Stanislav Hrabě
29. června 2010 • 05:00

FIFA: Budoucnost? Video ne, více rozhodčích

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Napravte chyby rozhodčích, odstraňte nespravedlnost. Pusťte do fotbalu techniku, povolte video! Kategorické požadavky především buší do představitelů FIFA po neuznaném gólu Franka Lamparda v utkání Anglie s Německem (1:4). FIFA ovšem ustoupit těmto nátlakům jen tak nehodlá. „Nebudeme komentovat články z novin,“ prohlásil tiskový mluvčí Nicolas Maingot.



Otevřený střet zpátečníků a pokrokářů je znovu na bitevním poli. První brání fotbal proti technice a spoléhají na nedokonalý lidský faktor, druzí požadují spravedlnost a zavedení moderní technologie. Kdo bude mít účinnější munici?

Palebnou sílu schovanou v zákopech uvolnil Lampardův neuznaný gól proti Německu. „Všichni chtějí techniku ve fotbale, jen jediná osoba ne. Nechápu,“ opřel se v deníku Daily Echo anglický internacionál Alan Shearer do předsedy FIFA Josepha Blattera. Nebyl zdaleka sám.

Wayne Rooney a Frank Lampard se diví. Sudí jim upřeli regulérní branku.Foto Reuters


Upřednostňujeme lidskou stránku
Požadavek zavedení videa jako prostředku pro kontrolu rozhodčích a odstranění nespravedlností je téma, která se probírá už roky a podpůrné hlasy vždy sílí při mistrovství světa. Na každém dojde k nějakému přehmatu, který naladí veřejnost na technickou strunu.

Je to ovšem citelný zásah do pravidel, který může odsouhlasit jen International Football Association Board (IFAB), instituce k tomu povolaná. Tvoří ji představitelé čtyř svazů, kde fotbal vznikl (Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko), stejný počet zástupců má FIFA. Platí však přísné pravidlo veta, souhlasit se změnou musejí jednohlasně všichni.



Otázkou videa se zabývali na březnovém 124. zasedání. „IFAB rozhodl, že nebude pokračovat v diskusích ani s experimenty na toto téma,“ utnul Jerome Valcke, generální sekretář FIFA, veškeré snahy o zavedení technologie. „U fotbalu upřednostňujeme lidskou stránku,“ vypíchl krédo světové federace.

„Lidský aspekt je nezbytný,“ podpořil ho Jonathan Ford, zástupce velšského svazu.

Uplynulo několik měsíců, Angličanům nebyl v důležitém utkání s Německem uznán regulérní gól a téma je opět na stole. A pálí mnohem více než dříve. Přesto FIFA pustit techniku do fotbalu nadále nechce.



Čip by nemusel fungovat dokonale
Jednou z navrhovaných inovací je čip v míči, jenž by rozhodčímu signálem na hodinky oznámil, že přešel brankovou čáru. Ta se probírala už na březnovém zasedání IFAB.

„Instalace systému by přišla na sedm tisíc liber (asi 219 tisíc korun). Samozřejmě by to nešlo na každé utkání, ale na světový šampionát snad ano,“ mínil šéf skotského svazu Gordon Smith, jenž pro tento návrh hlasoval. Nezískal však patřičnou podporu.

VIDEO: Tento moment výrazně ovlivnil utkání mezi Anglií a Německem.

Frank Lampard vstřelil regulérní gól, jenže sudí ho neuznali.
Video se připravuje ...


Každá novinka najde i odpůrce, kteří poukáží na její nedokonalost. „Kdyby držel brankář míč pevně v rukou a přešel s ním za čáru, čip by to nezaregistroval,“ uvažoval nahlas legendární Pelé, trojnásobný mistr světa, který patří mezi odpůrce zavedení techniky do fotbalu. Čip byl FIFA zavržen.

Její představitelé ovšem připouštějí, že k něčemu musí dojít. Nebrání se například zvýšenému počtu rozhodčích. V Evropské lize už proběhl experiment se dvěma tzv. brankovými, kteří se nehnuli z pokutového území a pomáhali řešit složité situace.

„Čekáme na jeho vyhodnocení,“ oznámil Valcke na zasedání IFAB. Nyní připustil, že by mohli být zavedeni už pro MS 2014. „Rozhodčí za brankou by viděl lépe, zda míč přešel čáru, nebo ne," podporuje tuto myšlenku Pelé.



Sudí na tribuně? Doladit komunikaci!
Zásadním krokem kupředu by mohl být další člen rozhodcovského týmu, který by seděl na tribuně vše by sledoval i na televizní obrazovce a byl s ostatními v kontaktu přes dorozumívacího zařízení. „Dovedl bych si to představit,“ kýve bývalý český rozhodčí Evžen Amler, v roli asistenta účastník MS 1998 a 2002, jenž se komunikací dlouhá léta zabýval.

Má to nesporné výhody. Na tribuně by seděl zkušený odborník, jehož by nelimitoval věk 46 let stanovený pro mezinárodní rozhodčí ani fyzické testy, a uplatnil by svou erudici. Přitom by do průběhu zápasu ani nijak výrazně nezasahoval, jen by předal kolegům, co ze svého nadhledu vidí. Ať už vlastním okem, na obrazovce, nebo ze záznamu.

Sudí chyboval, když neuznal regulérní branku Franka Lamparda. Zde je míč jasně vidět za brankovou čarou.Foto Reuters


„Musela by se doladit komunikace, ale v posílení počtu rozhodčích a hlavně v jejich lepší přípravě vidím tu správnou cestu,“ říká Amler, jenž jinak rovněž nevítá převratné zavádění technologií.

V jednom se však shodují všichni – fotbal se lidských chybám nikdy nevyhne. U hráčů ani u rozhodčích. Jde jen o to, aby jich bylo co nejméně.

Sudí chyboval, když neuznal regulérní branku Franka Lamparda. Zde je míč jasně vidět za brankovou čarou.
Sudí chyboval, když neuznal regulérní branku Franka Lamparda. Zde je míč jasně vidět za brankovou čarou.


Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud