Ondřej Kuchař
11. února 2020 • 13:16

Poslední místo osmnáctky? Turnaj mi pomohl, říká nový kouč Petr

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chopil se nelehkého úkolu, který by leckdo jiný s díky odmítl. Trenér Jakub Petr převzal topící se reprezentační osmnáctku jen pár měsíců před mistrovstvím světa. O víkendu s ní absolvoval první a zároveň poslední turnaj před startem šampionátu. Výsledek? Čtyři prohry a poslední místo. „Herně to ale tak zlé nebylo, trápili jsme favority. Dost mi to ukázalo,“ říká kouč.



Po prosincovém fiasku na Turnaji pěti zemí ve švýcarském Zuchwilu došla vedení Českého hokeje trpělivost a od národního týmu do 18 let odvolalo trenéra Karla Berana. Záchranářské uniformy se chopil Jakub Petr. Během uplynulého víkendu vedl svůj nový výběr poprvé – na domácím turnaji v Klášterci nad Ohří.

Tým poznával. První společné soustředění ale bylo rovnou i generálkou na šampionát, který v americkém Plymouthu startuje už v polovině dubna. A ta nedopadla zrovna slavně. Češi nestačili postupně na Finy, Američany, Rusy a Švédy.

Turnaj pěti v Klášterci

ČESKO - Finsko 2:5
ČESKO - USA 2:3p
ČESKO - Rusko 3:4n
ČESKO - Švédsko 1:4

Je však nutno dodat, že výkonnostně se pod Petrem tým výrazně zvedl. Proti USA byl necelé tři minuty od výhry, jenže ho srazil zbytečný faul. Soupeř srovnal a v prodloužení vyhrál. S Ruskem pak padl v nájezdech. Finy dokázal přitlačit, avšak až ve druhé půlce již rozhodnutého duelu. Jen Švédové mu nedali šanci. Ani tam však nebyla patrná tak propastná diametrální rozdílnost kvality jako na nedávném MS dvacetiletých.

„Není příjemné skončit poslední, ale zajíci se počítají až po honu, když to řeknu trochu odlehčeně. Za dva měsíce budeme dělat nominaci. Bylo fajn vidět některé kluky v únavě a sledovat jejich reakce, když třeba skóre nešlo naším směrem. Jestli jsou ochotni za nepříznivého stavu plnit ty nepopulární věci do defenzivy a tak dále. Turnaj mi směrem k mistrovství světa hodně pomohl,“ říká Petr, který už na lavičce osmnáctky v minulosti stál a na MS 2014 dovedl tým kolem Jakuba Vrány a Davida Pastrňáka ke stříbru.

Nyní v mužstvu ani zdaleka takové individuality nemá. Zatímco ostatní brali zápasy v Klášterci jako opravdovou generálku, Petrovi ti nejlepší scházeli. Celkem sedm hráčů ze zámořských soutěží v čele s Janem Myšákem, Michalem Gutem a Pavlem Novákem si zatím plní klubové povinnosti. Kouč spolu s šéftrenérem svazu Filipem Pešánem za nimi vyrazí v pátek na inspekční cestu.

Petr po utkáních opakoval, že pro něj není enormně důležitý výsledek, jako spíš herní progres a vědomí, že hráči správně reagují na jeho pokyny.

„Tým má charakter, je to parta bojovníků, což jsou základní předpoklady k úspěchu na mistrovství světa, kde nás čeká velmi těžká skupina. Bohužel jsme byli ve výkonech nevyrovnaní. Občas jsem byl mile překvapen, jindy naopak. Navíc co si budeme povídat, všichni soupeři proti nám byli favority,“ přiznává trenér.

Také sami hráči si jeho přínos pochvalovali. „Poupravil nějaké systémové věci. Věřím, že to pro nás bude posun dopředu,“ doufá útočník Tomáš Chlubna. „Výkony byly určitě výrazně lepší,“ souhlasí další forvard Jakub Konečný.

Právě v ofenzivě však zatím dřímá největší problém tohoto výběru. A nejen jeho. Individuální dovednosti, šikovnost hráčů. Tam byl rozdíl oproti konkurenci markantní.

„Naše střely bohužel nejsou takové, zlobí nás produktivita. Ostatní týmy svoje šance využívají, my ne. My to nezvládáme. To nás od nich dělí,“ dodává Konečný.

Nejvíc to bylo vidět v duelu s Tre kronor. „Proměňování šancí je bolest tohohle týmu. Soupeři nabídnuté příležitosti nemilosrdně trestají, my bohužel ne. Švédové byli tvrdí v osobních soubojích, ale ne tak, že by nás věšeli po plexi. Bylo to o šikovnosti kolem mantinelu, v předbrankovém prostoru. Oni to tam dotlačili. Nebyly to žádné krásné góly, ale konzistentním tlakem a orientací na brankovišti je tam dostrkali a my jsme vzápětí v té samé situaci několikrát zaváhali. Na tomhle musí kluci pracovat,“ přiznává Petr.

Celkově byli Češi na turnaji každý zápas pod střeleckou převahou soupeře. V průměru na utkání 27:37 v neprospěch domácích. Výborné přesilovky (29 procent) kazí mizerná úspěšnost v oslabení (pouhých 61 procent).

Před mistrovstvím světa čeká Jakuba Petra s jeho týmem ještě kemp a série šesti přípravných duelů, z nichž postupně vykrystalizuje finální podoba nominace.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud