22. září 2014 • 15:20

Kreuziger je čistý! Neporušil pravidla o dopingu, řekla česká komise

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Divná ruka v Karviné, zvláštní penalty v Boleslavi. Na Letné mohla být desítka
Reprezentace na Strahově v kompletní sestavě. První trénink pod Haškem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklista Roman Kreuziger se podle verdiktu Rozhodčí komise Českého olympijského výboru nedopustil porušení antidopingových pravidel. Jezdec stáje Tinkoff-Saxo má od 2. srpna od Mezinárodní cyklistické unie (UCI) pozastavenou činnost kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012. Proti rozhodnutí české komise se UCI může odvolat.



Kreuziger připustil, že se mu ulevilo. Alespoň dočasně. "Rád bych zdůraznil, že nejsem podvodník a nikdy jsem nic neudělal. Nehledám kličky, výmluvy ani alibi, protože nemusím. Samozřejmě je závěr komise velmi potěšující. Je to situace, v níž se nechce žádný sportovec ocitnout," uvedl Kreuziger na tiskové konferenci.

"Nemohl jsem více jak sto dnů vykonávat svoji profesi, což jsou závody. Teď se k nim mohu vrátit," věří Kreuziger, ale tuší, že ještě nemá úplně vyhráno. "Pokud se druhá strana odvolá, spadalo by to pod rozhodnutí CAS v Lausanne, ale v tom mezidobí budu moct závodit. Mohou se odvolat, ale neměli by vydat žádné nové stanovisko. Už bych chtěl mít tuto noční můru za sebou," doplnil Kreuziger.

UCI zatím nechce verdikt Rozhodčí komise ČOV nijak blíže komentovat. "UCI bere na vědomí rozhodnutí jezdce osvobodit a bude zvažovat možnost odvolání proti tomuto rozhodnutí, která je součástí antidopingových pravidel UCI. V této fázi, kdy je možnost odvolání otevřená, nebudeme celou věc dále nijak komentovat," uvedla cyklistická unie v tiskovém prohlášení.

Výkyvy hodnot v biologickém pasu vyvolávají podezření z užití nedovolených podpůrných prostředků. Dosud však nebyl potrestán žádný cyklista, který nepřekročil hranice nastavené UCI. Kreuziger postavil svou obhajobu právě na tom, že výsledky jeho krevních testů z těchto hranic nikdy nevybočily.

"Komise přihlédla ke skutečnosti, že hodnoty ve sportovcově biologickém pasu nepřesáhly tzv. bazální (krajní) hodnoty, a zohlednila znalecké posudky předložené ze strany Mezinárodní cyklistické federace a ze strany sportovce, které tzv. abnormality vysvětlovaly," uvedl ČOV na svém webu.

Na odvolání má UCI měsíc

Kreuziger navíc bojuje přibližně deset let s potížemi se štítnou žlázou. "Není to však zásadní důvod, ale jedna ze složek, kterou jsme doložili," přiblížil Kreuziger. "Domníváme se, že expertní panel UCI nevzal v potaz tuto skutečnost a nezabýval se těmi vědeckými pracemi, které na to poukazují," podotkl cyklistův právní zástupce Jan Šťovíček.

Přestože nesrovnalosti se vztahují k rokům 2011 a 2012, celý případ vyplul na povrch až letos krátce před Tour de France, kterou Kreuziger z preventivních důvodů po dohodě se svým týmem Tinkoff-Saxo vynechal. Sám závodník jakékoli porušení dopingových pravidel od začátku popíral.

Osmadvacetiletý jezdec, jenž loni na Tour dosáhl celkovým pátým místem historicky nejlepšího českého výsledku, má od UCI oficiálně zastavenou činnost od 2. srpna. Sportovní arbitrážní soud v Lausanne ve zkráceném řízení 20. srpna zamítl Kreuzigerovo odvolání, v září se pak kauzou začala zabývat rozhodčí komise ČOV.

UCI má nyní jeden měsíc na odvolání. "Odvolání proti tomuto nálezu může podat u CAS v Lausanne sportovec, Český svaz cyklistiky, UCI, Antidopingový výbor ČR a Světová antidopingová agentura (WADA)," píše se na webu ČOV.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud