Pavel Novotný
8. června 2015 • 21:00

Cesta Šafářové na vrchol den po dni: 13 zápasů, dvanáct výher

Vstoupit do diskuse
0
  • Lucka Šafářová slaví proměněný mečbolLucka Šafářová slaví proměněný mečbolFOTO: Reuters

    Zkuste si to představit. Během patnácti dnů odehrajete třináct zápasů, to vše na grandslamovém turnaji proti nejlepším hráčkám planety. Z toho jich dvanáct vyhrajete, oslavíte grandslamový titul ve čtyřhře a jedno finále v singlu. Přesně takový zápřah má za sebou čerstvá světová sedmička Lucie Šafářová. Podívejte se, jak šly dny české hrdinky na French Open.

  • Neděle, 24. května

    O pořádně ostrý start Lucie Šafářové do turnaje se postarala její kamarádka ruská tenistka Anastasia Pavljučenková, která českou tenistku trápila od prvního do posledního míče. Favoritka nakonec utkání vydřela po dvou dramatických tiebreacích a zajistila si postup do druhého kola. Ani ona sama asi nečekala, že to bude až na finálový zápas se Serenou její nejtěsnější výhra na turnaji. 

    Lucii Šafářová nevycházel ani returnFoto ČTK

  • Středa, 27. května

    Po dvou dnech volna začal pro Lucii Šafářovou ten pravý zápasový kolotoč. Ve druhém kole dvouhry si po nervydrásající bitvě s Pavljučenkovou v klidu došla pro výhru proti Japonce Kurumi Naraové, kterou smetla hladce 6:2, 6:0.

    Lucie Šafářová se v prvním setu trápila s podáním SerenyFoto ČTK

  • Čtvrtek, 28. května

    Na Australian Open nenašly Lucie Šafářová a Bethanie Matteková-Sandsová přemožitelky, o něco podobného se chtěly pokusit i v Paříži. Na úvod se jim do cesty postavila domácí dvojice Ramialisonová, Sibilleová, které favoritky trápily hlavně ve druhém setu, než podlehly 1:6, 6:7.

    Lucie Šafářová bojuje o postup do dalšího kola.Foto EPA

  • Pátek, 29. května

    Čas na odpočinek pro Lucii Šafářovou není, ve třetím kole dvouhry nastupuje proti ranařce z Německa Sabine Lisické. A je to bitva se vším všudy. Po prvním vyhraném setu v poměru 6:3 o osudu druhé rozhoduje zkrácená hra a česká tenistka na turnaji vyhrává svůj třetí tiebreak ve dvouhře. Němku poráží 2:0 a postupuje do osmifinále.

    Lucie Šafářová vyzve v boji o grandslamový titul Serenu WilliamsovouFoto ČTK

  • Sobota, 30. května

    Šafářová prohrála s Williamsovou, na French Open skončila druháFoto EPA

    Čtvrtý den na kurtu v řadě. Tentokrát se jedná o druhé kolo čtyřhry a pro pár Lucie Šafářová, Bethanie Matteková-Sandsová to zase taková dřina není. Lepčenkovou se Zhengovou poráží poměrně v klidu 6:3, 6:2.

  • Pondělí, 1. června

    Den oddychu a jde se opět na to. První červnový den čeká na českou hvězdu hned dva zápasy. Nejdříve si Šafářová střihla zápas s obhájkyní titulu Marií Šarapovovou a favoritka se nestačila divit. Brněnská rodačka vyhrála svůj další tiebreak, aby ovládla poměrem 6:4 i druhou sadu a stále bez ztráty kytičky prošla už od čtvrtfinále.

    Aby byl den dokonalý, o pár hodin později spolu s Mattekovou poráží ve třetím kole pár Benčičová, Siniaková 6:4, 6:3 a i tady slaví postup do čtvrtfinále.

    Lucie Šafářová vyhrála spolu s Bethanií Mattekovou čtyřhru na French OpenFoto ČTK

  • Úterý, 2. června

    A jede se dál. V úterý čeká na Šafářovou ve čtvrtfinálovém souboji nebezpečná a ve výborné formě hrající Španělka Muguruzaová. A Češka si bere na utkání podobný recept jako se Šarapovovou. První set vyhrála jak jinak než v tiebreaku, druhou sadu pak 6:3. Na turnaji stále neztratila ani set.

    Česká tenistka si zahraje o svůj první grandslamový titulFoto EPA

  • Středa, 3. června

    Na odpočinek přes semifinálovou bitvou s bývalou světovou jedničkou a šampionkou z French Open z roku 2008 Anou Ivanovičovou může Šafářová zapomenout. V cestě do semifinále turnajového pavouku ve čtyřhře stojí silný pár v čele se světovou jedničkou v deblu Indkou Mirzaovou a legendou světového tenisu Martinou Hingisovou. Ani ty však česko-americký pár nezastaví a prohrávají po setech 5:7, 2:6.

    Tenistku Lucii Šafářovou čeká v Paříži největší zápas její kariéry. Finále proti Sereně Williamsové!Foto Reuters

  • Čtvrtek, 4. června

    Lucie Šafářová se podruhé ve své kariéře dostává do semifinále grandslamového turnaje ve dvouhře. Poprvé se jí to povedlo loni ve Wimbledonu, kde její tažení zastavila až pozdější vítězka Petra Kvitová. Na to už Ana Ivanovičová naštěstí nenavázala.

    Srbská kráska českou tenistku trápila od prvního do posledního míče, na v životní formě hrající Šafářovou to však bylo málo. Osmaadvacetiletá tenistka po výhře dvakrát 7:5 postoupila do svého prvního grandslamového finále v životě.

    Lucka Šafářová zažívá nejúspěšnější období kariéryFoto EPA

  • Pátek, 5. června

    Aby se Šafářová nenudila, hned další den ji čeká semifinále čtyřhry. S Mattekovou čelí českému páru Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká a je to bitva se vším všudy. První set vyhrává česko-americká dvojice 6:2, druhý duo H+H 5:7, třetí set však opět patří Mattekové a Šafářové. Vyhrávají ho 6:4 a postupují do finále.

    Česká tenistka Lucie Šafářová se raduje z postupu do semifinále French OpenFoto ČTK

  • Sobota, 6. června

    První grandslamové finále pro Lucii Šafářovou a v cestě není nikdo menší, než devatenáctinásobná šampionka z turnajů velké čtyřky Serena Williamsová. Světová jednička musela na cestě do finále sehrát hned čtyři třísetová utkání, což dávalo Češce jistou naději na úspěch. Navíc s nemocí bojující Serena se necítila při zápasech zrovna na vrcholu formy.

    Ale ve finále už je to zase stará známá ranařka. Českou hráčku zasype řadou tvrdých úderů, první set vyhrála 6:3, ve druhém vede už 4:1. Přesto Šafářová druhý set díky chybám Sereny a obrovské bojovnosti opět v tiebreaku vyhrává, ve třetím vede dokonce 2:0, tím však senzační obrat končí. I přes finálovou porážku je však Lucka spokojená.

    "Byl to pro mě fantastický turnaj," neskrývá dojetí tenistka, kterou řada jejich soupeřek označila jako "nejsympatičtější hráčku na okruhu."

    Šafářová skončila na French Open druhá, ve finále prohrála s WilliamsovouFoto Reuters

  • Neděle, 7. června

    Konec dobrý, všechno dobré. Poslední den tenisového maratonu má pro Šafářovou šťastný konec. Spolu s Mattekovou poráží po obrovské bitvě pár Dellacquaová, Švedovová 3:6, 6:4 a 6:2, po Australian Open vyhrávají i další grandslamový turnaj a zajišťují si účast na říjnovém Turnaji mistryň ve čtyřhře.

    Česká tenistka se v žebříčku poprvé v kariéře posunula do TOP 10, kde jí patří sedmé místo. Výborně má navíc nakročeno na Turnaj mistyň i ve dvouhře. "Mám za sebou fantastický turnaj, jsem šťastná, doufám, že to tak bude pokračovat," říkala bezprostředně po finále deblu nová česká superstar.

    Chvíle, na které se nezapomíná.Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud