25. září 2023 • 18:35

Hráči týdne v extralize: Chlapík plní očekávání. Excelovali i brankáři

Autor: Adam Papoušek, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Za uplynulý hrací týden Tipsport extraligy se vytáhl útočník Sparty Filip Chlapík, zaskvěli se ovšem i brankářiZa uplynulý hrací týden Tipsport extraligy se vytáhl útočník Sparty Filip Chlapík, zaskvěli se ovšem i brankářiFOTO: koláž iSport.cz

    Další týden je za námi. K vidění bylo 13 extraligových utkání a především souboj mezi Spartou a Pardubicemi snesl ta nejpřísnější měřítka. Ve vynikajícím světle se předvedl Filip Chlapík. Byli jsme svědky i několika nadstandardních výkonů od brankářů. Dva z nich se nakonec dostali i mezi trojici nejlepších hokejistů uplynulých sedmi dní.

  • Dominik Hrachovina

    brankář

    Banes Motor České Budějovice

    Minulý ročník se nepovedl. Gólman Motoru si toho byl dobře vědom, a proto v létě dřel ještě více než kdy jindy. A zatím se to vyplácí. Dominik Hrachovina je po čtvrtém kole nejlepším brankářem extraligy. V minulém týdnu pro České Budějovice takřka ukradl pět z šesti možných bodů. V Plzni nepustil za svá záda jediný puk, vychytal 2,29 gólů nad očekávání. V nedělním duelu proti Hradci Králové se vyznamenal ještě více. Pochytal hned 3,51 gólů oproti očekávání. Doposud nejlepší brankářský výkon sezony.

  • Filip Chlapík

    útočník

    HC Sparta Praha

    Třemi asistencemi proti Dynamu výrazně pomohl Spartě k vítězství 4:3 po samostatných nájezdech. Společně s Vojtěchem Mozíkem byli jediní hráči Sparty, se kterými pražský celek Pardubice přehrál v herní situaci pět proti pěti. V duelu s Kladnem přidal jednu asistenci. Za obě utkání se Filipu Chlapíkovi 19x podařilo proniknout do útočného pásma. Žádný jiný hráč více vstupů nezaznamenal. Když byl na ledě, Sparta vstřelila hned šest branek, zatímco inkasovala pouze jednu. Ve hře v plném počtu hráčů se poměr vstřelených a inkasovaných branek zastavil na číslech 4:1. Dominance.

  • Matej Tomek

    brankář

    HC Verva Litvínov

    Úspěšný start do sezony zažívá Litvínov a velký podíl na tom má Matej Tomek. V pátek Verva porazila Kometu 2:3 a brala všechny tři body. Nebýt ale skvělého gólmana, mohlo vše být jinak. Slovenský brankář totiž chytil 2,25 branek nad očekávání. Byl rozhodujícím faktorem utkání. V nedělním souboji proti Liberci zapsal ještě lepší hodnoty, když pochytal 2,32 branek oproti očekávání. Tomek doposud odchytal všechny extraligové zápasy a předvádí výborné výkony. Ještě ani v jednom duelu nezapsal negativní hodnoty ve statistice „Chycené góly nad očekávání“.

  • Vysvětlivky analytiky

    Co znamenají „Chycené góly nad očekávání“?

    Chycené góly nad očekávání je v současné době nejpoužívanější, nejefektivnější statistika gólmanů. Zaznamenává, počítá všechny střely na brankáře, přičemž každá střela má svoji hodnotu (vyšší = nebezpečnější střela). Jestliže brankář se v této statistice nachází v pozitivních číslech, znamená to, že chytil více střel, než by se předpokládalo. Jestliže se ale nachází v mínusu, znamená to, že pustil za svá záda více puků, než by měl. Obrovskou výhodou této statistiky je, že není ovlivněna sílou týmu ani výkony spoluhráčů před daným brankářem. Bere v potaz pouze čistě gólmanské výkony.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud