23. června 2021 • 12:00

Montreal i bez hvězd blízko snu po 28 letech: Legendy se rodí v play off

Autor: Matěj Setíkovský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kádru Montrealu nenajdete hvězdné hráče jako má třeba Tampa ve Stamkosovi s Kučerovem a Pointem. Přesto jsou tradiční Canadiens jen krok od finále Stanley Cupu po dlouhých 28 letech! Nejúspěšnější organizace v historii se přiblížila postupu díky výhře 4:1 ve Vegas v pátém utkání série. A to zrovna ve chvíli, kdy trenér Dominique Ducharme již třetí zápas chyběl na střídačce kvůli covidu. Skvěle vyladěná sestava ho ale nepostrádala, hráči si poradili sami. Trimf řídila trojice mladíků podpořená veterány.



„Legendy se rodí v play off,“ prohlásil směrem ke skvělým výkonům mladíků v sestavě Habs první centr Phillip Danault. Vítězství 4:1 na ledě Vegas a tudíž i klíčové vedení v sérii 3:2 řídili góly Jesperi Kotkaniemi (20 let), Cole Caufield (20) a Nick Suzuki (21), jenž navíc dvakrát asistoval. Canadiens, jenž Stanley Cup ovládli v minulosti čtyřiadvacetkrát, jsou blízko vysněného finále. Naposled si zahráli o titul a zároveň i slavili triumf v roce 1993.

„Ohromují mě celé play off. Pracují a během střídání dělají správné věci. Chtějí vyhrát. Potřebujeme poslední výhru a chceme jí dosáhnout doma,“ pokračoval odhodlaně k šestému zápasu série Danault.

Je neuvěřitelné, kam až se tým dopracoval vzhledem k začátku vyřazovacích bojů. Montreal v 1. kole prohrával s Torontem už 1:3 na zápasy a nikdo mu nevěřil. „V týmu ale důvěra v obrat byla,“ připomněl Suzuki klíčový postup, po němž navíc Habs v euforii smetli v dalším kole Winnipeg 4:0 na zápasy.

Právě Suzuki je zároveň zajímavým tématem celé série. Před třemi lety se totiž stal součástí trejdu mezi Vegas a Montrealem. Canadiens tehdy za zkušeného střelce Maxe Paciorettyho získali kromě Suzukiho ještě Tomáše Tatara a volbu v draftu. A tak dochází na srovnání. Suzuki, druhá hvězda posledního střetnutí, v sérii zatím zapsal gól a čtyři asistence, Pacioretty lehce zaostává, když ke gólu přidal dvě nahrávky.

I když Montreal nemá na soupisce hvězdná jména v nejlepších letech jako loňský vítěz Stanley Cupu Tampa, v Caufieldovi, Suzukim a Kotkaniemim je možná najde. „Sledovali jsme Caufielda i na MS juniorů. Hraje pořád se stejnou energií. A pokaždé když dá gól, je to jako kdyby dal zrovna první v životě. Vždy je nadšený,“ prohlásil na adresu nováčka v kádru Habs asistent Luke Richardson zastupující hlavního trenéra Ducharmeho. 

Důležitým dílem skládačky tradiční značky Montreal Canadiens jsou však i veteráni. Ať už jde o nejlépe placeného brankáře soutěže Careyho Price (33 let) či zkušené útočníky Coreyho Perryho (36), jenž slavil Stanley Cup v roce 2007 s Anaheimem, a Erica Staala (36). Ten uspěl v roce 2006 s Carolinou.

Právě borci ze čtvrté formace podporují mladší parťáky a v případě potřeby umí připravit nebo vstřelit důležitý gól. V noci proti Vegas to ukázal Staal. Připsal si vítěznou trefu a doplnil tři dvacátníky, kteří obstarali ostatní góly. Po utkání vysekl poklonu právě mladému centrovi Suzukimu. „Věc číslo jedna, kterou na něm miluju a vlastně na všech v našem týmu, je soutěživost a ochota udělat cokoliv je potřeba,“ vyzdvihoval perfektní týmovou hru.

Ostřílený Staal zároveň ví, jak moc je poslední krok ošidný. „Je to nejstarší hokejové klišé, ale vyhrát čtvrtý zápas série je nejtěžší. Máme štěstí, že o to zabojujeme na domácím ledě,“ dodal.

Šanci postoupit před náročnými domácími fanoušky (v omezeném počtu 3500 diváků) v Bell Centre budou mít Habs v pátek ve 02.00 SEČ

.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud