Michal Kvasnica
14. ledna 2023 • 04:40

Brabcovy TOP prodeje z Baníku: jackpot Sor, Inter... Kdo bude dál?

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Je to sedm let, co Václav Brabec koupil Baník a stabilizoval ho. Do slezského klubu investoval, ale nedávno se slušně zahojil. Yira Sor totiž přestoupil ze Slavie do belgického Genku a v pokladně na Bazalech to díky podílu ze zisku z dalšího Nigerijcova transferu znovu cinklo. Pro Brabce šlo o rekordní ostravský obchod. Přinášíme přehled nejlepších prodejů za poslední roky a tip webu iSport.cz, kdo z kádru FCB bude dalším na řadě.

  • JACKPOT NA DRUHOU

    Yira Sor

    post: záložník, útočník
    kam: do Slavie
    kdy: v lednu 2022
    tehdejší věk: 21
    pozice v týmu: žolík
    za kolik: 30 milionů + 20 milionů

    V béčku se Afričan ani neohřál a už ho kouč Luboš Kozel vytahoval do prvoligového kádru. Extrémní rychlost nešlo přehlédnout. Když pak pod Ondřejem Smetanou začal být Sor produktivní navzdory roli žolíka, bylo jasné, že v Ostravě dlouho nevydrží. Zájem měla i Sparta, ale do Edenu ho nalákal trenér Jindřich Trpišovský s krajanem Peterem Olayinkou. A Baník dobře udělal. Výsledkem tvrdých a táhnoucích se jednání je celkem padesát milionů od Slavie. Dvojitý jackpot.

    Yira Sor v dresu BaníkuFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • SRDCAŘ SE DOČKAL

    Patrizio Stronati

    post: obránce
    kam: do Puskáse
    kdy: v červnu 2021
    tehdejší věk: 26
    pozice v týmu: opora
    za kolik: 25 milionů

    Polský Lech Poznaň neuspěl – a dlouho to vypadalo, že stejně dopadne i Puskás. V lednu 2021 ještě maďarští boháči majitele Brabce, jenž nechtěl oslabovat mančaft, nepřesvědčili. O půlroku později s vylepšenou nabídkou už ano. Hlavně proto, že Stronati se chtěl vrátit do zahraničí a lukrativním kontraktem zajistit rodinu. Bonusy za účast celku trenéra Zsolta Hornyáka kvůli neúčasti ve skupině evropského poháru do Ostravy sice nedorazily, ale stále je nadějí 15 % podíl z dalšího transferu.

    Patrizio Stronati patří mezi hráče, kteří Baníku vydělaliFoto Michal Beranek / Sport

  • ITALSKÁ VÝZVA

    Samuel Grygar

    post: záložník
    kam: do Interu Milán
    kdy: v září 2020
    tehdejší věk: 16
    pozice v týmu: dorostenec
    za kolik: 13 milionů

    Před dvěma roky boss Brabec v exkluzivním rozhovoru pro deník Sport a web iSport.cz potvrdil, že v tu chvíli byl Grygar jeho nejvýnosnějším přestupem. „Což je ale dáno i tím, že za mé éry klub mnoho hráčů neprodal. Spíš naopak. Pokud se ale Samuel prosadí, bude z toho postupem času dále zajímavě těžit i Baník,“ podotkl. V Interu Milán si komplexního středopolaře váží a počítají s ním i do budoucna, takže by Ostravští mohli profitovat i podruhé podobně jako u Sora. Všichni si to přejí. Grygar nedávno v Interu podepsal novou smlouvu do 31.12. 2025.

    Samuel Grygar při přestupu do InteruFoto Instagram

  • KAMUFLÁŽ S KLAUZULÍ

    Daniel Holzer

    post: obránce, záložník
    kam: do Sparty
    kdy: v červenci 2016
    tehdejší věk: 20
    pozice v týmu: kapitán
    za kolik: 8 milionů

    Baník na hraně insolvence sestoupil do druhé ligy a prodej dvacetiletého kapitána měl umazat aspoň malou část dluhů. Deset milionů, což byla Holzerova smluvní výstupní klauzule, však Liberec, jehož kouč Jindřich Trpišovský o levonohého univerzála hodně stál, nevytáhl. Více nabídla Sparta, takže ho šéf Brabec prodal do Prahy a s hráčem se pak domluvil na tom, že na veřejnost pustí nepravdivou informaci o aktivování klauzule ze strany Letenských. Holzer to přiznal pro Bez frází.

    Ostravský Daniel Holzer se při zápase s Jabloncem vydal málem na hřiště v dresu Milana BarošeFoto Pavel Mazáč / Sport

  • DALŠÍ NA ŘADĚ?

    Ladislav Almási (útočník, 23 let)
    Filip Kaloč (záložník, 22 let)
    Karel Pojezný (obránce, 21 let)

    Čísla prodávají, zvlášť u ofenzivních fotbalistů je produktivita nutným předpokladem pro transfer na dobrou adresu. Není tak divu, že zájemci krouží okolo slovenského střelce Ladislava Almásiho. Baník nasadil cenovku vysoko, urostlý útočník by při splnění ostravských požadavků překonal i Sora. Ale musí být zdravý... Na radaru mají zahraniční celky i kapitána reprezentační jednadvacítky Filipa Kaloče. A trumfem Slezanů může být Karel Pojezný, který je coby perspektivní levonohý konstruktivní stoper atraktivním zbožím s potenciálem hrát jednou „velký“ fotbal. Také on se může představit na letním EURO U21 v Gruzii – a třeba se tam výhodně prodat.

    Ladislav Almási během zápasu se SpartouFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud