Jan Jaroch
21. ledna 2022 • 13:42

Djokovič chce prý žalovat Austrálii, zaznamenal ekologické vítězství

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až do posledního okamžiku usiloval v soudní síni v Melbourne Novak Djokovič o start na Australian Open. Neúspěšně. Pocit křivdy v něm ale hoří i poté, co již je na úvodním grandslamu sezony odehráno pět dní a on se po deportaci ukryl doma v Bělehradě. Podle zprávy britského deníku The Sun zvažuje světová jednička žalovat australskou vládu o 4,4 milionu dolarů, tedy o 95 milionů korun.



Se svým týmem právníků prý již tuto variantu konzultoval. „Je dobře známo, že Novak a jeho rodina mají pocit, že s ním bylo v detenčním hotelu v Melbourne špatně zacházeno. V pokoji měl blechy a červy, udělali z něj v podstatě vězně,“ řekl listu zdroj blízký tenistovu agentovi Edoardu Artladimu. „Stal se předmětem ponižujícího jednání. Měl by se soudit,“ prohlásil podle listu srbský právník a politik Toma Fila.

Do částky 4,4 milionu, kterou by mohl Djokovič požadovat, je zahrnut i ušlý zisk 2,75 milionů dolarů, což je odměna pro vítěze letošního Australian Open. Srb coby devítinásobný šampion předpokládal, že ji získá. Australská vláda mu však nadvakrát zrušila vízum s odůvodněním, že představuje nebezpečí pro společnost a podněcování antivaxerských nálad.

Djokovič na cestě domů. Po letu z Austrálie přestupoval v Dubaji
Video se připravuje ...

Kdy a jak se Djokovič vrátí na kurty, není známo, jeho dlouholetý slovenský kouč Marián Vajda se však nechal slyšet, že psychickou ránu bude složité zacelit. „Sice jsem s ním nemluvil od chvíle, co přistál v Bělehradě, ale je jasné, že ho kauza zasáhla a ještě dlouho bude bolet. Bude těžké ji dostat z hlavy. Ale znám Novaka dlouho, je silný a ještě rozhodně neřekl v tenise poslední slovo.“

Jednoho vítězství proti Austrálii už Djokovič dosáhl ve čtvrtek. Srbská vláda odebrala britsko-australské těžařské společnosti Rio Tinto licence na těžbu lithia. Vláda se podle premiérky Any Brnabičové ke kroku odhodlala kvůli týdny trvajícím protestům organizovaným ekologickými organizacemi. K nim se během prosince připojil i Djokovič a vyjádřil podporu zastavení projektu.

Ačkoliv světová jednička na Australian Open chybí, srbský mužský tenis slaví úspěch. Miomir Kecmanovič, jenž se měl právě s krajanem a idolem Djokovičem utkat v úvodním kole, postoupil už do osmifinále. Dvaadvacetiletý hráč ze 77. místa žebříčku ATP přemohl ve 3. kole Itala Lorenza Sonega ve čtyřech setech a v dalším kole ho čeká francouzský veterán Gael Monfils.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 28. 12. 2021
8:54
28. 12. 2021
Svět

Vedení NBA zkrátilo dobu karantény pro bezpříznakové očkované basketbalisty a trenéry na šest dnů po pozitivním testu na koronavirus. Dosud byla povinná nucená pauza desetidenní. Nové nařízení vychází z vědeckých poznatků, že po šesti dnech už člověk nakažený covidem-19 není infekční, uvedl server ESPN. Změnu odsouhlasila i hráčská asociace NBPA.

Zprávy ze dne 27. 12. 2021
17:08
27. 12. 2021
Svět

Anglická Premier League zaregistrovala za uplynulý týden rekordních 103 případů koronaviru mezi fotbalisty a členy realizačních týmů. Bilanci dnes zveřejnilo vedení soutěže, jejíž tradičně nabitý sváteční program poznamenalo množství odkladů zápasů kvůli šíření nákazy v klubech. „Od pondělí 20. prosince do neděle 26. prosince se mezi hráči a členy týmů provedlo 15.186 testů. Z nich bylo 103 pozitivních,“ uvedli zástupci Premier League v oficiálním prohlášení.

Zprávy ze dne 27. 12. 2021
12:08
27. 12. 2021
Svět

Vedoucí žena Světového poháru ve sjezdovém lyžování Mikaela Shiffrinová na twitteru oznámila, že se nakazila koronavirem. Hvězdná Američanka tak bude muset vynechat minimálně poslední dva závody kalendářního roku, které se jedou tento týden v rakouském Lienzu.

Zprávy ze dne 27. 12. 2021
9:44
27. 12. 2021
Svět

Světová pětka Andrej Rubljov je pátým účastníkem předvánoční exhibice v Abú Zabí, jenž měl následně pozitivní test na koronavirus. Ruský tenista tak nejspíš bude muset vynechat minimálně ATP Cup v Sydney, kterým v sobotu odstartuje mužská část sezony.

Zprávy ze dne 26. 12. 2021
8:34
26. 12. 2021
Svět

Kanadský tenista Denis Shapovalov měl po příletu do Austrálie pozitivní test na koronavirus. Dvaadvacetiletý hráč se měl v Sydney zúčastnit ATP Cupu, který začne na Nový rok. Také Shapovalov startoval v minulém týdnu na exhibici v Abú Zabí, na které se covidem-19 nakazili rovněž vítěz 20 grandslamů Rafael Nadal, olympijská šampionka Belinda Bencicová a Tunisanka Ons Džabúrová.

Zprávy ze dne 25. 12. 2021
14:32
25. 12. 2021
Svět

Bývalý pětinásobný mistr světa v šipkách Raymond van Barneveld měl den po svém vyřazení na šampionátu pozitivní test na koronavirus. Čtyřiapadesátiletý Nizozemec vypadl na MS v londýnském Alexandra Palace ve druhém kole s domácím Robem Crossem.

„Během zápasu jsem neměl žádné příznaky, ale po utkání jsem začal mít problémy s dýcháním a horečku,“ uvedl v pátek na twitteru Van Barneveld, jenž si postěžoval i na velkou únavu. Dodal, že okamžitě zamířil do svého hotelového pokoje, kde zůstane v příštích dnech v karanténě.

Zprávy ze dne 22. 12. 2021
18:50
22. 12. 2021
Svět

Protože řadě klubů basketbalové NBA scházejí kvůli narůstajícím případům nákazy koronavirem hráči, některé z nich krátkodobě angažovaly basketbalisty z farmářských týmů, kteří se do elitní soutěže vracejí po dlouhé pauze. Boston se dohodl s Joem Johnsonem, kterého draftoval před 20 lety. Atlanta zase podepsala desetidenní smlouvu s Lancem Stephensonem. Naposledy před dvěma a půl lety oblékl dres LA Lakers. Po ročním působení v Číně letos hrál na farmě Denveru v Grand Rapids.

Zprávy ze dne 22. 12. 2021
9:46
22. 12. 2021
Svět

Basketbalová NBA neplánuje navzdory růstu počtu nakažených koronavirem přerušit sezonu, jako to nyní na několik dnů udělala hokejová NHL. Komisionář NBA Adam Silver uvedl, že bude nutné naučit se s virem žít. V NBA bylo od minulého týdne odloženo sedm zápasů. Liga potvrdila, že minimálně 84 hráčů z 20 týmů bylo k úterku zapsáno na zdravotní a bezpečnostní seznam.

Zprávy ze dne 22. 12. 2021
9:12
22. 12. 2021
Svět

Tuniská tenistka Ons Džabúrová je třetí účastnicí nedávné exhibice v Abú Zabí, jež se nakazila koronavirem. Po návratu ze Spojených arabských emirátů měli pozitivní test na covid-19 také Španěl Rafael Nadal a Švýcarka Belinda Bencicová. Infikované tenistky hrály minulý týden v Abú Zabí proti sobě. Džabúrová na akci Mubadala World Tennis Championship nahradila Britku Emmu Raducanuovou, jež se z ní odhlásila kvůli pozitivnímu testu.

Zprávy ze dne 21. 12. 2021
16:59
21. 12. 2021
Svět

Po návratu z tenisové exhibice v Abú Zabí měla pozitivní výsledek testu na koronavirus také olympijská vítězka Belinda Bencicová. Čtyřiadvacetiletá švýcarská hráčka na sociálních sítích uvedla, že se potýká s těžkým průběhem onemocnění. Bencicová se nakazila, třebaže je plně očkovaná. „Jsem v izolaci a mám docela vážné příznaky - horečku, zimnici, bolesti,“ prohlásila. Nemoc jí stejně jako dvacetinásobnému grandslamovému šampionu Nadalovi nabourala přípravu necelý měsíc před začátkem Australian Open. „To načasování opravdu není ideální. Ale do Austrálie se vydám hned, jakmile mi skončí izolace,“ doplnila Bencicová.

Zprávy ze dne 21. 12. 2021
16:58
21. 12. 2021
Svět

Po návratu z tenisové exhibice v Abú Zabí měla pozitivní výsledek testu na koronavirus také olympijská vítězka Belinda Bencicová. Čtyřiadvacetiletá švýcarská hráčka na sociálních sítích uvedla, že se potýká s těžkým průběhem onemocnění. Po exhibici se covidem-19 nakazil také hvězdný Španěl Rafael Nadal, který o tom informoval v pondělí.

Zprávy ze dne 20. 12. 2021
12:41
20. 12. 2021
Svět

Španělský tenista Rafael Nadal měl po návratu z exhibice v Abú Zabí pozitivní test na COVID-19. Předtím nemohl hrát čtyři měsíce kvůli zranění.

Zprávy ze dne 19. 12. 2021
20:49
19. 12. 2021
Svět

Rostoucí počty případů nákazy koronavirem v klubech donutily vedení basketbalové NBA k odkladu pěti zápasů. Změny termínů se dotknou devíti týmů. Zástupci ligy dnes oznámili, že odloží příští dvě utkání Brooklynu, kterému momentálně chybí deset hráčů. Nejbližší duel neodehrají ani Cleveland, jenž postrádá sedm basketbalistů, Orlando a Philadelphia.

Zprávy ze dne 18. 12. 2021
10:07
18. 12. 2021
Svět

Basketbalista Kyrie Irving se vrací do týmu NBA Brooklynu a bude za Nets hrát alespoň v zápasech v halách soupeřů. V domácích utkáních startovat nadále nemůže, protože odmítá vakcínu proti koronaviru a podle pravidel města New York musí být všichni sportovci i návštěvníci veřejných shromáždění v uzavřených prostorách plně naočkovaní. Irving také za současných podmínek nemůže s týmem cestovat do Toronta k zápasům s kanadským účastníkem soutěže.

Zprávy ze dne 17. 12. 2021
20:44
17. 12. 2021
Svět

Vedení NHL odložilo kvůli koronaviru další zápasy hokejistů Calgary, Colorada a Floridy. Týmy Flames, Avalanche a Panthers, které jsou výrazně postiženy nákazou, nebudou hrát minimálně do konce příštího týdne. Všechny tři kluby navíc mají do odvolání uzavřená tréninková centra.

Calgary už muselo odložit tři zápasy a podle programu neodehraje ani další tři naplánované v rozpisu sezony do 23. prosince. Colorado přijde o příští čtyři utkání, Florida o tři.

Vedení NHL o odkladech rozhodlo po konzultaci s hráčskou asociací a lékaři s ohledem na zvyšující se počty pozitivních testů v lize. Okleštění programu oznámilo jen několik hodin poté, co byl odložen sobotní zápas Montrealu s Bostonem.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud