11. června 2023 • 11:55

Hrdinové a smolaři finále: top gólmani, nešťastní Belgičané i domácí hvězda

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo jsou hrdinové a smolaři finále Ligy mistrů?Kdo jsou hrdinové a smolaři finále Ligy mistrů?FOTO: koláž iSport.cz

    Největší fotbalové utkání roku zvládl lépe Manchester City. Citizens díky trefě Rodriho porazili Inter 1:0 a získali první „ušatý pohár“ v historii klubu. Navíc se stali teprve osmým týmem v historii, jemuž se podařilo získat treble. Kdo na Atatürkově stadionu v Istanbulu zářil, a kdo by naopak na toto finále Ligy mistrů nejraději ihned zapomněl?

  • Hrdina: Rodri (26 let)

    záložník Manchesteru City

    Nenápadný, avšak naprosto klíčový hráč pro City. Sobotní finále bylo již jeho 52. zápasem sezony v dresu Citizens. Jen jednoho hráče do pole nasadil během své kariéry Pep Guardiola v jednom ročníku víckrát. Lionela Messiho. „Jsem ve velkých emocích. Je to splněný sen. Fanoušci na tuto trofej čekali dlouhou řadu let a my ji měli v posledních letech několikrát na dosah. Upřímně, jsem první poločas hrál hroznou tužku, ale taková jsou finále. Nemůžete čekat, že se vám bude dařit jako obvykle, protože je zde spousta emocí a nervy pracují,“ radoval se střelec jediné branky.

    Rodri vede míčFoto ČTK / AP / Manu Fernandez

  • Smolař: Hakan Calhanoglu (29)

    záložník Interu

    Měl to mít vepsáno ve hvězdách. Ve finále v Istanbulu se Hakan Calhanoglu měl stát prvním Turkem, jenž se stane vítězem Ligy mistrů. Na domácí půdě ovšem nebyl středopolař Interu vůbec vidět. Za 83 minut na hřišti rozdal pouze 17 přesných přihrávek. Nedokázal se dostat ke své vyhlášené střele z dálky a navíc se podepsal pod inkasovaný gól. Místo vystoupení proti střílejícímu Rodrimu se schoval za spoluhráče Matteu Darmiana a před rozhodující střelou uhnul. V takovém zápase zcela neomluvitelné počínání. „Jeho výkon vůbec neodpovídal tomu, co se od něj očekávalo. Zklamal,“ zhodnotily Calhanoglův výkon italské noviny.

    Hakan Calhanoglu v souboji s Philem FodenemFoto ČTK

  • Hrdina: Ederson (29)

    brankář Manchesteru City

    Do zápasu nevstoupil vůbec dobře. Nezvykle často kazil v rozehrávce a svým spoluhráčům zabrnkal na nervy i prohraným soubojem o vysoký míč s o patnáct centimetrů menším Lautarem Martínezem. Po jeho nepřesné rozehrávce v 25. minutě, kterou nepřesnou střelou z čtyřiceti metrů nepotrestal Nicoló Barella, musel zasáhnout i Pep Guardiola. „Klid, klid,“ naléhal Katalánec na svůj tým. Po změně stran to byl ovšem právě Ederson, jenž zařídil City vítězství. V 59. minutě vychytal Martínezův nájezd z boku. V 89. minutě vytáhl klíčový zákrok proti hlavičce Romela Lukaka. V úplném závěru nejprve asertivně sebral nebezpečný centr a v posledních vteřinách vytáhl další gólovou hlavičku. Tentokrát Robina Gosense.    

    Ederson se raduje s poháremFoto Reuters

  • Smolař: Kevin De Bruyne (31)

    záložník Manchesteru City

    Před dvěma lety musel z finále proti Chelsea odstoupit v 60. minutě, když mu Antonio Rüdiger zlomil nos. Nyní měl kreativní Belgičan prožít své vykoupení. Společně s Erlingem Haalandem to měl být právě on, kdo zařídí City premiérový triumf v nejprestižnější klubové soutěži. Nejlepší moment obou hvězd přišel po půlhodině hry, kdy De Bruyne prostrčil Haalandovi míč mezi obránci. Nora však Onana vychytal a De Bruyne o pár minut později musel střídat. „Poslední měsíce mě notně trápil zadní stehenní sval a dnes mi v něm prostě ruplo. Naštěstí to tým zvládl i beze mě,“ utěšovalo hvězdného záložníka.

    De Bruyne to zkoušel, ale nešlo pokračovatFoto Reuters

  • Hrdina: André Onana (27)

    brankář Interu

    Rovněž strážce svatyně na druhé straně byl pro svůj tým zcela klíčovým mužem. Z Kamerunce od úvodních vteřin utkání vyzařoval ledový klid. Díky jeho výborné práci s míčem dokázal Inter překonávat vysoké napadání Citizens. Navíc tasil i řadu důležitých zákroků. V 27. minutě si poradil s dělovkou Erlinga Haalanda. O dvě minuty později s přehledem udržel tečovanou ránu Kevina De Bruyneho. U gólové rány Rodriho byl bez šance. Svůj tým udržel ve hře, když čtvrt hodiny před koncem vychytal ve vyložené příležitosti Phila Fodena. „Nikdo nám nevěřil, ale my jsme ukázali, že jsme velký tým. Pokud budeme pracovat, budeme brzy zpět,“ snažil se zklamaný Onana přemýšlet pozitivně.

    Brankář Interu André Onana v souboji s Erlingem HaalandemFoto ČTK

  • Smolař: Romelu Lukaku (30)

    útočník Interu

    Takřka celou sezonu čelil mohutné kritice. Po návratu z Chelsea nedokázal velký Rom plně navázat na titulovou sezonu 2020/21, kdy se stal nejproduktivnějším a nejlepším hráčem Serie A. V koncovce se po většinu ročníku vyloženě trápil. Nikoho proto nepřekvapilo, že i přes zlepšenou formu v posledních týdnech, dostal v Istanbulu přednost od první minuty Edin Džeko. Lukaku vystřídal Bosňana v 57. minutě, a přestože se stal nejpilnějším střelcem Nerazzurri, patřil jeho výkon k těm nejhorším. V 70. minutě zblokoval nadějnou hlavičku spoluhráče Federica Dimarca. Naprosto pak selhal v 89. minutě, kdy v obrovské příležitosti nedokázal své zakončení hlavou nasměrovat mimo dosah Edersona. „Polovina brány byla zcela prázdná. Obrovská chyba. Zahozený gól,“ bědoval milánský deník La Gazzetta dello Sport.

    Romelu Lukaku neodehrál dobré fináleFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud