Adam Lacek
21. května 2019 • 13:03

Nesmrtelný Holös je v 31 letech na 14. MS: Porazit Čechy s Jágrem? Vzrušující

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BRATISLAVY | Už 14 let ho můžete vídat na mistrovství světa. Ještě dva turnaje a norský obránce Jonas Holös vyrovná historický rekord Švýcara Matthiase Segera. Pořád mu přitom je jen 31 let. „Myslím, že mám štěstí na zranění a že jsem byl v týmu už v mladém věku,“ usmál se norský kapitán. Na kontě má už přes 200 reprezentačních startů, atakovat může i rekord v počtu odehraných zápasů na světovém šampionátu.



Na prvním šampionátu se objevil v roce 2006 v Lotyšsku. V 18 letech. Od té doby na žádném turnaji nechyběl, letos se už počtrnácté v řadě objevil v norské nominaci. „Trenéři mi věří. Jsem opravdu šťastný, že to tak je,“ rozplýval se Holös v Bratislavě. Kromě 14 seniorských mistrovství světa reprezentoval i na třech šampionátech do 20 let a dvou turnajích do 18 let.

Zahrál si i na dvou olympijských hrách v Soči a Pchjongčchangu. Dohromady posbíral už 202 reprezentačních startů. Pozvánku na mistrovství světa ho ještě nenapadlo odmítnout. „Během sezony jsem se už párkrát omluvil, že se potýkám s menším zraněním nebo že jsem unavený. Na mistrovství světa ale chci hrát. Baví mě hrát za národní tým, je tady hodně fanoušků a skvělá parta, takže tady chci být.“

Už jen dvě účasti na mistrovství světa dělí Holöse od vyrovnání rekordu Mathiase Segera. Švýcarský obránce se zúčastnil 16 světových šampionátů. „Opravdu? O tom nevím,“ přiznal Nor. „Chci hrát i příští rok. Pořád mám energii a motivaci, ale na mou pozici se cpou mladí kluci, berou mi místo. Musím zůstat zdravý a tak dobrý na to, abych byl v týmu. Takže uvidíme za rok,“ nechce rodák ze Sarpsborgu předbíhat.

Nejvíc účastí na MS:
1. Mathias Seger Švýcarsko 16
2. Andres Ambühl Švýcarsko 15 
  Morten Green Dánsko 15
  Petteri Nummelin Finsko 15
5. Jonas Holös Norsko 14
  Aleksandrs Niživijs Lotyšsko 14
  Gerhard Unterluggauer Rakousko 14

Výborně bruslící obránce má zkušenosti z řady soutěží. V sezoně 2010/11 si v dresu Colorada vyzkoušel i NHL, naskočil do 39 zápasů a zapsal šest asistencí. Ve stejné sezoně si zahrál i AHL. Šest sezon nastupoval ve švédské lize za Färjestad, se kterým v roce 2009 vyhrál titul, a Växjö, dva roky strávil v KHL v Jaroslavli a poslední dvě sezony působil ve švýcarském Fribourgu.

Holös je zvyklý hrát hodně minut. Na posledních turnajích patřil mezi nejvytěžovanější hráče, nejednou odehrál i přes 30 minut za zápas. „Trenéři mi dávají hodně času, mám to rád. Navíc na turnaji jako je tento. Je to těžké pro nohy a tělo, ale je jednoduché hrát hodně minut, pokud se cítíte pohodlně,“ říká.

Letos z ledu přeci jen sleze vícekrát, aktuálně má průměrný ice time 22:43. I tak je jediným norským hráčem s průměrem přes 18 minut (druhý Alexander Bonsaksen má 17:37).

S Norskem si už na mistrovství světa třikrát zahrál čtvrtfinále, stejně tak loni na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Jaký turnaj se mu nejvíce vryl do paměti? „Když jsme naposledy na Slovensku v Košicích (v roce 2011) udělali čtvrtfinále, na to mám nejlepší vzpomínky,“ připomněl historické 6. místo. „A taky mám dobré vzpomínky na Minsk (2014), kde jsme odehráli hodně dobrých zápasů.“

V roce 2010 byl rovněž u výhry Norů nad Čechy, pozdějšími mistry světa, 3:2. „Vzpomínám si, že tam hrál i Jágr , takže to bylo opravdu vzrušující je porazit. Také je to hezká vzpomínka, ale už je to dlouho, co jsme to dokázali,“ říká Holös. Právě po tomto utkání přišel legendární rozhovor s Jaromírem Jágrem, který se pustil do hráčů NHL, jichž na později zlatý turnaj přicestovalo minimum.

Norský kapitán Jonas Holös (vlevo) je na 14. světovém šampionátu v řadě
Norský kapitán Jonas Holös (vlevo) je na 14. světovém šampionátu v řadě

Letos se však už posedmé v řadě Norové do čtvrtfinále nepodívají. Zapadli do škatulky týmu, který se sice v klidu zachrání, ale zároveň s odstupem kouká na týmy před sebou. „Pro nás je dobrý turnaj, když se dostaneme do čtvrtfinále. Poslední roky tvrdě pracujeme a děláme to nejlepší, ale právě teď je to dost těžké,“ přiznal Holös, který je třetím rokem v řadě norský kapitán.

Před lety Norové dokázali porazit i silnější týmy, nebo minimálně prohrát se ctí. Letos? Od Švédů devět kousků, od Čechů sedm… „Je těžké o tom mluvit, problémem není jedna věc, je to více věcí. Před lety jsme měli hodně profesionálů, kteří hráli v ligách ve Švédsku, Německu, KHL, prostě v lepších ligách. Teď tady máme hodně hráčů z norské ligy. Ta není tak dobrá,“ hledá Holös příčinu úpadku.

V úterý proti Lotyšsku naskočí Holös ke svému 95. startu na mistrovství světa. Historický rekordman Udo Kiessling z Německa nastoupil do 119 duelů. Holös by tak za pár let mohl překonat i toto maximum.

Nejvíc utkání na MS:
1. Udo Kiessling Německo 119
2. Jiří Holík Československo 109
3. Alexander Malcev Sovětský svaz 108
--- --- --- ---
10. Andres Ambühl Švýcarsko 105
23. Jonas Holös Norsko 94

Góly

Domácí: 15:18. Lindström

Hosté: 22:43. Indrašis, 46:59. Jaks, 47:55. Marenis, 54:13. Keninš

Sestavy

Domácí: Haukeland (Holm) – Holös, Bonsaksen, Espeland, Lesund, Johannesen, Bull, Kaasastul – P. Thoresen, M. Olimb, Olden – Martinsen, Lindström, Reichenberg – Roest, K. Forsberg, Röymark – Haga, Trettenes.

Hosté: Merzlikins (Grigals) – Freibergs, Cibulskis, Balinskis, Jaks, A. Kulda, Sotnieks, Zile – Balcers, Blugers, Darzinš – Roberts Bukarts, Indrašis, Keninš – Meija, Bičevskis, Rihards Bukarts – Dzierkals, Gegeris, Batna – Marenis.

Rozhodčí

Manuel Nikolič (AUT), Aleksi Rantala (FIN) – Gleb Lazarev (RUS), Andreas Malmqvist (SWE)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 7 0 0 0 36:7 21
2. Česko 7 6 0 0 1 39:14 18
3. Švédsko 7 5 0 0 2 41:21 15
4. Švýcarsko 7 4 0 0 3 27:14 12
5. Lotyšsko 7 3 0 0 4 21:20 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 19:33 6
7. Itálie 7 0 1 0 6 5:48 2
8. Rakousko 7 0 0 1 6 9:40 1

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Skupina B
Články odjinud