20. května 2013 • 16:23

Sázkovky slaví, Češi prosázeli na MS tři čtvrtě miliardy korun

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští sázkaři na zápasy letošního mistrovství světa v ledním hokeji prosázeli zhruba o deset až dvacet procent více než loni, sázkové kanceláře celkem přijaly sázky za více než půl miliardy korun. Úspěšnější však byli bookmakeři, kterým nahrály neúspěchy papírových favoritů.



Nejvíce se sázelo u Tipsportu, objem sázek vzrostl oproti loňskému a předloňskému šampionátu o 20 procent na 300 milionů korun.

"Je to dáno i tím, že v letošním roce chybí podobně velký jednorázový turnaj (EURO, MS) a není ani olympijský rok. Tedy sportovní akce s určitým přesahem, v podstatě celospolečenského významu, které do sázkařského kolotoče vtáhnou i lidi, kteří za normálních okolností nesázejí," vysvětlil mediální zástupce Tipsportu Michal Peterka.

Jen o něco málo méně nechali sázkaři na sázenkách Fortuny. "Objem přijatých sázek se přehoupl lehce přes 220 milionů korun, čímž mistrovství splnilo naše očekávání v meziročním desetiprocentním růstu," informoval mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Ještě větší nárůst zaznamenali u konkurenčního Synotu. "Již před zahájením šampionátu jsme očekávali, že zájem o letošní mistrovství světa bude lámat rekordy. Předpokládali jsme ve srovnání s loňským rokem přibližně 20 procentní nárůst. Tento náš odhad byl však ještě překonán - navýšení vkladů se totiž pohybuje přibližně kolem 35 procent," uvedla mluvčí Synotu Magda Pekařová, podle níž lidé u Synot Tipu prosázeli desítky milionů korun.

Sázky za 60 milionů korun hlásí také sázková kancelář Chance, což pro tuto společnost představuje v rámci hokejových mistrovství rekord.

Některé překvapivé výsledky a prohry papírových favoritů včetně čtvrtfinálové porážky českého týmu i favorizovaných Rusů či Kanady letos nahrály bookmakerům.

"V souboji sázející versus bookmakeři byli tentokrát úspěšnější bookmakeři, a to především díky řadě překvapení. V loňském roce byl tento souboj daleko vyrovnanější," poznamenala Pekařová.

Přestože Fortuna na výhrách vyplatila více než 175 milionů korun, a to hlavně díky takzvaným live sázkám, i její bookmakeři vyšli z turnaje úspěšněji.

Švédové si mohli zapět vítěznou hymnu s plnými tribunami svých fanouškůFoto Barbora Reichová (Sport)

"Celková bilance hovoří ve prospěch bookmakerů - zhruba 20 procent, z jejich úhlu pohledu se tedy jednalo o úspěšné mistrovství - zejména v porovnání s loňskem, kde se sázejícím dařilo a bookmakeři zvítězili jen lehce," prozradil Šrain.

Podle Peterky z Tipsportu ale výsledky při bližším pohledu příliš překvapivé nebyly. "Je totiž vcelku přirozené, že mezi 56 zápasy základní skupiny favorité klopýtnou.

Do vyřazovacích bojů se však všichni favorité dostali a s nimi Švýcarsko, které mělo na šampionátu nejlepší bilanci a prohrálo v jediném duelu - ve finále. Z původního kurzu 55:1 na vítěze mistrovství průběžně spadlo až na 12:1," vysvětlil Peterka.

Švýcarští hokejisté, v jejichž účast ve finále věřilo jen pár desítek sázkařů, se tak stali největším postrachem sázkařů.

Mistrovská fotografie! Švédové si přichystali pro vítězství originální helmyFoto Barbora Reichová (Sport)

Právě Švýcarům velmi věřili klienti Chance. "Švýcaři byli největším překvapením mistrovství a velkou výzvou pro sázející. To dokresluje i fakt, že jsme na ně přijali sázky za více než 10 milionů korun. Je to opravdu výjimečné, vždyť na českou reprezentaci, na kterou se sází vždy více o řády, evidujeme sázky za 15 milionů korun," poznamenal hlavní bookmaker Chance Marián Moravec.

Celkem se na mistrovství světa odehrálo 64 zápasů. "Ve 42 zápasech tipovali sázkaři správně vítěze zápasu a vyhrávali nad bookmakery, ve 22 případech jméno vítěze netipnuli dobře a celkově v těchto zápasech byli tím pádem dost neúspěšní," dodal Peterka.

I na nečekaných výsledcích přece jen někteří sázkaři vydělali. Nejvyšší vítězný kurz u Fortuny - 1664,52:1 - vznikl sázkou na vítězství Francie proti Rusku, Lotyšska proti Slovensku a remízu Česka s Dánskem.

Čtyři tisíce korun vsazených na výhry Švýcarska a USA v prvních zápasech play off přinesly výhru 70.400 korun. Za sázku na remízu Švédska s Kanadou v základní hrací době čtvrtečního čtvrtfinále pak jiný sázející s vkladem 100 tisíc korun bral výhru 450 tisíc. Nejvíce Fortuna za vítězný tiket letos vyplatila 777 tisíc korun.

Je to tam! Švédská střídačka už ví, že je rozhodnutoFoto Reuters

Netradiční sázka přinesla peníze klientovi Tipsportu, který vsadil deset tisíc korun na to, že do zápasu ČR - Norsko zasáhne videorozhodčí. Díky prověřování Michálkovy trefy v čase 39:59 získal 50 tisíc korun.

Celých 350 tisíc korun za sázku deset tisíc bral od Tipsportu sázející, který vsadil kombinovaně na výhru slovenských hokejistů nad hráči USA ve třetí třetině i v celém zápasu.

U Synotu byl zase největším šťastlivcem člověk, který v kombinátoru za vložených 1300 korun vyhrál téměř 300 tisíc korun.

Švédský obránce Erik Gustafsson slaví se spoluhráči jednu z branek do sítě Švýcarska ve finále MS
Švédský obránce Erik Gustafsson slaví se spoluhráči jednu z branek do sítě Švýcarska ve finále MS

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud