Jonáš Bartoš
18. června 2022 • 16:45

Mistři na vesnici: Pilařův návrat ve velkém stylu, posila rozdávala podpisy

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vstup do letní přípravy dopadl pro plzeňskou Viktorii ideálně. Divizní Klatovy přehrála jednoznačně 6:0. Zápas se hrál v netradičních kulisách – český mistr zaplnil útulný stadionek v Žákavě, malé vesničce nedaleko západočeské metropole. Dařilo se navrátilci Václavu Pilařovi, který v úvodním duelu po návratu do klubu svého srdce zvládl ve druhé půli hattrick.



Obsypané hřiště fanoušky, zaplnila se snad všechna dostupná parkovací místa ve vesnici. K tomu vymetená obloha rozpálená poledním sluncem, vůně klobás i kvalitní točené pivo. Zkrátka značka ideál. Žákava, kde místní áčko hraje na čele 1. A třídy, má podle oficiálních statistik necelých 500 obyvatel. Zápas divizních Klatov s mistrovskou Plzní ale sledovalo dvakrát tolik nadšenců. Šlo o fotbalový svátek, který si místní i lidé z okolí nemohli nechat ujít.

Viktoria odehraje přípravné zápasy na domácí půdě nikoli ve svém tréninkovém areálu v Luční, ale v okolí Plzně, aby se víc přiblížila fanouškům. A v sobotu šlo o dokonalou reklamu na fotbal. „Lidi kolem Plzně si zaslouží, abychom se tu občas objevili, když je na to čas a vhodná příležitost. To se povedlo a doufám, že fanoušci byli také spokojení,“ hlásil po utkání plzeňský asistent Pavel Horváth.

A jak to vypadalo na hřišti? Michal Bílek se svým trenérským štábem připravil na zápas dvě jedenáctky. Ve velkém vedru bylo 45 minut na trávníku tak akorát. Těm, co se v dresu Klatov potili na hřišti celou dobu, rychle docházely síly. Také proto Západočeši rozhodli duel až ve druhé polovině, kdy nasázeli pět ze šesti gólů.

Ve velkém stylu naskočil Václav Pilař. Nažhavený křídelník, jenž bojuje o místo v základní sestavě, šel do druhé půle a hned první dotyk s balonem proměnil v gól. Brzy přidal po rychlých akcích další dvě branky a v 65. minutě po úspěšném zásahu hlavou zkompletoval hattrick. Takže návrat ostříleného borce jako hrom!

„Je super, že dal tři góly, a trefil se i další nováček Honza Kliment. Vencu všichni známe, my i vy. Víme, co od něj můžeme čekat. Konkurence je velká a bude záležet na každém hráči, nejen na Vencovi, jaký prostor na hřišti dostane,“ hodnotil Horváth výkon 33letého šikuly.

Jan Kliment nastoupil do utkání proti Klatovům i s kapitánskou páskou
Jan Kliment nastoupil do utkání proti Klatovům i s kapitánskou páskou

Plzeň těsně před zápasem oznámila už sedmou letní posilu, brazilského záložníka nebo krajního obránce Cadua z Pardubic. Drobný Brazilec už s týmem přicestoval do Žákavy, po zápase rozdával fanouškům autogramy. Okamžitě se zapojí do tréninkového procesu a ukáže se i na hřišti.

„Je univerzální, proto jsme ho chtěli, navíc byl velmi produktivní. Bude záležet i na něm, na které pozici se bude cítit dobře. Samozřejmě bude ale ještě víc záležet na tom, na které pozici bude užitečný pro mužstvo,“ komentoval Horváth.

Opačným směrem do Pardubic zamířil na přestup šikovný záložník Michal Hlavatý. Západočeši vypadají na sezonu personálně solidně nachystaní, aktuálně mají v přípravě 30 hráčů. „Když bude k mání dobrý hráč, budeme o něj stát,“ nevyloučil Horváth další příchody.

Proti Klatovům dostali šanci i někteří navrátilci z hostování – první půli odehrál Šimon Falta (návrat z Ostravy), druhou na stoperu Dominik Janošek (taktéž Baník), na pravém okraji zálohy v druhé půli čipera Ondřej Mihálik (České Budějovice). V útoku si po přestávce odbyl premiéru Jan Kliment, který přišel z polské Wisly Krakov, navíc ji korunoval pátou brankou zápasu.

Vše pozorně sledoval majitel Adolf Šádek, jenž určitě dumá, jak s kádrem naloží a jakým způsobem ho v dalších týdnech ve spolupráci s trenéry zúží. Plzeň odehraje doma ještě tři zápasy (Karlovy Vary, Slovan Bratislava, Táborsko). Třetího července odjíždí na přípravný kemp do rakouského Westendorfu, kde jsou v plánu další tři duely. Devatenáctého, případně 20. července vstoupí do druhého předkola Ligy mistrů, kde na Západočechy čeká lepší z dvojice HJK Helsinky–RFS Riga.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 17. Bucha, 46. Pilař, 50. Mihálik, 60. Pilař, 66. Pilař, 88. Kliment

Hosté:

Sestavy

Domácí: Sestava v prvním poločase: Tvrdoň – Falta, Hejda, Čihák (C), Řezník – Ndiaye, Bucha – Jedlička – Mosquera, Chorý, Kopic.
Sestava ve druhém poločase: Jedlička – Káčer, Janošek, Pernica, Holík – Sojka, Qose – Čermák – Mihálik, Čermák, Pilař – Kliment (C).

Hosté: Valeš – Šoul, Presl, Marek, Mészáros (C), Zajíček, Vacek, Brabec, Sojka J., Lukeš, Prančl.

Rozhodčí

Nehasil – Hodek, Volf.

Stadion

Žákava

Návštěva

1000 diváků

Jan Kliment (28): NEJ střelec Lvíčat, pak zranění, teď restart v Plzni
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud