Luboš Brabec
28. května 2010 • 20:39

Příloha OVERTIME: Tři zlaté vlny českého hokeje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedm zlatých medailí. Šest titulů mistra světa a jeden olympijský triumf. To je bilance českého hokeje v éře samostatnosti. Za posledních patnáct sezon vybojovala reprezentace víc úspěchů než během šesti desítek let, kdy Československo bojovalo na světovém fóru.



Přesně 97 hokejistů, kteří oblékali český dres, vlastní zlatou medaili z olympiády nebo mistrovství světa. Více než třetina (36) se radovala minimálně ze dvou titulů. Je to hodně pestrá skupina hráčů, která zahrnuje Antonína Stavjaňu (1963) i Jakuba Voráčka (1989).

Válečná porada na české střídačce - uprostřed Jaromír JágrFoto Pavel Mazáč (Sport)


Velmi často se hovoří o tzv. zlaté generaci. Nelze ji úplně přesně vymezit, ale fanoušci vědí, o kom je řeč. Patří sem jména jako Reichel, Patera, Dopita, Jágr, Špaček nebo Procházka. Zjednodušeně se jí říká naganská, ale výrazné slovo v ní měla i řada hráčů, kteří si v roce 1998 na olympiádě nezahráli (F. Kaberle, Vlasák, Ujčík, Výborný).

Spojuje ji datum narození – první polovina 70. let. A také to, že jejími vzory byli trojnásobní mistři světa z let 1972, 1976 a 1977. „Pro nás v Litvínově to byl Ivan Hlinka. Velký idol, ke kterému jsme vzhlíželi a začali kvůli němu hrát hokej,“ vzpomíná Robert Kysela, mistr světa z Vídně 1996.



Dalším určujícím momentem byl pád komunistického režimu v roce 1989. Ti starší byli tehdy na konci dorosteneckého věku a mohli svobodně odejít do NHL. Bez zkušeností s nejlepší soutěží světa by z nich nevyrostli špičkoví hokejisté. Jágr by jistě byl hvězdou i v rámci domácí ligy a evropského hokeje, ale zámoří z něj udělalo ještě lepšího hráče. To platí i pro Haška a ostatní.

Všech sedm úspěchů v posledních patnácti sezonách však nejde odbýt tím, že je to práce jedné výjimečné generace. Ve Vídni v roce 1996 se teprve rodila a ještě neměla v týmu úplně to hlavní slovo. A letos? Zbyl tam z ní jen Jágr, Vokoun a vlastně také trenér Růžička.

Roman Červenka, Jaromír Jágr, Petr Hubáček a Petr Koukal slaví titul mistrů světaFoto ČTK/AP


Zlaté časy totiž přišly ve třech znatelných vlnách. První ještě měla v sobě hodně z hokeje, jak se praktikoval na začátku 90. let. Však vídeňský výběr vedl trenér Bukač, jenž by nikdy neskládal kostru mužstva na poslední chvíli podle toho, jak se zrovna vyvine play off kdesi v NHL.

Základ tvoří hráči z ligy, doplní je pár krajánků z Evropy a ze zámoří. Jsou zde výrazné klubové vazby (kompletní „Paterovci“) i ideální věkový mix.

Druhá vlna je spojena s Naganem a zlatým hattrickem 1999-2001, ale stále sem ještě lze zařadit Vídeň 2005. Trenéři Hlinka i Augusta vědí, že předpokladem úspěchu je už vyzrálým hráčům příliš nemluvit do hokeje, neunavovat je taktikou a nekonečnými poradami. Důležité je vybrat tým tak, aby si vyhovoval po lidské stránce. Odměnou je jeden titul za druhým.



A letos? Tým kouče Růžičky nebyl složen podle žádné vize. Byla to improvizace od prvního do posledního dne. Kdyby polovina oslovených hráčů neodmítla reprezentaci, kádr by vypadal úplně jinak. Zřejmě by v něm nebyl centr první lajny Vampola, možná by chyběl penaltový mág Kašpar. A třeba by byl diametrálně odlišný i výsledek.

Německé mistrovství bylo výjimečné i v tom, že český tým nepatřil mezi favority. „Věřím, že postoupí do čtvrtfinále. A pak bude záležet na soupeřích,“ prohlásil ne zrovna optimisticky česko-německý obránce Jan Benda pro specializovaný časopis Eishockey News.

Však se také málem reprezentace nepodívala do elitní osmičky. A nebyla to jen skepse přehnaně kritických novinářů nebo nedůvěřivých fanoušků. „Potrvá deset let, než český tým zase vyhraje šampionát,“ řekl tři měsíce před začátkem mistrovství Jágr.Nadšením nesršel ani ve svém slavném proslovu po porážce s Norskem. „To je realita našeho hokeje,“ soukal ze sebe.

Čeští hokejisté se radují z titulu mistrů světaFoto ČTK/AP


Jaký rozdíl proti Vídni 1996! Tam fanoušci viděli perfektně namazaný stroj, který ztratil na cestě za zlatem jediný bod. Jako by to byl turnaj v kolové a v českém dresu hráli bratři Pospíšilové.

Ale kdo si tenkrát odvažoval prorokovat, že se rodí něco výjimečného? Že nepůjde o ojedinělý úspěch jako v roce 1985?

Předvídat teď cokoli by bylo pouhé věštění. Třeba jsme viděli základ úspěšného mužstva pro příští roky, byť nemusí vozit zlaté medaile. Ale stejně tak je pravděpodobné, že někteří šampioni si už v reprezentaci nezahrají. Nebo jejich kariéra vyšumí po pár turnajích Euro Hockey Tour.

„Kdyby u národního týmu zůstal trenér Růžička, asi by se z nich vytvořilo jádro nového týmu. Oni by hráli pro něj, nedali by na něj dopustit. Ale mění se celý realizační tým, přichází Hadamczik. A on bude chtít stavět tým s nejlepšími hráči NHL. I s těmi, co letos odmítli. Uvidíme,“ říká Kysela.

Nikdo však už Vampolovi a spol. nevezme, že byli u jednoho z největších úspěchů českého hokeje.

deník Sport V sobotní příloze deníku Sport OVERTIME najdete:
» celou řadu zajímavostí ze světa sportu

O čem se mluví:
» Ovečkinova špatná sezona
» Jak se získává Bolt pro Zlatou tretru?

Jaromír Jágr (vlevo) a Tomáš Rolinek s pohárem pro mistry světa
Jaromír Jágr (vlevo) a Tomáš Rolinek s pohárem pro mistry světa

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud