Radek Špryňar
29. srpna 2023 • 12:15

Forma sešívaných útočníků: Jurečka nesplácí důvěru, zajímavý Tijani

Vstoupit do diskuse
8
  • Jak se daří slávistickým útočníkůmJak se daří slávistickým útočníkůmFOTO: Michal Beránek/Sport

    Na tohle nejsou na Slavii zvyklí. V lize sice jsou sešívaní po šesti kolech bez porážky, ale zatím vstřelili „pouhých“ deset gólů. Ano, pořád jde o dělený třetí nejlepší útok v lize, jenže tak slabou produktivitu na úvod ročníku zažili v Edenu naposledy v roce 2017. Jak se daří slávistickým útočníkům?

  • Václav Jurečka (29)

    Zápasy: 6

    Minuty: 361

    Góly: 0

    Asistence: 1

    Střely/na branku: 12/4

    Průměrné xG: 0,58

    Symbol průměrného počínání slávistických forvardů v sezoně. Zatím vůbec nedovede navázat na uhrančivé představení z konce minulého ročníku, kdy v pěti nadstavbových duelech vstřelil dvanáct branek. V lize ještě neskóroval, jediný gól, byť důležitý, zapsal v předkole Evropské ligy v odvetě s Dnipro-1. Od trenéra Trpišovského dostává pravidelně důvěru v základní sestavě, zatím ji nesplácí. V neděli se postavil k pokutovému kopu v Jablonci, selhal…

    Barometr formy podle Sportu: 15 %

    Jablonec - Slavia: Hanuš senzačně vychytal Jurečkovi penaltu
    Video se připravuje ...

  • Mick van Buren (31)

    Zápasy: 6

    Minuty: 310

    Góly: 2

    Asistence: 0

    Střely/na branku: 9/5

    Průměrné xG: 0,48

    Motorka z Nizozemska začala ročník zajímavě. Hned po čtyřech minutách zaskočil Hradec, další gólový záhlavec uštědřil Zlínu. Od té doby na další kousek čeká. V posledních zápasech, a to platí i pro pohárová předkola, se ze hry vytrácí. Jakmile soupeř eliminuje jeho náběhy za obranu, působí bezradně, bez jistoty. Za povšimnutí stojí i nejmenší xG (očekávané góly) ze všech klasických slávistických útočníků, vyjma univerzálnějšího Schranze. V Jablonci byl střídaný už o poločase.

    Barometr formy podle Sport: 25 %

    Slavia - Zlín: Van Buren využil Provodovu nabídku a zvýšil na 2:0!
    Video se připravuje ...

  • Mojmír Chytil (24)

    Zápasy: 6

    Minuty: 264

    Góly: 2

    Asistence: 1

    Střely/na branku: 12/8

    Průměrné xG: 1,07

    Měl fantastický nástup do slávistického angažmá. V roli střídajícího hráče přelstil obrany Hradce Králové i Českých Budějovic. Na jihu Čech parádní individuální akcí připravil vítězný gól pro Provoda. V témže zápase však neproměnil penaltu a od té doby zhasl. Dvakrát v lize dostal šanci v základní sestavě, ale nijak nezaujal. Je evidentní, že se stále sžívá s novým systémem hry, nepohybuje se ve správných prostorech, součinnost s ostatními vázne.

    Barometr formy podle Sportu: 35 %

    Mladá Boleslav - Slavia: Ogbu skvěle nastartoval akci, Chytil ve velké šanci střílel doprostřed
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Ivan Schranz (29)

    Zápasy: 4

    Minuty:  227

    Góly: 0

    Asistence:  1

    Střely/na branku: 3/1

    Průměrné xG: 0,21

    Do kategorie útočníků patří jen částečně, protože na hřišti plní rozličné role. Přesto i on dostává příležitost na pravém kraji ofenzivního trojzubce. V lize si však dosud připsal jen jednu asistenci, na první branku stále čeká. Dvakrát se trefil v úvodním zápase předkola Evropské ligy proti Dnipro-1. O kolo dál spálil dvě tutové šance s Luhanskem. Navzdory nedorazům v koncovce vypadá z ofenzivní formace herně nejzajímavěji.

    Barometr formy podle Sportu: 55 %

    Ivan Schranz se po neproměněné šanci mohl jen chytit za hlavu Ivan Schranz se po neproměněné šanci mohl jen chytit za hlavuFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Muhamed Tijani (23)

    Zápasy: 5

    Minuty: 201

    Góly: 1

    Asistence: 0

    Střely/na branku: 13/4

    Průměrné xG: 0,67

    Určitě nejviditelnější postava slávistického útoku. A to nejen výškou, ale i střeleckými úspěchy. Rozhodl zápas s Baníkem, výrazně pomohl k vítězné brance v Mladé Boleslavi, stejně tak otevřel účet play off Evropské ligy proti Luhansku. Byť má dost viditelných nedostatků a pro kombinační manévry v okolí boxu není příliš platný, ze všech útočníků Slavie se nejčastěji dostává do nebezpečných zakončení. Jako příklad poslouží zápas v Jablonci. Šanci zazdil po náběhu na přední tyč, před koncem poločasu mu branku sebral VAR kvůli ofsajdovému postavení.

    Barometr formy podle Sportu: 65 %

    Slavia - Baník: Tijani překonal Letáčka, předtím nakopl Frydrycha. Gól stvrdil až VAR, 1:0
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
8

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud