Pavel Hartman
30. července 2009 • 12:20

Sparta v Řecku: Opatrnost ano, obavy ne

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparta dala Panathinaikosu překvapivě šach, ale čeho se musí vyvarovat, aby se z toho za týden v Aténách vyklubal mat? Strohý recept zní: podržet si aktivní disciplinovanou hru a nachystat se, že na druhé straně už nebude ležérní mužstvo.



Tři ku jedné. Bude to stačit na postup? Nic jiného sparťanská fotbalová rodina od úterní noci neřeší. „Postup je ještě daleko,“ opakuje hlavní kouč Jozef Chovanec.

Ano, první utkání obrátilo karty naruby. Z papírového outsidera se stal respektovaný uchazeč o vstupenku do 4. předkola Ligy mistrů a ten, kdo ji měl mít podle papírových předpokladů předplacenou, se o ni musí strachovat.

Jenže odveta, to bude jiné představení. „Proti Spartě nastoupí naprosto jiný Panathinaikos,“ zdůraznil trenér Zdeněk Ščasný. „Pro postup udělá všechno. Ne že by Řekové dokázali za týden tým o moc vylepšit, ale hráči budou jezdit, makat a hrát s maximální koncentrací,“ dodal.

Luboš Kalouda (uprostřed) v objetí Tomáše Řepky (vpravo) a Roman Hubník Luboš Kalouda (uprostřed) v objetí Tomáše Řepky (vpravo) a Roman HubníkFoto Jaroslav Legner (Sport)

Ví dobře, co říká. Má zkušenosti z obou břehů. Vedl jak Spartu, tak i aténský velkoklub. Však také včera nestíhal zvedat telefonáty z Řecka.

„Co se tam děje? Je tam obrovská kritika. Média šijí hlavně do trenéra, což je tam normální. Že postavil špatné hráče, zvolil špatnou taktiku. Že mužstvo nebránilo, ani neútočilo. Ale nerozcupovali ho ještě úplně, protože čekají na odvetu,“ líčil Ščasný.

Jedno plus, které Letenským nahrálo, tedy zmizí. Protivník už je nepodcení. Na tuhle pomoc mohou zapomenout. „Uvnitř klubu totiž budou pod ostrou palbou kritiky hráči. A mají natolik vysoké smlouvy, že jim klubové vedení a trenér můžou dostatečně pohrozit,“ zdůraznil Ščasný. „No a pokud se hráči koncentrují, tak mají velkou kvalitu.“

Generalita Panathinaikosu sice v této sezoně zaostřila především na domácí titul, který naposledy klub oslavil v roce 2004, ovšem nechtěla ostrouhat ani v Champions League. Když vypadnout, tak jedině s velkoklubem. Tak zní jasné přikázání.

„A Spartu za velkoklub nepovažují,“ připojil Ščasný.
Na vyřazení od „českého trpaslíka“ nebude zvědavý ani sedmdesátitisícový kotel, který navzdory výsledku z Prahy dorazí do ochozů Olympijského stadionu v Aténách.

Sparťanský kapitán Tomáš Řepka odstavuje od míče Salpingidise Sparťanský kapitán Tomáš Řepka odstavuje od míče SalpingidiseFoto Jaroslav Legner (Sport)

Jenže Sparta nemá na své straně jen dvoubrankový náskok, nýbrž i psychologickou výhodu. Stylizovala se do role „nazdárka“, jenž nemá co ztratit a může jen získat. A soudě podle Chovancových prohlášení na tom nic nezměnil ani nečekaně úspěšný první krok.

Navíc si v úterý na vlastní kůži vyzkoušela, jakým způsobem se může na trávníku vyrovnat mužstvům s vyšším rozpočtem a zvučnějším kádrem.

„Dokud hrála aktivně, disciplinovaně a Řepka se snažil vytlačovat obranu, tak byla lepší než řecký tým,“ uvedl Jaroslav Hřebík, někdejší kouč Sparty.

Pamatujete na jeho věty z Ligového zápisníku, který napsal pro deník Sport před výkopem úvodního zápasu?

„Panathinaikos nebude mít v současném stádiu přípravy tak kompaktní tým. Například Cissé, asi největší letní posila, je spíš náladový hráč a není tak odpovědný. Toho všeho by mohla Sparta využít,“ předpověděl. Jeho prognóza se vyplnila.

„Ale bohužel ve druhé půli už to nebyla ze strany Sparty tak aktivní disciplinovaná týmová hra jako v prvním poločase,“ všiml si Hřebík rezervy.

Není pochyb o tom, že aktivní dobře organizovaná týmová hra je náročná na kondici. Právě v úterý se však zdálo, jako by už domácí na ni po hodině utkání neměli síly, i když Chovanec tuhle vizi rázně odmítl.

V Aténách se však tentokrát sparťané nebudou muset hnát za obratem. Nepovezou si tam z domova jako loni porážku 1:2, ale vítězství 3:1.

I proto mohou hledět k odvetě se zdravým optimismem, a ne s obavami.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud