18. března 2024 • 16:00

Tenisové volby až v červnu. Může u nich být i Kaderka, řeší se stanovy

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na pátek 7. června byla svolána valná hromada Českého tenisového svazu (ČTS), z níž by měl vzejít nový prezident, který nahradí z dotačního podvodu obviněného Iva Kaderku. Ten je momentálně ve vazbě a vedením svazu byl dočasně pověřen sportovní ředitel Jan Stočes. Odvolání Vojtěcha Flégla, druhé klíčové postavy tenisové aféry, z funkce předsedy dozorčí rady je v gesci Rady ČTS. Ta ho bude údajně řešit v nejbližším možném termínu.



Až za téměř čtvrt roku si zvolí mimořádná valná hromada Českého tenisového svazu nového prezidenta. Její svolání jednohlasně doporučil po pondělním zasedání výkonný výbor ČTS. Formální kroky k jejímu svolání teď obstará v souladu se stanovami předseda Rady ČTS Zdeněk Štengl. Termínem valné hromady je pátek 7. června, což je téměř nejzazší možná hranice, neboť valná hromada musí být svolána nejpozději do tří měsíců a nejdříve 30 dnů po návrhu výkonného výboru.

„Hlavními body mimořádné valné hromady bude změna stanov ČTS a personální záležitosti reagující na aktuální situaci svazu,“ stojí v prohlášení ČTS. Jmenovitě o Kaderkovi se svaz nezmiňuje, podle informací Sportu především kvůli tomu, že jeho budoucnost je nejasná. Šedesátiletý Kaderka je nyní zadržován ve vazební věznici v Ruzyni a stále se čeká, zda na funkci prezidenta nerezignuje sám. Pokud by tak neučinil, hlasovala by valná hromada nejprve o jeho odvolání. Teoreticky i v jeho přítomnosti, protože ve vazbě může být držený maximálně tři měsíce.

Valná hromada musí také schválit změnu stanov. Ty totiž stále obsahují „nedemokratickou“ podmínku, že na prezidenta ČTS může kandidovat pouze ten, kdo „působil alespoň 5 let ve funkci prezidenta ČTS, jako člen výkonného výboru, rady nebo ve funkci předsedy, místopředsedy nebo jako člen výkonného výboru pobočného spolku ČTS“. Jejím vypuštěním se otevře prostor pro jakéhokoliv kandidáta na prezidenta.

Aktuálně musí svaz řešit to, kde vezme téměř 30 milionů korun za nesprávně použité dotace, které musí vrátit Národní sportovní agentuře. Ta ho k tomu vyzvala ve čtvrtek, lhůta je 30 dnů. „Výkonný výbor se zabýval aktuální právní, ekonomickou a dotační situací svazu, když jejím řešením budou výkonným výborem pověřeni externí odborníci na danou problematiku,“ stojí pouze ve zprávě.

Jak se podvádělo

Podstat dotačního podvodu spočívala v tom, že prezident ČTS Ivo Kaderka posílal třetinu tenisové státní dotace od Národní sportovní agentury spolku, který ovládal Vojtěch Flégl. Ten měl finance využít k pořádání menších turnajů po Česku, ze systému je však vyváděl tak, že služby zadal firmám ovládaným jím samým či kamarádem a bývalým deblovým spoluhráčem Danielem Vackem. Firmy nadhodnocovaly ceny služeb či je reálně vůbec neposkytovaly, přesto za ně fakturovaly peníze. Šlo o zajišťování lékařské péče během turnajů, transport a stravování či pronájem kurtů. Policisté vyčíslili škodu na 14,5 milionu korun, nemusí být ale konečná.

Vstoupit do diskuse
2

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud