Martin Mls
18. července 2019 • 11:30

Omlazená Dukla jde do druhé ligy. Rodinný klub? To zmizí, tvrdí ředitel

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozpočet osekaný na polovinu, odchody velkých jmen, změny ve vedení. Dukla po sestupu z FORTUNA:LIGY zažila perné léto, Juliskou otřásla fotbalová revoluce. Na svých místech zůstali jen dva klíčoví muži: Dukla dál patří miliardáři Petru Pauknerovi a tým pro novou sezonu znovu stavěl trenér Roman Skuhravý. Jeho chlapci začnou druholigové dobrodružství už pozítří proti Třinci.



Červenožlutý klubový autobus Dukly zatím stojí zaparkovaný u plotu arény na Julisce, pravé zadní kolo má podložené klínem. Zatímco v minulé sezoně objížděl nejfajnovější české fotbalové adresy, na podzim vyrazí třeba do Sokolova či Chrudimi. Časy hojnosti minimálně na rok skončily, Duklu čeká druhá liga.

„Bylo jen otázkou času, kdy se sestoupí. Dukla jela z kopce na saních, které neměly brzdy,“ říká nový výkonný a sportovní ředitel Pavel Vandas. Někdejší sportovní ředitel Plzně, protřelý hráčský agent a staronový člen představenstva Dukly má být tím, kdo klub po utrápené sezoně nasměruje na správnou cestu.

10.15
Páteční podvečery na Julisce jsou minulostí. Dukla bude nově hrát domácí zápasy v sobotu od čtvrt na jedenáct dopoledne.

„Potřeboval bych, aby letní pauza trvala aspoň půl roku. Do kanceláře přicházím ráno a odcházím večer,“ líčí Vandas, jenž v pozici bosse Dukly vystřídal Michala Šrámka. „Dřív to byl doslova rodinný klub, což podle mě nemá v profesionálním fotbale místo. Tohle zmizí, minimálně dokud tady budu já,“ zdůrazňuje Vandas. 

Na léto 2019 už tak pestré dějiny Dukly nezapomenou. Úspěšný obchodník s uhlím a elektřinou Petr Paukner se klubu sice nezbavil, ale po sestupu z první ligy nařídil drastické škrty. Víc než stomilionový rozpočet se smrskl o padesát procent, úměrně s tím šly dolů platy hráčů. Ti s nejvyššími gážemi odešli: žlutý dres Dukly už neoblékají třicátníci Ján Ďurica, Jan Holenda či Jakub Podaný, jenž hostuje v Bohemians. Ze starých mazáků zbyl jen 34letý brankář Filip Rada, novým kapitánem je záložník Daniel Tetour (ročník 1994).

Pád Dukly se nekoná, Paukner pokračuje. Nevyloučil ale stěhování z Julisky
Video se připravuje ...

Pro představu: věkový průměr týmu klesl na zhruba dvaadvacet a půl roku. „Kádr se omladil, ale osa mužstva víceméně zůstala,“ popisuje Vandas. „Dukla je pořád zajímavé jméno, které přitahuje. Vzhledem k historii bude pro nové hráče ctí hrát za tenhle klub, což se týká i trenérů a funkcionářů.“ 

Letní změny nebyly bezbolestné, dobře to odrážely výsledky v přípravě. Z pěti testovacích zápasů Dukla vyhrála jediný. „Většinou jsme šli dolů kvůli prostřídání do druhého poločasu. Když hrála sestava, na které by to mělo v sezoně stát, vypadali jsme dobře,“ vykládá trenér Roman Skuhravý.

Los druhé ligy si s jeho týmem poťouchle pohrál, Dukla v prvních pěti kolech narazí na tři žhavé favority (Hradec Králové venku, Jihlava venku, Brno doma). „Bude to pro nás krásné zrcadlo. Brzy dostaneme odpověď na otázku, jestli myšlenka abnormálního omlazení kádru byla správná,“ tuší kouč Skuhravý. 

Na nejrychlejší možný návrat do první ligy se na dejvickém kopci netlačí, ale… „Neuslyšíte ode mě klišé, že chceme plout v klidných vodách, musíme se porvat o špičku. Jestli to bude vypadat na postup, budeme toho chtít využít,“ plánuje šéf Vandas. „Dukla do ligy historicky patří a všichni pro to musíme udělat všechno.“

Góly

Domácí: 30. Krunert, 54. Lu. Holík

Hosté: 11. Hlúpik, 25. R. Vaněk I., 78. Gáč

Sestavy

Domácí: M. Hruška – Kozma, Chlumecký, Piroch, Preisler (71. Bezdička) – Daniel Tetour, Doumbia (79. Jakab), D. Souček (46. Douděra) – Lu. Holík, Krunert, Hadaščok.

Hosté: Adamuška – Omasta, Bedecs (18. Gáč), Kušnír, Janoščín – Arroyo, Kubala, R. Vaněk I., Machalík (76. Samiec), Cienciala (66. Janošík) – Hlúpik.

Náhradníci

Domácí: Rada, Kott, Kovaľ, Ayong, Bezdička, Jakab, Douděra

Hosté: Samiec, Valenta, Janošík, Gáč, Wojnar, Nieslanik, Chmiel

Karty

Domácí: Daniel Tetour, Lu. Holík

Hosté: Janošík, R. Vaněk I.

Rozhodčí

Dubravský – Vaňkát, Váňa

Stadion

Na Julisce, Praha-Dejvice

Návštěva

895 diváků

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud