26. srpna 2020 • 16:31

Pokuta a podmínka pro Stloukala. Kouč z nahrávky výroky nevysvětlil

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kauza ze začátku léta se dostala na svazové půdě do finále. Dorostenecký trenér Martin Stloukal rozčísl uniklou nahrávkou z dorostenecké kabiny mrtvé hokejové období. K hráčům techniky Brno promlouval, že budou „žrát tvaroh, žádný čínský přejetý psy a kebaby u těch cikánů smradlavejch špinavejch“. Disciplinární komise mu vyměřila podmínečný zákaz činnosti na dva měsíce a pokutu 10 tisíc.



Nově složený výkonný výbor nařídil Martinu Stloukalovi ihned omluvu za výroky se „zjevně rasistickým podtextem“. On odmítl. Takže celý příběh dospěl až před disciplinární komisi ČSLH, které předsedá Josef Řezníček. Ta nakonec rozhodla, že za projev, který díky uniklé nahrávce slyšela zhruba půlka Česka, dostane Stloukal finanční pokutu na nejvyšší možné hranici.

Stloukal mluvil v létě hodně ostře k dorostencům Techniky Brno, kteří se vrátili po koronapauze ve špatné fyzické kondici. Svaz několikrát přes své odborné komise vysvětloval jeho výroky o tvarohu, vysokých dávkách vitamínu C, bagatelizování zranění čí výživě. Největší pozdvižení ale v hlavním štábu českého hokeje vzbudilo jedno souvětí: „Nechci vidět, že budete žrát nějaký čínský přejetý psy, kebaby u těch cikánů smradlavejch špinavejch.“

Hráči Techniky stojí za Stloukalem, nechali si natisknout tričko s přezdívkou "Tvaroháři"
Hráči Techniky stojí za Stloukalem, nechali si natisknout tričko s přezdívkou "Tvaroháři"

Disciplinární komise dle svého vyjádření dospěla k závěru, že část výroků nesla zjevný rasistický podtext, který nelze tolerovat, a trenérovi vytkla i některé vulgarity, nevhodné v komunikaci s hráči dorosteneckého věku. „Dalšího přestupku se trenér Martin Stloukal dopustil tím, že se přes písemnou výzvu ve stanoveném termínu k příslušným pasážím vystoupení nevyjádřil a neposkytl k nim v probíhajícím řízení vysvětlení,“ uvedl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

Proto mu byl udělen kombinovaný trest v podobě podmíněného zastavení činnosti na dva měsíce s odkladem na zkušební dobu do 31. prosince 2020 a finanční pokuty ve výši 10 tisíc Kč za maření činnosti komise.

Stloukal obdržel nejvyšší peněžitý trest, jaký je možné jednotlivci podle disciplinárního řádu schváleného v roce 2019 udělit. Co se týká dvouměsíčního podmínečného zákazu působení činnosti, zůstala disciplinární komise spíš ve spodní hranici trestního sazebníku. Zastavit činnost je možné podle řádů až na 18 měsíců nepodmíněně, v extrémně závažných případech lze i jednotlivce vyloučit z činnosti v ledním hokeji.

Vstoupit do diskuse
2


Články odjinud


Články odjinud