Michal Kvasnica
29. července 2020 • 11:00

Zifčák se obouchal v Pardubicích, teď chce talent v Sigmě nahradit Juliše

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neměl tak skvělé statistiky jako třeba čtrnáctigólový Michal Hlavatý. Do postupové pardubické mozaiky ale Pavel Zifčák zapadl tak parádním způsobem, že jej nováček ještě ani nesmazal ze soupisky, ačkoli už se 21letý talent připravuje s mateřskou Olomoucí. Prioritou důrazného útočníka je zaujmout trenéra Radoslava Látala a udržet se v kádru Sigmy. Ideálně alespoň částečně nahradit kanonýra Lukáše Juliše. Když to neklapne? U Východočechů má dveře otevřené.



To, co v nedávné době pomohlo například Lukáši Kalvachovi, absolvoval v minulé sezoně Pavel Zifčák. Jde o vytržení olomouckého odchovance z komfortní zóny a „obouchání“ v tvrdé druhé lize. Když plán vyjde dokonale jako v případě plzeňského záložníka, vrací se Sigmě zocelený a hotový fotbalista, schopný adekvátně nastupovat i v nejvyšší soutěži. A dál růst.

„Takovou cestu všem stoprocentně doporučuju,“ vypálí okamžitě Zifčák po jednom z běžeckých tréninků v tomto týdnu. Modré triko s číslem šest má totálně propocené, ale pere se statečně. „V Pardubicích to bylo skvělé. Ten rok mě posunul fotbalově i lidsky, jsem za to moc rád.“

Fantastická sezona vyvrcholila senzačním, nicméně suverénním postupem. Zifčák k tomu přispěl nejen dvěma brankami, pár asistencemi, ale především poctivou prací.

Právě agresivita a rychlost jsou jeho největšími přednostmi, důrazem se od většiny odchovanců Hanáků liší. „Střelecky se mi moc nedařilo, měl jsem smůlu. Ale byla to moje první sezona v chlapech, hodnotím ji pozitivně,“ říká.

Látal: Je jiný než ostatní

„Měl dobrou sezonu v Pardubicích, sledovali jsme ho. Nastupoval tam spíš na kraji zálohy, ale my s ním určitě počítáme na hrot, protože napravo to není jeho post. I dřív tady v juniorce hrával špici. Umí dobře podržet míč, sklepnout, zakončit, je silový. Typologicky je Pavel jiný než další odchovanci, neuhne ze souboje, takže mu to ve druhé lize sedělo. Zase mu třeba trochu chybí taková jemná technika s míčem, jakou má Daněk, ale budeme s ním pracovat, ať ho vybrousíme. Odešel Juliš, takže má šanci se prosadit i u nás. Na hrotu máme problémy, budeme ho tam zkoušet.“

Radoslav Látal, kouč Olomouce 

Strůjce úspěchu, trenér Jiří Krejčí, by Zifčáka v kádru rád udržel. Minimálně pro první týdny se to však nepovede. Stejný záměr má totiž i jeho olomoucký kolega Radoslav Látal, jenž hledá náhradu za produktivního kanonýra Lukáše Juliše.

A protože Václav Drchal zvolil Mladou Boleslav a na dohodu s jabloneckým Janem Chramostou to zatím nevypadá, otevírá se šance pro jednadvacetiletý talent, který dřív absolvoval stáž v Sampdorii Janov.

„Julišův návrat do Sparty je pro mě plus i minus. Mám příležitost se ukázat, ale zase jsem se mohl od takového hráče učit,“ přemýšlí mládežnický reprezentant. „Poperu se o šanci. Chci ukázat, že mám na to, abych hrál za první mančaft. Takhle to mám nastavené, je to moje priorita. Jsou tu výborní fotbalisté a velká konkurence, o to větší však mám motivaci,“ hlásí nebojácně.

Naději dává Zifčákovi fakt, že do užšího kádru se pod koučem Látalem probojovali jeho kamarádi ze silného ročníku 1999, Mojmír Chytil a Ondřej Zmrzlý. Spolu dřív drtili republiku v dorostu i juniorce. „Snad pomalu přichází náš čas, abychom ukázali, co v nás je. S Mojmou a Ondrou spolu hráváme odmala, sice jsme se rok neviděli, ale spolupráce se za ty roky nezapomíná,“ usmívá se.

První šanci zaujmout bude mít ve středu od 17 hodin, kdy Sigma doma hostí Rosice. Hráči do něj však půjdou z plné zátěže, takže směrodatné budou především až zápasy v příštím týdnu.

Pardubičtí Michal Hlavatý a Pavel Zifčák (vpravo) se snaží obrat o míč Tomáše Jablonského z Vyšehradu
Pardubičtí Michal Hlavatý a Pavel Zifčák (vpravo) se snaží obrat o míč Tomáše Jablonského z Vyšehradu

SK Sigma Olomouc Vše o klubu ZDE

TOP jedenáctka fotbalové sezony: Stanciu, Kanga, vynikal Malinský
Video se připravuje ...

iSport podcast: Šla Opava koronaviru naproti? Blýská se v klubu na lepší časy?
Video se připravuje ...

Ševčík králem ligových trávníků, žezlo převzal po Součkovi. Má na zahraničí?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud