Pavel Bárta
4. března 2021 • 17:02

Neprůstřelný Vasil sklízí, co zasil: Tři zápasy s nulou, dvě minuty od rekordu

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři zápasy, tři čistá konta. Napřed vynulovali Carolinu, pak Dallas a ve středeční odvetě znovu. Díky trefě Ondřeje Paláta celek Tampy Bay tentokrát zvítězil 2:0 a natáhl šňůru výher na pět zápasů. Není Vasil, jako Vasil, každý sklízí to, co zasil. Andrej Vasiljevskij jako první brankář v historii Lightning vyšel v NHL třikrát v řadě bez poskvrny. Když se k tomu přičte play off, fináloví soupeři ze Stars si proti němu neškrtli už tři utkání po sobě.



Zraněný Nikita Kučerov bude Tampě scházet do konce sezony a Ondřej Palát povýšil do první přesilovkové jednotky. Role se zhostil skvěle. V utkání na ledě Dallasu otevřel účet v 8. minutě v početní výhodě ranou z kruhu k bližší tyči. „Před sezonou jsem nevěděl, že zaujmu jeho místo, ale na střele z voleje v tréninku pracuju pořád,“ uvedl Palát, jenž trestal vyloučení soupeře už po deseti sekundách.

„Vždycky je skvělé, když vám klapne hned první přesilovka v zápase. Mohli jsme ale využít ještě další ve druhé a třetí části. Šancí jsme si vypracovali dost,“ poznamenal český útočník. Proti Dallasu obstaral vítězný gól už minulou sobotu při prvním střetu od finále Stanley Cupu. Ve středu udeřil znovu a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Šlo o jeho šestý přesilovkový gól v této sezoně, čímž překonal čtyři roky staré maximum. Celkově devátou trefou se mezi českými střelci v tu dobu dotáhl na lídra Davida Pastrňáka z Bostonu.

Výhru Tampy pojistil Yanni Gourde při závěrečné hře Dallasu bez brankáře. Gólman Lightning Andrej Vasilevskij neinkasoval už deset třetin, jeho neprůstřelnost trvá 200 minut a 45 vteřin, což znamená nejdelší sérii v této sezoně a taky ve Vasiljevského sedmileté kariéře v NHL. Jen málo přes dvě minuty mu schází k vyrovnání klubového rekordu, který v lednu 2006 stanovil John Grahame.

Proti Dallasu vychytal Andrej Vasilevskij dvakrát po sobě čisté konto
Proti Dallasu vychytal Andrej Vasilevskij dvakrát po sobě čisté konto

„Je vynikající. I když nemáme dobré pasáže, pomůže nám důležitými zákroky. Tentokrát několik takových taky vytáhl. Chytal neskutečně. Je radost před ním hrát,“ ocenil Palát. „Díky jemu si hodně věříme. Měli jsme zápasy, kdy jsme si nevedli úplně nejlíp, dokonce během téhle šňůry. Ale víme, že se na něj můžeme spolehnout a že s ním máme šanci zase vyhrát, i když nepadne moc gólů nebo je skóre těsné,“ navázal další útočník Blake Coleman.

Lightning přestříleli Stars ve dvou zápasech 7:0, Vasiljevskij kryl dohromady 48 střel. V ligové historii se stali teprve druhými šampiony Stanley Cupu, kteří po triumfu v Poháru vynulovali finálového soupeře v prvních dvou vzájemných střetnutích následující sezony. To dosud předvedl jen Patrick Roy s Coloradem v sezoně 2001/02 proti New Jersey.

„Poslyšte, kdyby chytal jakýkoli jiný gólman, tak nějaké branky dáme. Byl skvělý. Proto je nejlepším brankářem v lize. Příležitostí jsme si vytvořili dost, hodně jsme stříleli. Ale chybělo lepší zakončení i trochu štěstí,“ pronesl dallaský kouč Rick Bowness.

Nejblíže gólu měl v polovině utkání Jamie Benn, ale nastřelil tyčku. To bylo vše. Stars vyhráli jediné z posledních deseti utkání, míň bodů v celé NHL nasbíralo jen Buffalo. Naopak Lightning se dotáhli v Centrální divizi na Carolinu a celkově druhé místo za Torontem.

Nejvíc nul v sezoně

3

Andrej Vasiljevskij (Tampa)
Marc-Andre Fleury (Vegas)
John Gibson (Anaheim)
Semjon Varlamov (NY Islanders)

 

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud