Jakub Konečný
12. března 2021 • 15:27

Proč má stadion Pardubic díry? Bude hezčí než v Karviné, tvrdí stavitel

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rekonstrukce Letního stadionu, kterou ve čtvrtek dalo pardubické zastupitelstvo zelenou, budí velké emoce. Svědčí o tom dvouhodinová vášnivá debata, která hlasování předcházela, jakož i následné reakce na sociálních sítích. Estetické výhrady k výsledné podobě vítězného projektu v nich jednoznačně převažují. „Společnost PORR do toho určitě nejde s tím, že postaví ošklivý stadion,“ reaguje primátor Martin Charvát.



Teď už by mělo jít všechno jak na drátkách. Včera zastupitelstvo města Pardubic schválilo projekt revitalizace Letního stadionu a dnes byla elektronicky podepsána smlouva mezi magistrátem a stavební společností PORR, která tak může začít se stavebními pracemi.

„Všichni se do toho hned vrhneme, čas nás tlačí,“ připomněl šéf pardubického klubu Vladimír Pitter, že zahájení rekonstrukce je nezbytnou podmínkou k tomu, aby nováček získal prvoligovou licenci pro další ročník. „Věřím, že se to všechno zvládne. Konečně snad skončí spekulace, zda Pardubice nepůjdou administrativním zásahem dolů. Veřejnost se může uklidnit,“ dodal jeden z majitelů sedmého týmu FORTUNA:LIGY.

Hodně diskutovaným tématem nicméně je i podoba vítězného projektu, která se od původního zadání značně liší. Ve čtyřletém procesu totiž došlo k významnému snížení rozpočtu na rekonstrukci stadionu, což je samozřejmě znát. Vítěz tendru, společnost PORR, navíc musela na popud památkářů v projektu zachovat západní tribunu i protilehlou bránu borců, poslední dva relikty z původní stavby, otevřené v roce 1931.

Výsledkem všech kompromisů je vizualizace, která vyvolává rozpaky. Hlavní výhrady směřují k proluce na hlavní tribuně a rozděleným ochozům za oběma brankami. První záležitost souvisí právě s památkovou chráněnou bránou borců, ta druhá ještě není definitivní a patrně dojde k jejímu přehodnocení.

„Společnost PORR do toho určitě nejde s tím, že postaví ošklivý stadion,“ uvedl během debaty primátor Martin Charvát (ANO).

Ve stejném duchu se vyjádřil i Dušan Čížek, člen představenstva firmy PORR, která se podílela na výstavbě stadionů pro EURO 2008 v Rakousku a MS 2022 v Kataru.

„Všichni jste viděli, jak vypadá například stadion v Karviné. Zvenku je to nenápadná nízká budova. Pardubický stadion bude hezčí,“ uvedl Čížek.

V první etapě bude mít zrekonstruovaný Letní stadion kapacitu 4600 míst a vyjde na 380 milionů korun včetně DPH. Je však koncipován tak, že ochozy půjdou v budoucnosti rozšířit na 6600 a dokonce víc než 8000 míst. První rozšíření by vyšlo podle dnešních cen zhruba na 60 milionů korun, druhé na 120-150 milionů korun. Stadion by pak byl už kompletně uzavřen a způsobilý i pro zápasy národního týmu a evropských pohárů.

„Jsme optimálně připraveni, abychom stadionu v Pardubicích obnovili zašlou slávu,“ dodal Čížek.

Vizualizace nového Letního stadionu Pardubic
Vizualizace nového Letního stadionu Pardubic

FK Pardubice Vše o klubu ZDE

SÁZKAŘSKÉ TIPY: Vyhraje Slavia po duelu s Rangers v Boleslavi? Baník přejede Příbram
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud