Radek Špryňar
19. srpna 2021 • 20:49

SESTŘIH: Plzeň - CSKA Sofia 2:0. Krok do skupiny KL, pálili Havel a Mosquera

Vstoupit do diskuse
9
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrubá stavba úspěšně stojí, teď ještě příští týden nahodit omítku a zastřešit. Plzeň si veze do Bulharska postupově velmi nadějný výsledek. CSKA Sofii v prvním zápase play off Konferenční ligy svalila 2:0 a jen potvrdila, že na domácím hřišti jí to v sezoně lepí. V Doosan Aréně zvládla vítězně všech pět soutěžních vystoupení a je o kus blíž bonusu 75 milionů korun. Auditorium bavil výtečný Radim Řezník. Góly ale stříleli jiní – Milan Havel, byť z ofsajdového postavení, a Jhon Mosquera.



Trenér Michal Bílek překvapil složením základní sestavy. Zkonstruoval úplně novou obrannou čtyřku, společně takto nikdy nehráli. Na krajích s Radimem Řezníkem a Milanem Havlem, uprostřed s Luďkem Pernicou a Filipem Kašou. Jen z lavičky drtivou část utkání sledoval Jakub Brabec.

Nutno říct, že to byl bravurní tah, i když trochu risk. Vyšel však náramně. Zadní linie pohlídala proti CSKA Sofia čisté konto. A po dvou úderech v ofenzivě se Plzeň těší z výsledku 2:0. Zcela zaslouženého. Byla lepší, konstruktivnější, nápaditější i v zakončení přesnější.

„Stoperská dvojice odehrála zápas v Liberci velice dobře, nechtěli jsme do toho sahat. Kuba Brabec po mistrovství Evropy vůbec netrénoval, kromě posledního utkání sehrál všechny zápasy, malinko si odpočinul. Jsem přesvědčený, že stále bude platným hráčem,“ ujistil Bílek.

Téměř dokonalý part předvedl Radim Řezník. Předchozími výbornými výkony ve FORTUNA:LIZE doslova donutil Bílka, aby mu přenechal pravý kraj obranné formace. Nalevo se pak odstěhoval Milan Havel. Právě oni měli klíčový podíl na úvodní trefě. Viktoria totiž do zápasu vkročila s velkým entuziasmem. Bulhary s osmi cizinci v sestavě přitloukla k vlastní bráně.

Po deseti minutách Dominik Janošek akceptoval ladným obloučkem náběh Řezníka, ten – navzdory půlmetrovému ofsajdovému postavení – vyostřil pohlednou akci na Havla, který neměl do prázdné brány žádné starosti. Šlo o vysoce delikátní práci obou krajních beků. První aktivně naběhl na přední tyč, druhý tu zadní zavřel. Učebnicová spolupráce.

Plzeňští fotbalisté se radují z druhé trefy utkání, kterou vstřelil Jhon Mosquera
Plzeňští fotbalisté se radují z druhé trefy utkání, kterou vstřelil Jhon Mosquera

„Na pravém kraji se chytil Řezník, chtěli jsme využít jeho formy. Nalevo jsme dali Havlise. Nebylo to pro něj nic nového, na této pozici hrál v Bohemians a před ním dokonce Mosquera. Jsem spokojený, jak to kluci odehráli. Podíleli se na ofenzivě, splnili, co jsme od nich očekávali,“ chválil Bílek.

Od Řezníka to nebylo vše. Totálně si pronajal svoji lajnu, intenzivním výkonem deptal, jak ofenzivní hráče CSKA, tak jejich zadáky. Hrál jako v dobách největší slávy pod Pavlem Vrbou. V druhém poločase pak dalším individuálním průnikem do pokutového území oslovil ke střele Pavla Buchu, míč se odrazil od gólmana Gustava Busatta přímo k Jhonu Mosquerovi a ten druhou trefou výrazně přiživil náladu v Doosan Aréně.

Mimochodem, kolumbijský hračička odvedla konečně hodnotnou práci v novém dresu. Dosud se těžce trápil. Kdyby měl víc štěstí a místo bomby do břevna zvýšil na 3:0, aspiroval by vedle Řezníka na hrdinu úvodního zápasu play off.

„Pevně věřím tomu, že tohle byl zlom. I když se mu nedařilo, drželi jsme ho v sestavě, protože víme, co v něm je. Hrál velmi dobře, dal branku. Je tak dál,“ vyzval Bílek dříče Mosqueru.

Odveta je na programu příští čtvrtek na národním stadionu Vasila Levského v Sofii. I přes vysoce nadějný výsledek se Viktoria musí mít na pozoru. Ve třetím předkole nasypal bulharský tým na svém trávníku chorvatskému Osijeku čtyři góly… Vyhráno zdaleka není. „Doma budou daleko nebezpečnější,“ odtušil Bílek.

SESTŘIH: Plzeň - CSKA Sofia
Video se připravuje ...

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Soupeři českých týmů: Odklady Sofie, polský hegemon a znovuzrozená Žilina
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud