Michal Kvasnica
31. března 2024 • 18:10

Baník: výhra doma po půlroce. Rusnák ožil, Teplice vytáhly talent z Litvy

Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Boží hod velikonoční symbolizoval zmrtvýchvstání Baníku, který po osmi soutěžních zápasech ve Vítkovicích konečně vyhrál. Po půlroce! Teplice porazil díky energickému a zejména efektivnímu začátku 4:1 a přeskočil Slovácko o bod v tabulce na čtvrtém místě, které by Ostravě v létě zaručilo předkolo Konferenční ligy. Přestože všechno nebylo ideální, trenéru Pavlu Hapalovi zafungovaly změny systémové i personální. Co ještě duel ukázal? Třeba nový litevský talent na prvoligové scéně.

  • Po půlroce k trojce i domácí výhře

    Nezvykle hodně změn udělal na svůj vkus jinak spíš konzervativnější trenér Pavel Hapal. Systémových i personálních. Vynucená byla jen absence slovenského reprezentanta Tomáše Riga. Realizační tým zvolil po půlroce rozestavení 3-4-1-2 a po stejně dlouhé době slavili domácí vítězství. Přitom to není tak dávno, co Hapal odpovídal, že schéma se třemi stopery je mu sice médii cpáno, ale mužstvo se cítí lépe v klasické obranné čtyřce. „Už po Pardubicích jsme měli v hlavě, že přejdeme do jiného systému. Potřebovali jsme na to trošku času, to je jasné. Někteří hráči si plnili reprezentační povinnosti, třeba Kpozo, tak jsme ho vytáhli. Rusnák i Buchtič zahráli na kraji výborně. Odvedli si svoje, zároveň jsme potřebovali zvýšit výšku kvůli standardkám,“ vysvětloval kouč. Z jedné standardky FCB skóroval, z jedné inkasoval.

    Baník - Teplice: Tanko se probíjel vápnem a skóroval, 1:0
    Video se připravuje ...

  • Rusnák je wingbek

    Není to tak dávno, co sportovní ředitel Luděk Mikloško prohlásil, že u Matúše Rusnáka, zimní posily ze Žiliny, si Baník stále není jistý jeho nejsilnější pozicí. „Nemáme jasno, jestli je to spíš bek, nebo křídlo,“ přiznal bývalý brankář, ačkoli ze Slovenska šly jasné hlasy, že nejlepší výkony předvádí Rusnák, když má lajnu pro sebe od A do Z. To znamená v systému na tři stopery, kdy piluje pravou stranu coby wingbek. Proti Teplicím to čtyřiadvacetiletý rychlík ukázal nádhernou brankou, kdy obešel dva obránce a chladnokrevně zakončil levačkou na zadní tyč. „Cítím se tam nejlíp,“ přikývnul obdivovatel Trenta Alexandera-Arnolda. „Byl výborný, pozice wingbeka mu sedí asi nejvíc,“ doplnil kouč Pavel Hapal.

    Baník - Teplice: Skvělá individuální akce Rusnáka, 2:0
    Video se připravuje ...

  • Čtvrté místo je tady!

    Končila-li by teď soutěž, Baník by slavil vysněný postup do Evropy. Díky čtvrtému místu, kde po dlouhé době vystřídal Slovácko. O bod. „Bude se možná říkat, že týmy před námi klopýtají, ale my jsme si to uhráli. Ted jsme čtvrtí, čekají nás čtyři kola, uvidíme, k čemu to povede,“ řekl Pavel Hapal. Vedlo by to minimálně k tomu, že by trenéru vzniknul nárok na uplatnění opce, tedy prodloužení končící smlouvy. To v případě, že Ostrava skončí nejhůře šestá a nadstavbu odehraje v elitní skupině. Což vypadá víc než nadějně: na sedmý Liberec má momentálně pět bodů náskok.

    Baník - Teplice: Nádherný gól! Ewertonova pumelice, 3:0
    Video se připravuje ...

  • Sudí Trska poprvé

    Ještě před rokem se objevoval v krajských soutěžích v Čechách, v neděli si sudí Adam Trska odbyl premiéru ve FORTUNA:LIZE. A pětatřicetiletý muž si vedl výborně. Málokdo o něm věděl, neexhiboval, nechal hru v jednotném metru plynout, což je pro rozhodčího vždycky výsledek solidně odvedené práce. Jen tak dál!

    Nemanja Mičevič, Matúš Rusnák z Ostravy, Daniel Trubač z Teplic a hlavní rozhodčí Adam Trska Nemanja Mičevič, Matúš Rusnák z Ostravy, Daniel Trubač z Teplic a hlavní rozhodčí Adam TrskaFoto ČTK / Ožana Jaroslav

  • Smůlu protrhl Litevec

    Daniel Fila s Egypťanem Jásirem Núrem dělali stoperům Baníku na hrotu potíže, ale střeleckou formu z reprezentační jednadvacítky si do ligy člen „lvíčat“ nepřenesl. „Škoda, ale nejde každý zápas dát dva góly. To je normální, nesmím se z toho zase hroutit,“ usmál se šikovný forvard se štiplavou levačkou. „Jen za první poločas jsme měli pět tutových šancí,“ kroutil hlavou trenér Teplic Zdenko Frťala. Nakonec smůlu v koncovce uťal ten, od koho byste to možná ani nečekali. Protože ho možná ani neznáte. „My taky moc ne,“ smál se Fila na adresu Nojuse Audinise. Čerstvě osmnáctiletý člen národního týmu Litvy U19 si premiérový ligový start připsal v 74. minutě a o dvě minuty později po Bílkově rohu slavil přesnou hlavičkou první gól. „Je v něm velký potenciál, co se týče somatotypu a individuálních schopností. Věříme, že v budoucnu bude členem základní sestavy,“ pochválil nové jméno na scéně zkušený kouč.

    Baník - Teplice: Audinis při svém debutu snížil, 3:1
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud