Jan Denemark
29. prosince 2021 • 14:40

USA v covidové krizi. Body budou chybět, ale řeší se i konec na MS

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejprve přišli o druhého centra, nyní dokonce o možnost bojovat o tři body ve skupině. Americký juniorský tým je rozhodně nejvíce zasažen pandemií COVID-19 na probíhajícím šampionátu dvacítek v Kanadě. Poté, co byli dva hráči pozitivně testovaní před duelem se Švýcary, rozhodl direktoriát turnaje o kontumaci duelu pro helvétský kříž poměrem 1:0. Nyní se čeká na přetestování hráčů. Další účast USA je tak stále v ohrožení.



Vyzkoušeli si obě strany. Minimálně z hlediska pandemie. Švýcarští hokejisté museli zrušit přípravu s českými hokejisty, protože měli ve své výpravě pozitivně testovaného hokejistu.

„Já tady musím zmínit, že covid-protokol porušili Švýcaři. Někdo z jejich týmu byl pozitivní, ne my. My jsme proto o utkání přišli,“ prohlásil po zrušeném klání trenér české dvacítky Karel Mlejnek. Jeho celek a Švýcarsko tak byly jediné týmy, které vstoupily do turnaje z voleje, bez jediné možnosti sehrát ostrý zápas.

A zástupci země proslavené kvalitní čokoládou a hodinkami nyní přišli o druhé utkání v pěti dnech, byť tentokrát ne vlastním přičiněním. „Jsme kvůli našim hráčům velmi zklamaní,“ pronesl generální manažer USA John Vanbiesbrouck.

Americké hvězdičky přišly o střetnutí ve skupině kvůli dvěma pozitivním hráčským testům. „Kvůli nařízené karanténě po dvou pozitivních h testech nebude tým USA hrát v utkání proti Švýcarsku. Výsledek zápasu bude kontumován výsledkem 1:0 pro Švýcarsko podle platných stanov IIHF,“ napsali pořadatelé turnaje v oficiálním prohlášení.

„I nadále se pohybujeme v prostředí, kde se vše mění během okamžiku, což je velice náročné. Samozřejmě jsme dodržovali turnajový protokol ohledně koronaviru a budeme tak činit i nadále. Uděláme vše pro to, aby naši hráči ještě měli příležitost hrát na juniorském mistrovství světa,“ doplnil americký generální manažer. „Věříme, že se vašim hráčům daří dobře a tým bude moci brzy opustit karanténu,“ napsal na Twitter i švýcarský hokejový svaz.

Direktoriát turnaje měl pouze několik hodin na rozhodnutí o dalším postupu a ke kontumaci se nakonec přistoupilo z důvodu malých časových možností pro přesunutí zápasu. „Rozhodnutí ovlivnily logistické a vysílací problémy, které nám bohužel nedovolovaly flexibilitu při hledání nového termínu pro tento zápas,“ posteskl si Adam Steiss, šéf komunikace mezinárodní hokejové federace pro web The Athletic.

Je to další rána pro americký výběr. Při přípravném kempu totiž tým přišel o Thomase Bordeleaua, jenž měl vést z pozice centra druhou formaci a být jedním z lídrů celé ofenzivy.

A nyní, po vydřené výhře 3:2 nad Slovenskem, přichází znovu ztráta nehokejovým způsobem. Přitom se USA nachází ve velice těžké skupině a zisk bodů proti Švýcarsku byl pro jejich další snažení klíčový.

Pokud se ukáže, že testy vyšly falešně pozitivní, nebo že se případný rozpuk nakažených podaří zastavit, čeká tým v posledních dvou zápasech ve skupině Švédsko a Rusko. A to nejsou snadní konkurenti ani za normálních okolností, tím spíš, pokud je tým nucen se připravovat jen z karantény v hotelových pokojích.

O možnosti pokračování americké výpravy na turnaji by se mělo rozhodnout ve čtvrtek. Naštěstí nemuseli Američané hrát dva duely za sebou, den volna nyní přijde velmi vhod, protože tým získá alespoň pár hodin na vyhodnocení celé situace. Mistři světa z posledního šampionátu tak každopádně musí při své pouti za obhajobou řešit velmi nepříjemné potíže.

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 4 4 0 0 0 22:4 12
2. Švédsko 4 3 0 0 1 15:7 9
3. Německo 4 2 0 0 2 10:13 6
4. Švýcarsko 4 1 0 0 3 8:15 3
5. Rakousko 4 0 0 0 4 4:20 0

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 28. 11. 2021
21:50
28. 11. 2021
AC Sparta Praha

Trenér Sparty Pavel Vrba mluvil po výhře nad Libercem o omezené kapacitě do 1000 diváků na sportovních utkáních: „Připadá mi to nelogické. Když je někdo očkovaný, může chodit do obchodů, do hospody. Ale na fotbal nemůže, tomu nerozumím. Nejsem doktor, ale přijde mi to minimálně zvláštní. Líbí se mi, když jsou fanoušci na tribunách. Líbilo se mi i atmosféra na Slovácku, náš výkon už méně.“ Celý rozhovor ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 28. 11. 2021
9:20
28. 11. 2021
Fotbal

Fotbalisté Belenenses kvůli nedostatečnému počtu hráčů nedohráli sobotní zápas portugalské ligy s Benficou Lisabon. Domácí celek má problémy s koronavirem a do utkání nastoupil jen s devíti hráči. Když se mu další tři zranili, byl duel za stavu 7:0 pro hosty předčasně ukončen.  Belenenses kvůli koronaviru přišel o 17 fotbalistů a členů realizačního týmu, s žádostí o odložení utkání však neuspěl. „Měli jsme k dispozici osm hráčů a tak nám řekli, že když nenastoupíme, bude to bráno jako neomluvená absence. Hrát pro nás všechny byla ostuda,“ uvedl předseda klubu Rui Pedro Soares s tím, že hráči se podle všeho nakazili novou mutací koronaviru omikron.

Rozhodčí předčasně ukončil utkání portugalské ligy Belenenses - Benfika Lisabon

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud