10. července 2019 • 12:39

Jak mluvit s tvrdým jádrem fanoušků? Sparta prozradila, co to obnáší

Autor: jam, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Sparta pár dní před startem ligy vyjela s videem, v němž její hráči a sportovní ředitel Tomáš Rosický dávají jasnými reakcemi najevo, jak se jim nelíbí rasismus, dělbuchy, násilí na stadionech a pokřik „Jude Slavie“. Je to vkusná forma, jak působit na fanoušky, aby klubu neškodili. Sparta patří mezi kluby, podobně jako třeba Slavia, které se svými příznivci intenzivně pracují. „Ta komunikace je prakticky nepřetržitá,“ potvrzuje Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.



Nejspecifičtěji se logicky jedná s tvrdým jádrem fanoušků. „Témata, která řešíme, odrážejí dění v klubu. Skupiny fanoušků, které jsou označované za tvrdé jádro, zajímají všechny věci kolem klubu jako normální fanoušky. My s nimi neřešíme jen pyrotechniku nebo dělbuchy. Oni nám dávají zpětnou vazbu na to, jaký mají pocit, že k nám přicházejí hráči, jestli je transferová politika správná, hodně se ptají na výběr trenéra,“ líčí Kasík.

Sparta byla i přesto v uplynulé sezoně u disciplinární komise často trestána. Pořádek doma si snaží zjednat. „Pokud dojde k zásadnímu porušení pravidel, snažíme se tresty vynášet nad jednotlivci a nad těmi, kteří jednoznačně porušili psaná pravidla – vstup na hrací plochu, vandalismus, ničení majetku, vhození pyrotechniky na hrací plochu, která se sem nesmí nosit vůbec. Postupujeme individuálně a tak, jak nám to umožňuje náš návštěvní řád. Je jasně daný rejstřík finančních trestů, vymáháme pokuty,“ vypočítává Kasík.

Každý klub musí mít člověka, který se stará o fanoušky (tzv. Supporter Liaison Officer). Ten funguje dobře například i v Liberci. V čem fanouškům pomáhá? „Hodně častou náplní mé práce je zjišťování potřeb fanoušků, kteří jedou na venkovní zápas. To znamená, kolik stojí vstupenky, jak se k nim dostanou, kde se budou distribuovat, specifické náležitosti na stadionu. Při venkovním utkání často bývám i v jejich sektoru, kde pomáhám řešit klasické organizační věci od vpouštění, choreografií, kontrol,“ vypočítává Tomáš Čarnogurský, který tuto funkci ve Slovanu vykonává.

„Komunikace probíhá i během týdne, třeba fanoušci u nás na stadionu mají prostor, kde si mohou připravovat choreografie a jiné akce. Od skladování materiálu po realizaci chorea. Mají povolení, aby mohli projít, kam potřebují, to řeší se mnou. Snažím se jim vycházet vstříc, aby pro své aktivity měli dostatečné podmínky a abychom předcházeli zbytečným problémům,“ popisuje Čarnogurský.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud