8. června 2015 • 07:57

Kreuziger nebude žalovat UCI za zmařené roky, udělá to možná jeho tým

Autor: jip, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roman Kreuziger neplánuje požadovat odškodnění od Mezinárodní cyklistické unie (UCI) za to, jak se k němu poslední dva roky v souvislosti s šetřením jeho biologického pasu chovala a vloni ho i dočasně suspendovala. Žalobu ale zvažuje manažer jezdcova týmu Tinkoff-Saxo, a to v případě, že UCI nevysvětlí, co za případem a za jeho náhlým ukončením stálo.



Až do minulého pátku žádala UCI pro Kreuzigra až čtyřletý trest, pokutu 770 tisíc eur (21 milionů korun) a anulování výsledků, po nečekaném zvratu ve vývoji a na základě nových, ale blíže nespecifikovaných okolností, ale od snahy upustila.

„Tím to pro mě končí a budu se dívat jen dopředu a ne na to, co bylo,“ vyloučil 29letý cyklista stáje Tinkoff-Saxo variantu s požadavkem na odškodnění.

Generální manažer ruského týmu Stefano Feltrin už tak benevolentní není. Zlobí se i kvůli tomu, že po vypuknutí aféry důležitý člen jeho sestavy přišel vloni o šanci startovat na Tour de France, kde měl obhajovat 5. místo.

„Máme spoustu času si to projít, ale tahle možnost tady je,“ řekl Feltrin serveru Cyclingnews na dotaz o případné kompenzaci. „Kdybych já strávil tolik času a peněz tím, že bych se přes dva roky obhajoval... nemůžu mluvit za Romana, ale tým zkoumá okolnosti. Uvidíme, jak se k tomu dál postaví UCI. Pokud řeknou, že je to uzavřené a je čas jít dál, tak to stačit nebude,“ prohlásil Feltrin. „UCI by měla podat jasné vysvětlení a říct, co z toho plyne, aby se něco takového příště neopakovalo,“ uvedl.

Pro šéfa týmu Olega Tiňkova je výsledek kauzy důkazem, že UCI potřebuje důkladnou transformaci. „Musejí být (UCI) logičtější a přestat vytvářet chaos a turbulence v cyklistice,“ uvedl majitel stáje Tinkoff-Saxo.

Kreuziger údajně do boje za očištění svého jména investoval miliony korun. V zimě podstoupil test na detektoru lži a nedávno také absolvoval vyšetření na americké klinice Mayo. Z něj vyplynulo, že ze změn v jeho biologickém pasu nelze automaticky usoudit, že si vypomáhal dopingem. Rovněž potvrdilo, že trpí sníženou funkcí štítné žlázy, čímž jezdec nesrovnalosti v biologickém pasu také vysvětloval. Ačkoli prý sám neví, proč UCI od odvolání ustoupila, podle Kreuzigera právě vyšetření na klinice Mayo sehrálo klíčovou roli.

„Moje domněnka je, že testy na Mayo Clinic byly jednou z hlavních příčin, že jsme vyhráli,“ řekl. „Je třeba poděkovat Českému olympijskému výboru za to, že postupoval nestranně a tento test Romanovi zajistil. Osobně si myslím, že to hrálo významnou roli,“ doplnil cyklistův právní zástupce Jan Štovíček.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud