9. května 2022 • 19:52

Šťastné eso a titul. Karlovarsko obhájilo, rozhodl pátý set pátého finále

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Zvládli zlatou obhajobu a vybojovali titul s mimořádnou hodnotou. V nejdramatičtější a taky nejbláznivější finálové sérii volejbalové extraligy triumfovali hráči Karlovarska. Hrdinou se stal univerzál Patrik Indra, který šťastným esem a proměněným mečbolem srazil na kolena pražské Lvy. „Znamená to pro mě strašně moc, byl to tady asi můj poslední bod,“ loučil se s týmem reprezentant. Před ochodem do zahraničí pomohl k infarktové výhře 3:2 a taky třetí trofeji v klubové historii.



Letošní finále popřelo snad všechny volejbalové zákony. Čtyřikrát se z vítězství radoval hostující celek, a když už v rozhodujícím utkání byli obhájci titulu z Karlovarska blízko prolomení prokletí domácí haly, museli se stresovat v nevídaně dramatické koncovce. Poslední set ovládli v tiebreaku 16:14, rozhodl až smrtícím podáním tahoun Patrik Indra. 

„Moc si toho vážím, byl to pro mě pravděpodobně poslední bod tady v Karlovarsku. Jsem rád, že jsem se rozloučil vítězně. Bylo to obrovsky těžké, Lvi hráli výborně a nenechali nám nic zadarmo,“ hlásil čtyřiadvacetiletý univerzál.

Po předchozích dvou domácích porážkách stál jeho tým před těžkým úkolem – zvládnout jako druhý klub v české historii po Odolena Vodě otočit sérii o zlato. V pátek Západočeši odvrátili v Praze zlatý mečbol Lvů a srovnali na 2:2. V rozhodující bitvě začali skvěle a v úvodním dějství povolili soupeři jen 14 míčů. Podobně dominantní byli i ve třetí sadě a ujali se vedení 2:1.

Jenže v dresu Lvů se naplno rozjel obávaný Tomáš Kriško a zápas nezadržitelně směřoval do tiebreakové loterie.

Za stavu 10:4 nic nenasvědčovalo dramatu, jenže hosté se už poněkolikáté obdivuhodně zvedli a dotáhli se na skóre 13:13. První mečbol si následně vypracovali domácí, jenže využít nedokázali. Druhý pokus už vyřešil exkluzivním servisem s přispěním sítě Indra.

„Od začátku jsme šlapali a drželi Lvy pod tlakem. I když nás každý druhý set dohnali, rozhodl náskok v tiebreaku. Sice jsme jej prohospodařili, přesto jsme nakonec vyhráli,“ oddechl si.

Volejbalisté z Prahy si nakonec vypili do dna kalich hořkosti. „Jsem naštvaný. Stále si říkáme, že takové míče musíme vepředu sebrat. Eso o pásku závěru takové série mě mrzí,“ řekl Kriško. Jedna z velkých posil Lvů se do Prahy začátkem roku přesunula se zlatými ambicemi. „Chtěli jsme vyhrát, pro mě je to po velmi dlouhé době ukončení sezony prohrou,“ dodal.

Zatímco loni se v Karlových Varech slavil titul kvůli covidovým opatřením před prázdnými tribunami, včera si do haly našlo cestu 1521 fanoušků. Většina z nich jásala třetímu titulu v historii Karlovarska.

„Mančaft bral energii z publika. I když jsme tentokrát nebyli tak úspěšní na útoku, urvali jsme to,“ hodnotil kouč domácích Jiří Novák. Bývalý špičkový smečař si mohl obléct další mistrovské triko. „To se neomrzí,“ usmíval se. Jeho tým si navíc vítězstvím v domácí soutěži zajistil místenku v příštím ročníku Ligy mistrů.

Pražský klub sahal po první trofeji. Navázat chtěl na prvenství Olympu před 30 lety. Jenže v koncovce se od Lvů odvrátilo štěstí. „Je mi strašně smutno, byli jsme opravdu blízko. Během pár vteřin se mi v hlavě promítlo úsilí, které jsme tomu všichni dávali. Kdyby byla jedna situace vyřešena jinak, radovali bychom se tady my,“ líčil kouč Tomáš Pomr pro Českou televizi. „Jsem pyšný na kluky, podíleli jsme se na krásném finále. Děkuji i fanouškům a myslím, že jsme volejbalu udělali skvělou reklamu,“ uzavřel trenér stříbrného týmu. Extraligový bronz letos putoval do Českých Budějovic.

finále v číslech:

Karlovarsko-Lvi Praha 3:2 (14, -19, 17, -20, 14)

Rozhodčí: Rychlík, Grabovský. Čas: 137 min. Diváci: 1521. Konečný stav série: 3:2.

Karlovarsko: Vašina 14, Zajíček 14, Indra 14, Ihnát 8, Wilson 10, Keemink 3, libero Pfeffer - Wiese 11, Kočka, Římal, Fišer. Trenér: Novák.

Lvi Praha: Smith 9, Todua 7, Van Dijk 16, T. Kriško 22, Nedeljkovič 14, Janouch 1, libero Moník - Pljaseckij 1, Vodička 1, Mihaljovič, McCarthy, Toman. Trenér: Pomr.

Konečné pořadí extraligy 2021/22: 1. Karlovarsko 2. Lvi Praha, 3. České Budějovice, 4. Odolena Voda, 5. Příbram, 6. Kladno, 7. Ústí nad Labem, 8. Liberec, 9. Brno, 10. Ostrava, 11. Beskydy, 12. Zlín.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud