Jan Podroužek
5. července 2013 • 11:36

Messi + Neymar v systému 4–3–3. Jak to Barcelona poskládá?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oběma dejte míč a pak už je jen s obdivem pozorujte. Jak se kroutí nad balonem, když obchází jednoho protihráče, druhého, třetího… S jakou lehkostí dají gól. Bude to pohled na nejzářivější souhvězdí, až spolu Lionel Messi a Neymar vyběhnou v jednom dresu. Barcelonském.



3 hrozby, proč by to klapnout nemuselo

1. Frajírek
Neymar na hřišti občas působí jako floutek. To mu ale v kabině Barcelony nemůže projít.

2. Nevyhoví si
Stejné fotbalové póly do sebe nemusí zapadnout a pak na hřišti hrozí trvalé nedorozumění.

3. Rivalita Brazílie vs. Argentina
Ano, tohle nemusí vadit, ale jakmile vznikne sebemenší problém, může se boj jihoamerických kohoutů proměnit v peklo.

Jenže co když spojení Neymar+Messi nebude fungovat? Co když tihle evangelíci kážou fotbal jinak?

„S Neymarem na palubě bych se připravil na eventuální prodej Messiho. Byl velký risk brazilského útočníka kupovat,“ rozbíjí sny mnoha katalánských příznivců Johan Cruijff, držitel tří ocenění pro nejlepšího fotbalistu Evropy a ikona Barcelony, za niž nizozemská legenda pět let hrála a osm let ji trénovala.

Takže miliarda a půl, kterou „Barca“ poslala Santosu za 21letou superhvězdu, vyletí vzduchem?

„Ne. Herně by si měli oba hráči sednout. Věřím, že příchod Neymara Barceloně pomůže k ještě efektivnější hře,“ tvrdí Milan Luhový, bývalý československý reprezentant a expert na španělský fotbal.

Ještě než se sejdou v dresu Barcelony, nastoupili proti sobě hvězdní fotbalisté Lionel Messi a Neymar v charitativní exhibici v Limě. Oba vstřelili po dvou gólech, z vítězství 8:5 se radoval výběr čtyřnásobného nejlepšího hráče světa Messiho.
Ještě než se sejdou v dresu Barcelony, nastoupili proti sobě hvězdní fotbalisté Lionel Messi a Neymar v charitativní exhibici v Limě. Oba vstřelili po dvou gólech, z vítězství 8:5 se radoval výběr čtyřnásobného nejlepšího hráče světa Messiho.

„Messi je konstruktivní, kolektivní. Je vidět, že nechce kličkovat do úmoru. Když nemůže hrát se spoluhráči, teprve pak se snaží vykličkovat, jinak často používá účelné narážečky. A Neymar je zase přímočařejší, umí rychle vniknout do šestnáctky,“ doplňuje.

Herní styl katalánského klubu dostal v minulé sezoně na frak od Bayernu. Miliony přihrávek na údernou německou vozbu nestačily. V semifinále Ligy mistrů to byla revoluční celková prohra 0:7. Tady vyrůstá možnost, jak v poslední době kritizovaný fotbal Barcelony provzdušnit.

„Nikdo po Neymarovi nebude chtít, aby se přizpůsobil tiki-taka, ale aby něčím hře Barcy pomohl,“ říká Jozef Jarabinský, který během své trenérské kariéry působil rok v Betisu Sevilla. „Ano, Neymara lze využít víc do hloubky za obránce soupeře. Hra dostane větší spád a přímočarost. K tomu je zapotřebí, aby si porozuměl i s Iniestou a Xavim, nejen s Messim,“ souhlasí Luhový.

Jaký systém zvolí Barcelona?

Reálná varianta 4–3–3
V takovém rozestavení Barcelona nastupuje nejčastěji. Trojice útočníků si mění posty, hraje volně. Neymar například v brazilské reprezentaci, která preferuje stejné rozestavení, hraje na levém křídle. Tohle je nejpravděpodobnější složení barcelonské jedenáctky s Neymarem a Messim.

4 ˜– 3 – 3 (pro zvětšení klikněte)Foto spo

Záložní varianta 4–2–3–1
Tenhle model Barcelona téměř nepoužívá, ale podle expertů oslovených Sportem by to bylo ideální souznění dvojice Neymar-Messi, přičemž Argentinec by nastupoval jako volný hráč za brazilskou hvězdičkou.

4 – 2 – 3 – 1 (Pro zvětšení klikněte).Foto spo

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud