Martin Vait
9. ledna 2022 • 10:06

Africký pohár: velké hvězdy i nechtěný svátek. Alžírsko a Senegal favority

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    O půl roku, nebo vlastně o rok později, podle toho, který původní termín turnaje si vyberete, začíná na zbrusu novém šedesátitisícovém stadionu v kamerunském hlavním městě Yaoundé Africký pohár národů. Jeden z největších fotbalových svátků, který se znovu po pěti letech koná v neortodoxním lednovém termínu, ale provází celá řada patálií a kritiky. Pojďme se podívat na to, jaká největší témata okolo mistrovství Afriky rezonují, ale taky kdo jsou největší favorité šampionátu.

  • Formát a hvězdy

    Turnaj startuje v neděli, zúčastní se ho 24 týmů a formát bude stejný jako na EURO. Kromě obskurních, ale o to zajímavějších outsiderů z Etiopie, Malawi, Sudánu nebo Mauritánie se na něm představí taky největší světové hvězdy v čele s možná nejlepším fotbalistou současnosti Mohamedem Salahem či nejlepším brankářem uplynulého roku Édouardem Mendym z Chelsea. Velké výkony se dají čekat od Alžířana Riyada Mahreze nebo Senegalce Sadia Maného, kterým reprezentační zápasy sedí ideálně.

    NEJVĚTŠÍ HVĚZDY AFRICKÉHO POHÁRU

    Achraf Hakimi
    (Maroko/PSG)
    Riyad Mahrez
    (Alžírsko/Manchester City)
    Sadio Mané
    (Senegal/Liverpool)
    Édouard Mendy
    (Senegal/Chelsea)
    Mohamed Salah
    (Egypt/Liverpool)
  • Favorité turnaje

    Alžírsko a Senegal jsou na papíře největšími favority celého turnaje. Právě alžírské pouštní lišky, jak se týmu přezdívá, jsou zároveň obhájci prvenství, na mistrovství jedou v prakticky totožném složení jako před třemi lety, a už 34 zápasů v řadě neprohráli, přičemž mohou překonat čerstvý italský rekord v neporazitelnosti. Tým má skvělou chemii, je dlouho pohromadě a trenér Djamel Belmadi je výborný taktik. Zdaleka nejsilnější soupisku má Senegal s kostrou okolo Mendyho, Koulibalyho, Gueyeho a Maného, ale panují pochybnosti okolo taktických schopností trenéra Alia Cissého. Odepisovat ale rozhodně není na místě ani Maroko, Nigérii, Egypt, Pobřeží slonoviny nebo domácí Kamerun.

    VÍTĚZOVÉ MINULÝCH AFRICKÝCH POHÁRŮ

    2019: ALŽÍRSKO
    2017: KAMERUN
    2015: POBŘEŽÍ SLONOVINY
    2013: NIGÉRIE
    2012: ZAMBIE
    2010: EGYPT
    2008: EGYPT
    2006: EGYPT
    2004: TUNISKO
    2002: KAMERUN
    2000: KAMERUN

    Africký pohár národů ovládlo v roce 2019 Alžírsko. Obhájí prvenství? Africký pohár národů ovládlo v roce 2019 Alžírsko. Obhájí prvenství?Foto Reuters

  • Česká stopa

    Před pěti lety nečekaně ovládl šampionát s Kamerunem Michael Ngadeu, tehdy ještě v dresu Slavie. Tentokrát působí defenzivní univerzál v belgickém Gentu, nadále je ale základním článkem obrany, na které bude hostitelská reprezentace znovu stavět. A i když nemá tolik individualit jako jiné týmy, na šampionátech umí zářit, navíc na domácí půdě Kamerun neprohrál už od roku 1973. Jediným zástupcem české ligy bude Peter Olayinka, který bude mít náročnou úlohu nahradit ofenzivní sílu v čele s Victorem Osimhenem z Neapole a Emmanuelem Dennisem z Watfordu. Za nigerijskou reprezentaci si zatím zahrál jen dvakrát, naposledy na jaře minulého roku, a jeho minutáž nejspíš nebude závratná. Dalšími bývalými hvězdami české ligy na šampionátu budou také Simon Deli z Pobřeží slonoviny a Ghaňan Benjamin Tetteh, kteří oba působí v Turecku.

    AFRIČTÍ HRÁČI S ČESKOU STOPOU

    Hráč Země Současné působiště V ČR
    Simon Deli Pobřeží slonoviny Demirspor (Turecko) 2012-2019 a 2021
    Sparta, Č. Budějovice, Příbram, Slavia 
    Michael Ngadeu Kamerun Gent (Belgie) 2016-19
    Slavia
    Peter Olayinka Nigérie Slavia (2018-) 2016-17
    Dukla
    Benjamin Tetteh Ghana Malatyaspor (Turecko) 2016-2021
    Slovácko, Bohemians, Sparta
    Guélor Kanga Gabon Crvena zvezda 
    (Srbsko)
    2018-2020
    Sparta
  • Omicron

    Pochopitelně největší hrozbou nejen pro celý šampionát, ale také pro všechna ostatní sportovní klání současnosti, je rozmáhající se varianta koronaviru omicron. Právě obavy z nakažení svých hvězd měly před začátkem turnaje mnohé evropské kluby sdružené v organizaci ECA. A do jisté míry je jejich strach oprávněný, protože v Kamerunu mají dokončený proces očkování pouhá dvě procenta populace. Na druhou stranu se někteří fotbalisté nakazili třeba už přímo v Evropě nebo při přejezdu na turnaj, jako třeba Pierre-Emerick Aubameyang, který se po cestě do Kamerunu stavil na párty v Dubaji se svými reprezentačními kolegy z Gabonu. 

  • Kritika

    Kamerunem už několik let zmítají taky separatistické tendence anglofonních částí země okolo města Limbe, kde před rokem před reprezentačním utkáním explodovala bomba v autě, a tak kluby vyjádřily obavy ohledně bezpečnosti hráčů. Podstatnější výčitka ze strany evropských klubů na stranu Afrického poháru ale směřuje vůči pořádání šampionátu uprostřed sezony. Navíc v kalendářním roce, kdy se koná mistrovství světa. Kluby vždy pouštěly své hráče na tento turnaj velmi neochotně, a také kvůli tomu je šampionát často vnímán jako spíš nechtěná překážka a důvod, proč raději nekupovat africké hráče do svých týmů. Vůči tomuto vnímání se ale v posledních dnech vymezily osobnosti jako Ian Wright nebo Patrick Vieira, které upozornily na to, že stejné vytížení měli fotbalisté taky na EURO a zkracovali si kvůli tomu dovolenou, podobná kritika ale nezaznívala.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud