13. května 2016 • 19:01

Kdo je opilý Pilný? Teď se mu smějí, přitom chtěl vyhánět „dobytek“

Autor: šf, tb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dosud jeho jméno znal z širší veřejnosti málokdo. O světě nemluvě. Teď je však Marek Pilný jedním z nejznámějších českých rozhodčích, jehož opilecký výstup zaznamenala média daleko za hranicemi. Jak se mohlo stát, že zrovna on předvedl v ligovém zápase takový kabaret? Některé to překvapilo, jiné vůbec. Arbitr z Trutnova, který patří k obdivovatelům šedé eminence Romana Berbra, se umí rozjet, ale tentokrát to opravdu přehnal.



Záběry, na nichž se Pilný během utkání Příbram-Slavia (1:3) potácí u brankové čáry, spadne a nakonec je zpacifikován na lavičce, se staly hitem. Trhají rekordy, je to nejsledovanější video týkající se Synot ligy.

Incident, k němuž se přidalo extempore brankového sudího Jiřího Jecha, popisuje zahraniční tisk i weby včetně britského deníku Daily Mail, španělského El País, ale třeba i ruských na tureckých webů. O řádění sudích se dokonce živě hovořilo i na kongresu FIFA v Mexiku. Na webu iSport.cz dosud nasbíralo video s Pilným rekordních tři sta tisíc zhlédnutí.

Pilného nasměroval ke kariéře s píšťalkou a praporkem přímo ze hřiště arbitr, vůči němuž měl výtky jako hráč. „Nebyl jsem moc spokojen s výkonem rozhodčího a rozhodčí mně odpověděl: Tak to zkus taky,“ líčil před časem v Krkonošském deníku.

Pískat začal v roce 1995 a podle vlastních slov byl psychicky odolný. „Já myslím, že mám celkem silný žaludek,“ tvrdil, což v souvislosti s děním v Příbrami vyznívá poněkud pikantně.

V divizi a ČFL ještě pískal, posléze už působil jen jako asistent. Do ligy se dostal po deseti letech, aniž by prý potřeboval protekci jako někteří jiní asistenti typu Davida Hocka, jenž proslul svérázným (ne)máváním ofsajdů. „Jeho postup byl zasloužený. Dělal postupné krůčky, pokaždé si počkal,“ říká Vladimír Janata, bývalý šéf fotbalu na Pardubicku.

Pilný v každém případě platí za věrné místopředsedy FAČR Berbra, jenž podle mnoha svědectví sudí v Česku ovládá. „Je to bůh,“ netají se Pilný obdivem, když se v soukromí rozjede.

„Je to Berbrovec, i když na jiných je to vidět víc,“ říká o Pilném Janata. Nenápadný dvaačtyřicetiletý muž menší postavy, jenž se vždy udržoval v dobré fyzické kondici, je typickým příkladem rozhodčího, který se souběžně zapojil do fotbalových struktur. Je předsedou Okresního fotbalového svazu Trutnov a místopředsedou Královéhradeckého krajského fotbalového svazu.

Právě tyhle sudí-funkcionáře si Berbr hýčká a díky nim drží v rukou obrovskou moc, která se pak kumuluje na valné hromadě fotbalové asociace. Na schůzkách předsedů okresních svazů se k němu Pilný má. Právě tato vazba mu podle mnohých výrazně dodala na sebevědomí. „Je to arogantní člověk, rozhodčí ho na okrese moc nemusí,“ tvrdí bývalý sudí z Trutnovska.

Jak je na tom s alkoholem?

Podíl na jeho sebejistém vystupování může mít právě konzumace alkoholu, kterému se údajně nevyhýbá. A to údajně ani na seminářích sudích. „Dost často pije, je takový zbytečně povýšený.

Osobně jsem s ním problém neměl, ale hodně lidí ho rádo nemá,“ dodává exrozhodčí. V Příbrami si údajná ochota hodit do sebe nějakého toho panáka projevila tragicky, alespoň fotbalově. Některé lidi, kteří Pilného znají, to však zarazilo.

„Velmi mě to překvapilo. Do něho bych to neřekl, vždy vystupoval decentně,“ kroutí hlavou Janata. „Jediné, co k tomu můžu říct, je, že nikdy na žádnou schůzi nepřišel opilý,“ dodává Petr Brejcha, člen výkonného výboru OFS Trutnov. Ten si nemůže Pilného práci pro fotbal na Trutnovsku vynachválit. „Pro trutnovský fotbal odvedl velké penzum práce. Momentálně si nedovedu představit, že by to někdo u nás mohl dělat místo Marka, aby se tu soutěže dohrály,“ řekl den po Pilného opileckém výstupu v Příbrami.

Dnes už bývalý asistent, který nastupuje jako záložník v týmu FK Poříčí a označil se za „kovaného bohemáka“, v regionu podporoval všechny reformy, jež prosazoval hlavně Berbr: ať už zavedení baráží či penalt po remíze. A právě Pilný horoval za to, aby fotbal nekazily žádné nepřístojnosti, které k němu nepatří. Zvlášť pranýřoval hrubou hru a napadení mezi hráči.

„Vyhlašuji absolutně nulovou toleranci nesportovnímu chování na hřištích. Všichni rozhodčí budou instruováni důsledně potírat nešvary a vystrnadit dobytek ze hřišť,“ uvedl v prohlášení před čtyřmi lety, které zaslal Krokošskému deníku. Není pochyb o tom, že teď se mu tahle slova, byť v úplně jiné souvislosti, vrátí…

Opilý rozhodčí v Příbrami! Podívejte se, co všechno Pilný vyváděl
Video se připravuje ...

Rozhodčí Pilný po disciplinárce na dotazy nereagoval
Video se připravuje ...

Šéf disciplinárky o opilém sudím: Je to jeden z nejzávažnějších fotbalových zločinů
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud