28. dubna 2023 • 06:40

SESTŘIHY: Palát gólem nastartoval Devils k mečbolu, Tampa ještě žije

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník Ondřej Palát svým druhým gólem v probíhajícím play off NHL načal výhru New Jersey 4:0. Devils otočili sérii s Rangers a vedou 3:2 na zápasy. Celkově to pro Paláta byla v bojích o Stanley Cup 50. trefa. Poslední krok stále neudělalo Toronto, které v pátém zápase prohrálo s Tampou 2:4. Hokejisté Vegas v pátém duelu porazili Winnipeg 4:1 a jako první tým si zajistili postup do druhého kola vyřazovacích bojů.



Palát se prosadil již ve 39. sekundě. Nejlépe se zorientoval po buly v útočném pásmu a s pomocí teče bránícího Adama Foxe poslal New Jersey do vedení. Dvaatřicetiletý útočník jako druhý Čech v historii vstřelil padesátý gól v play off. Rodák z Frýdku-Místku navázal na Jaromíra Jágra, který dal ve vyřazovacích bojích 78 branek.

Devils náskok navýšili ve druhé části, nejprve se prosadil Erik Haula a ve 34. minutě zvýšil na 3:0 gólem v oslabení Dawson Mercer. Jednadvacetiletý útočník zakončil přečíslení dva na jednoho a v bojích o Stanley Cup se prosadil poprvé. „Stejně jako ve čtvrtém zápase nám velmi pomohl rychlý gól. Dostali jsme se díky němu do hry a vtáhli jsme do děje i diváky,“ řekl Mercer.

Třetí výhru New Jersey za sebou pečetil pět minut před koncem základní hrací doby svým druhým gólem večera Erik Haula. „Devils odehráli nejlepší zápas v sérii. I my jsme měli zajímavé šance, ale jejich gólman chytal skvěle,“ řekl trenér Rangers Gerard Gallant.

Akira Schmid vydařený výkon korunoval prvním čistým kontem v play off. Dvaadvacetiletý Švýcar po dvou prohrách v úvodu série nahradil Vítka Vaněčka a Rangers si zatím se změnou v brankovišti neporadili. Schmid ve třech duelech inkasoval jen dvakrát a s úspěšností 97,6 procenta vládne statistikám.

K první nule v bojích o Stanley Cup mu stačilo 23 zásahů. „Kluci přede mnou dnes hráli fantasticky. Zblokovali spoustu střel a já neměl moc práce. Opravdu skvělý výkon,“ chválil dvaadvacetiletý brankář spoluhráče, kteří zblokovali 24 pokusů.

Tampa ještě nekončí

Konec sezony odvrátili hokejisté Tampy Bay. Lightning zabrali po třech prohrách a Toronto porazili 4:2. Dvěma body za gól a asistenci se pod výhru podepsali Anthony Cirelli a Michael Eyssimont. Ten se ve vyřazovacích bojích prosadil poprvé.

„Dostal jsem se za obránce, ale nebyl jsem v ideální střelecké pozici. Potřeboval jsem něco vymyslet, tak jsem zkusil gólmana překvapit nenápadnou střelou mezi nohy. Je to věc, kterou trénuji s asistentem Jeffem Halpernem. Jsem rád, že to vyšlo,“ popsal Eyssimont svou trefu.

Po třech nevýrazných výkonech se Tampa opět mohla spolehnout na Andreje Vasilevského. Gólman, který Lightning dovedl ke dvěma Stanley Cupům, kryl 28 střel a měl úspěšnost přesahující 93 procent. „Od té doby, co jsem v Tampě, je skoro každý zápas naším nejlepším hráčem. Dnes to opět potvrdil. Předvedl několik skvělých zákroků, byl jako skála,“ chválil ruského brankáře Cirelli.

Toronto na postup do 2. kola čeká od roku 2004. Další možnost ukončit 19 let dlouhý půst budou mít hokejisté Maple Leafs v noci na neděli na ledě Tampy.

Postup do semifinále Západní konference slaví po výhře 4:1 hokejisté Vegas. Golden Knights ovládli sérii s Winnipegem 4:1 a do druhého kola prošli jako první. Dvěma trefami výhru řídil Chandler Stephenson, gólem a dvěma asistencemi přispěl kapitán Mark Stone. Vegas narazí na vítěze série Los Angeles - Edmonton, blíže k postupu mají Oilers při vedení 3:2.

Góly

Domácí: 05:46. Rielly, 56:27. Matthews

Hosté: 06:12. Cirelli, 24:23. Eyssimont, 51:54. Paul, 59:56. Killorn

Sestavy

Domácí: Samsonov (Woll) – McCabe, Brodie, Giordano, Holl, Rielly (A), Schenn – Järnkrok, Matthews (A), Nylander – Knies, Tavares (C), Marner – Kerfoot, O'Reilly, Acciari – Aston-Reese, Kämpf, Lafferty.

Hosté: Vasilevskij (Elliott) – Hedman (A), Perbix, Sergačjov, Raddysh, Cole, Bogosian – Stamkos (C), Point, Kučerov (A) – Hagel, Cirelli, Killorn – Colton, Paul, Eyssimont – Maroon, Bellemare, Perry.

Rozhodčí

Rehman, Hebert – Berg, Cormier

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Návštěva

19 663 diváků

Góly

Domácí: 00:39. Palát, 23:28. Haula, 33:32. Mercer, 54:48. Haula

Hosté:

Sestavy

Domácí: Schmid (Vaněček) – Siegenthaler, Hamilton, Graves, Marino, Severson, Bahl – Bratt, Hischier (C), Tatar – Palát (A), J. Hughes (A), Haula – Mercer, Boqvist, Meier – Lazar, M. McLeod, Bastian.

Hosté: Šesťorkin (Halák) – K. Miller, Trouba (C), Fox, Lindgren, B. Schneider, Mikkola – P. Kane, Zibanejad (A), Kreider – Tarasenko, Trocheck, Panarin – Lafreniere, Chytil, Kakko – Motte, Goodrow (A), Vesey.

Rozhodčí

Rooney, Skilliter – Gawryletz, Cherrey

Stadion

Prudential Center, Newark

Návštěva

17114 diváků

Góly

Domácí: 00:50. Stephenson, 20:42. Stone, 24:41. Karlsson, 28:37. Stephenson

Hosté: 54:22. Connor

Sestavy

Domácí: Brossoit (Hill) – Martinez, Pietrangelo (A), Hutton, Pachal, Hague, Whitecloud – Amadio, Eichel, Marchessault – Howden, Stephenson, Stone (C) – R. Smith (A), Karlsson, Carrier – Barbašev, N. Roy, Kolesar.

Hosté: Hellebuyck (Holm) – Dillon (A), Pionk, Schmidt, DeMelo, Samberg, Capobianco – Connor, Dubois, Wheeler – Ehlers, Naměstnikov, Niederreiter – Barron, Lowry (A), Appleton – Kuhlman, Stenlund, Mäenalanen.

Rozhodčí

Rank, Pollock – Murchison, Suchánek

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud