „Kam se jiní báli vložit nohu, on dával hlavu,“ řekl o něm Robin van Persie. „Zlomený nos můžete napravit, ale pýchu po obdrženém gólu ne,“ tvrdil Srb. S United vyhrál pět titulů a jednou Ligu mistrů. Poměr cena/výkon? Top transfer. Jeden z nejlepších stoperů v historii PL.

    Srbský stoper Nemanja Vidič děkuje fanouškům Manchesteru United po utkání s Hullem Srbský stoper Nemanja Vidič děkuje fanouškům Manchesteru United po utkání s HullemFoto Reuters

  • Tomáš Rosický (2001)

    Sparta – Dortmund

    14,5 milionů

    Hned ve druhé sezoně v Německu zahrál Mozartovu symfonii a byl z toho titul. Na tom se podílel 5 góly a 11 asistencemi. Ve Vestfálsku na něj vzpomínají dodnes, v černožlutém dresu odkopal 189 zápasů a do statistiky zapsal 24 tref a 47 nahrávek. Po pěti a půl sezonách přesídlil do Arsenalu.

    Tomáš Rosický začínal se zahraniční kariérou v Dortmundu Tomáš Rosický začínal se zahraniční kariérou v DortmunduFoto Archiv Sportu

  • Luis Suárez (2011)

    Ajax – Liverpool

    26,5 milionu

    Jako útočník měl všechno. Pohyb, zakončení levou, pravou i hlavou. Instinkt, s nímž se rodí jen výjimeční zakončovatelé. Když se do někoho nezakousl, veřejnost žasla nad jeho schopnostmi. Jenže maléry k němu prostě patřily, stejně jako branky, těch v Liverpoolu dal 82.

    Kanonýr Liverpoolu Luis Suárez se trefil i v derby s Evertonem Kanonýr Liverpoolu Luis Suárez se trefil i v derby s EvertonemFoto ČTK/AP

  • Erling Haaland (2020)

    RB Salzburg – Dortmund

    20 milionů

    Dá se říct, že kdokoli koupil přízrak z Norska, trefil výhru v loterii. Jenže Dortmund čelil mohutné konkurenci. Erling si mohl vybrat třeba United, ale pro rozvoj zvolil moudře přesun do Německa. Za Borussii si odkroutil 89 misí, udeřil 86krát, přibalil 23 asistencí.

    Erling Haaland vstřelil při debaklu Wolfsburgu dva góly Erling Haaland vstřelil při debaklu Wolfsburgu dva gólyFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud