12. července 2018 • 17:40

Martin po skvělé jízdě ovládl šestou etapu Tour, ve výšlapu neměl konkurenci

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžký výšlap na Mûr-de-Bretagne v závěru 6. etapy letošního ročníku Tour de France s přehledem ovládl Dan Martin, který se do úniku dostal velmi brzy, přesto ho zvládl udržet. Mohl se tak radovat ze své druhé etapové výhry na "Staré dámě", tu první si připsal v roce 2013. Žlutý trikot udržel Greg van Avermaet.



Martin o triumfu rozhodl v závěrečném dvoukilometrovém stoupání, kde na jeho útok nedokázal nikdo zareagovat. Do cíle 181 km dlouhé etapy dojel s náskokem jedné sekundy před domácím Pierrem Latourem a tří vteřin před Alejandrem Valverdem ze Španělska.

"Do útoku jsem dal všechny síly, kterých jsem měl překvapivě dost. Nohy byly v pohodě a jely pořád dál a dál. Nedokážu si to vysvětlit, asi adrenalin," řekl Martin. "Navíc jsem se docela obával protivětru a do poslední chvíle jsem nevěřil, že bych mohl vyhrát," dodal.

Irský jezdec si připsal druhý etapový úspěch na Tour. Poprvé etapu na slavném závodě vyhrál v roce 2013 a ve čtyřech případech poté skončil druhý. "Druhých míst bylo opravdu už hrozně moc. Ale po dnešku už je pro mě tahle Tour úspěšná," uvedl Martin.

Van Avermaet, který jede ve žlutém trikotu od časovky družstev ve třetí etapě, dojel do cíle na dvanácté příčce se ztrátou tří sekund na Martina, stejně jako favorité na celkové prvenství Brit Geraint Thomas, Australan Richie Porte a Ital Vincenzo Nibali. Obhájce loňského vítězství Brit Chris Froome byl o další dvě sekundy pomalejší.

V průběžném pořadí má Van Avermaet třísekundový odstup na Thomase. Ztráta Porteho, Frooma a Nibaliho činí zhruba jednu minutu.

Smůla naopak postihla další uchazeče o celkové vítězství Toma Dumoulina a Francouze Romaina Bardeta. Nizozemský jezdec v závěrečném stoupání, kterému se přezdívá bretaňské Alpe d'Huez, píchl a domácímu jezdci se zase zlomily paprsky. "Pak jsem musel dohánět ztrátu a vůbec se to nepovedlo. Na Tour se pořád něco děje a při mně tentokrát nestálo štěstí," uvedl Bardet, který loni skončil na Tour třetí a o rok dřív druhý.

V pátek čeká na peloton na rovinaté trase z Fougéres do Chartes s 231 kilometry nejdelší etapa letošní Tour.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 6. etapa (Brest - Mur de Bretagne Guerlédan, 181 km): 1. Martin (Ir./SAE Team Emirates) 4:13:43, 2. Latour (Fr./AG2R) -1, 3. Valverde (Šp./Movistar) -3, 4. Alaphilippe (Fr./Quick-Step), 5. Majka (Pol./BORA-hansgrohe), 6. Yates (Brit./Mitchelton-Scott), 7. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 8. Sagan (SR/BORA-hansgrohe), 9. Thomas (Brit./Sky), 10. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Van Avermaet (Belg./BMC) 22:35:46, 2. Thomas -3, 3. Van Garderen (USA/BMC) -5, 4. Alaphilippe -6, 5. Gilbert (Belg./Quick-Step) -12, 6. Jungels (Luc./Quick-Step) -18, 7. Urán (Kol./Cannondale-Drapac) -45, 8. Valverde -51, 9. Majka -52, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -53.

6. etapaFoto letour.fr

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud