18. ledna 2018 • 18:00

Dusno u Slováků! Hudáček nejede na ZOH a ostře kritizoval trenéry

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nominace hokejistů na ZOH v Jižní Koreji je na Slovensku ožehavým tématem. Mezi její kritiky se zařadil také brankář Július Hudáček z Čerepovce, jenž v nominaci překvapivě chybí a na realizačním týmu nenechal nit suchou. „Jsem zklamaný, v klubu z toho byli v šoku,“ přiznal v rozhovoru pro deník Šport, kde ostře kritizoval kanadského trenéra Craiga Ramsayho i trenéra brankářů Jána Lašáka. V otevřeném rozhovoru navíc připustil, že může přijít jeho konec v reprezentaci.



Bývalému brankáři Pardubic se nelíbí zejména to, jak kanadský kouč přistoupil k hráčům v KHL. „Sledoval jen českou a slovenskou extraligu, mohl se přijet podívat na pár zápasů do Ruska. V dresu Čerepovce mě viděl jenom proti Slovanu v Bratislavě, to byl bohužel můj nejhorší zápas v sezoně,“ štve Hudáčka, jenž nebyl jediným zklamaným mužem.

V kádru Slovenska je totiž překvapivě pouze jeden zástupce Slovanu Bratislava, zatímco čtrnáct vybraných hráčů působí v české extralize a deset jich jede ze slovenské nejvyšší soutěže. „Zarazilo mě, že v nominaci chybí můj brácha Libor a více hráčů ze Slovanu. Líbil se mi také Adam Jánošík, ale to je jenom můj názor. Zodpovědní jsou trenéři, ne já.“

Sourozenec ale naději má, protože je mezi náhradníky. „Bůh měl se mnou jiné plány. Necítím žádnou nenávist, nebo něco takového. Beru to jako fakt. I když se do Koreji nedostanu, turnaj budu sledovat a klukům držet palce. Vždyť jsme malé Slovensko,“ řekl Libor Hudáček, útočník švédského Örebro.

Vzal by i post trojky, ale nikdo s ním nemluvil

V brance dostali přednost Ján Laco a Branislav Konrád, kteří se poperou o post jedničky. Vedení reprezentace vysvětlilo absenci Júlia Hudáčka tím, že nemělo smysl, aby jel jako trojka.

To ale známého baviče naštvalo. „Nikdo se o tom se mnou podrobněji nebavil, Jano Lašák mi volal dvakrát. Vzal bych i pozici třetího brankáře,“ prohlásil. Zkušený gólman přiznává, že mu mohl uškodit i neúspěch na posledních dvou světových šampionátech, kterých se zúčastnil.

Na tom posledním obsadilo Slovensko až 14. místo. „V Německu byl špatný systém, nepomohl by tam žádný brankář. Nefungovalo tam nic. V posledním utkání se Švédskem už jsem ani nechtěl chytat, ale respektoval jsem rozhodnutí trenérů,“ dodal Hudáček, který na turnaji odchytal šest duelů s průměrem 4,26 inkasované branky na zápas.

Absenci v olympijské nominaci si vysvětluje i osobními důvody. „Mohlo to hrát roli. Nechci se obhajovat, ale rád bych řekl, že jsme s bráchou reprezentovali pod každým trenérem a nevybírali si. Pár kluků kalkulovalo. I ti, co jsou teď v nominaci. S Liborem jsme jeli vždycky a možná jsme na to doplatili,“ tuší brankář, jenž zároveň uvedl, že reprezentace pro něj byla otázkou cti.

Další starty v národním dresu už ale možná nepřidá. V této sezoně zcela určitě. Případnou pozvánku na mistrovství světa v Dánsku odmítne. „Manželka má během turnaje termín porodu, takže chci být s ní,“ vysvětlil svůj postoj 29letý brankář, který ale zároveň nevyloučil svůj konec v reprezentaci. „Nedokážu to teď říct, všechno je čerstvé. Osm let jsem pravidelně reprezentoval, možná je čas na přestávku.“

Olympijská nominace je odměnou za léta tvrdé dřiny, říká Brandon Maxwell
Video se připravuje ...

Lašák brankáře chápe, svou pozici však brání

V rozhovoru se pustil i do kritiky Jána Lašáka, který se po konci aktivní kariéry přesunul k reprezentaci jako trenér brankářů. „Nemyslím si, že brankář, který ukončí kariéru, by měl hned trénovat v reprezentaci. Byl jsem na několika srazech mladých hokejistů, viděl jsem, že chytat a trénovat jsou odlišné věci. Po kariéře ve vás ještě lomcují emoce, protože jste někomu byl za konkurenta. Každý by měl nejprve projít juniorskými výběry,“ řekl Hudáček.

Lašák však jeho postoj chápe. „Z Jula mluví emoce a velké zklamání. Nebylo lehké mu oznámit rozhodnutí, že v nominaci chybí,“ řekl bývalý brankář Liberce, který hájí i svou roli. „V národním týmu není velký časový prostor na systematickou práci. U brankářů jde hlavně o psychickou přípravu. Tím, že jsem ještě minulou sezonu chytal, jim můžu poskytnout to nejlepší.“

Ačkoliv Hudáčka neúčast v Jižní Koreji mrzí, svým krajanům bude přát. „Úroveň slovenské extraligy je úplně jinde. Držím klukům palce. Doufám, že překvapí, ale bude to těžké,“ tuší Hudáček.

Hokejisté pro ZOH! Jandač vysvětluje, proč povolal Erata a spol. jméno po jménu
Video se připravuje ...

Olympiáda 2018: kompletní informace najdete zde >>

Olympiáda v Pchjongčchangu: ZOH 2018 na iSport.cz

 
Program a výsledky ONLINE přenosy Češi na olympiádě Medailové pořadí
Zimní olympijské hry v Pchjongčchanguse konají od 9. do 25. února 2018. Celkem se na OH 2018 v Jižní Koreji rozdá 102 sad medailí.

Hokej na ZOH 2018

 
Program zápasů Česká nominace Tabulky a výsledky Stadiony na OH
Systém turnaje: Do čtvrtfinále postoupí přímo vítězové skupin a nejlepší tým z 2. místa. Zbylých 8 mužstev si zahraje o další čtyři místa.
Český program: Česko - USA 3:2sn
Česko - Rusko 0:3
Česko - Kanada 4:6

Eva Samková, Ester Ledecká, Barbora Havlíčková, Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Martin Erat, Michal Krčmář, Šárka Pančochová, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová, Pavel Francouz

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud