18. dubna 2024 • 23:49

Schick s Kovářem slaví postup přes West Ham, Liverpool i Benfica končí

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Leverkusenu s Kovářem a Schickem remizovali 1:1 na hřišti West Hamu a postoupili do semifinále Evropské ligy. Bergamo vyřadilo Liverpool. Zápas mezi Marseille a Benfikou rozhodly až penalty, které dopadly úspěšně pro francouzský tým. 



Fotbalisté Leverkusenu v odvetě remizovali 1:1 na hřišti West Hamu a v součtu s úvodním vítězstvím 2:0 prošli do semifinále Evropské ligy. K postupu přispěli i brankář Matěj Kovář a útočník Patrik Schick, na druhé straně nechyběli v základní sestavě záložník Tomáš Souček s obráncem Vladimírem Coufalem. Bayer se v další fázi utká s AS Řím, který v italském derby po výhře 1:0 venku zdolal AC Milán i doma 2:1.

Bergamo proti favorizovanému Liverpoolu navzdory dnešní domácí prohře 0:1 udrželo náskok díky triumfu 3:0 na hřišti soupeře. Atalantu čeká v semifinále lepší z dvojice Marseille - Benfica Lisabon, jejichž souboj dospěl za stavu 1:0 do prodloužení.

Leverkusen nastoupil k prvnímu zápasu po nedělním zisku premiérového titulu v německé lize, na Olympijském stadionu v Londýně ale nezačal dobře. Ve 13. minutě se Antonio dostal ve vápně k centru dřív než brankář Kovář a hlavou prodloužil míč do sítě.

„Kladiváři“ byli lepším týmem a trenér Alonso zareagoval dvojitým poločasovým střídáním, které znamenalo konec v utkání pro Schicka. Ve druhé půli se hra vyrovnala a londýnský celek na další gól znamenající prodloužení nedosáhl. Naopak v 89. minutě srovnal tečovanou střelou Frimpong a Leverkusen neprohrál ani 44. soutěžní utkání v sezoně, čímž v rámci pěti elitních evropských lig překonal rekord Juventusu z ročníku 2011/12.

Článek pokračuje pod grafikou.

West Ham nenapodobí předloňskou semifinálovou účast v Evropské lize ani loňský triumf v Konferenční lize, naopak Bayer je v semifinále EL podruhé za sebou. Mezi nejlepšími čtyřmi celky soutěže jsou i Bayern Mnichov a Dortmund v Lize mistrů, německý fotbal tak má v pohárové sezoně tři celky v semifinále poprvé od ročníku 1994/95, kdy se to povedlo stejným klubům.

Liverpool se ujal v Bergamu vedení už v sedmé minutě díky Salahově penaltě, další branky už ale nepřidal. Posledním anglickým pohárovým zástupcem tak zůstává Aston Villa v Konferenční lize. Atalanta je v semifinále evropského poháru po 36 letech a teprve podruhé v historii.

AS Řím v souboji dvou týmů, které se v průběhu soutěže utkaly s pražskou Slavií, vedl už v 22. minutě 2:0. Nejprve Mancini dorazil Pellegriniho střelu do tyče a navázal na svou trefu z úvodního duelu. Následně zvýšil přesným obstřelem Dybala. V 31. minutě dostal červenou kartu Celik za skluz na Leaa, „Vlci“ ale náskok i v oslabení udrželi. Až v závěru dokázal snížit Gabbia.

Římané si zahrají semifinále evropského poháru počtvrté v řadě. Loni došli v Evropské lize až do finále, před dvěma lety ovládli Konferenční ligu.

Marseille doma smazala ztrátu 1:2 z úvodního duelu v 79. minutě po Moumbagnově gólové hlavičce. Stav 1:0 vydržel přes prodloužení až do penaltového rozstřelu. Za Benficu neuspěli v první sérii Di María a ve čtvrté Antonio Silva, Marseille tak stačily k vítězství pouze tři úspěšné pokusy.

Semifinálová utkání jsou na programu 2. a 9. května.

Semifinálová utkání jsou na programu 2. a 9. května.

Góly

Domácí: 13. Antonio

Hosté: 89. Frimpong

Sestavy

Domácí: Fabiański – Coufal (84. Johnson), Zouma (C), Akird (45+2. Ogbonna), Cresswell – Ward-Prowse, E. Álvarez (84. Cornet), Souček – Bowen, Antonio, Kudus.

Hosté: Kovář – Stanišić, Kossounou (29. Tapsoba), Tah (C), Hincapié – Xhaka, E. Palacios – Tella (46. Frimpong), Wirtz (87. Andrich), Grimaldo (68. A. Adli) – Schick (46. Boniface).

Náhradníci

Domácí: Anang, Casey, Cornet, Ings, Johnson, Knightbridge, Mubama, Ogbonna, Orford, Simon-Swyer

Hosté: Adli, Andrich, Arthur, Boniface, Frimpong, Hofmann, Hrádecký, Izekor, Lomb, Puerta, Tapsoba

Karty

Domácí: Billy McKinlay (č), Antonio, Bowen, Coufal

Hosté: Kossounou, E. Palacios, Kovář, A. Adli

Rozhodčí

Sánchez – Cabañero, Prieto (ESP)

Stadion

London Stadium, Londýn

Góly

Domácí:

Hosté: 7. M. Saláh

Sestavy

Domácí: Musso – Djimsiti, Hien, Kolašinac – Zappacosta, de Roon, Éderson (74. Pašalić), Ruggeri – Koopmeiners, Mirančuk (80. Lookman) – Scamacca (74. De Ketelaere).

Hosté: Alisson – Alexander-Arnold (72. Jo. Gomez), Konaté, van Dijk, Robertson (80. Danns) – Szoboszlai (67. Elliott), Jones, A. Mac Allister – M. Saláh (67. Núñez), Gakpo, Díaz (67. Jota).

Náhradníci

Domácí: Carnesecchi, Rossi, Adopo, Bakker, Bonfanti, De Ketelaere, Hateboer, Holm, Lookman, Pašalić, Tolói, Touré

Hosté: Adrián, Kelleher, Clark, Danns, Jota, Elliott, Endó, Gomez, Gravenberch, Quansah, Tsimikas, Núñez

Karty

Domácí: Hien, Koopmeiners, Zappacosta

Rozhodčí

Letexier – Mugnier, Rahmouni (FRA)

Stadion

Gewiss Stadium, Bergamo

Góly

Domácí: 12. G. Mancini, 22. Dybala

Hosté: 85. Gabbia

Sestavy

Domácí: Svilar – Çelik, G. Mancini, Smalling, Spinazzola – Pellegrini (C) (82. Angeliño), Paredes, Bove (81. Sanches) – El Shaarawy, Lukaku (29. Abraham), Dybala (43. Llorente).

Hosté: Maignan – Calabria (C) (46. Reijnders), Gabbia, Tomori, Hernández – Musah (69. Florenzi), Binnásir (40. Jović) – Pulišić (69. Okafor), Loftus-Cheek (46. Chukwueze), Leão – Giroud.

Náhradníci

Domácí: Patrício, Boer, Karsdorp, Llorente, Zalewski, Angeliño, Sanches, Aouar, Baldanzi, Costa, Abraham, Azmún

Hosté: Sportiello, Nava, Thiaw, Florenzi, Bartesaghi, Adli, Reijnders, Chukwueze, Terracciano, Zeroli, Jović, Okafor

Karty

Domácí: Çelik (č)

Hosté: Gabbia, Y. Adli, Jović, Calabria, Tomori, Hernández

Rozhodčí

Marciniak – Listkiewicz, Kupsik (POL)

Stadion

Stadio Olimpico, Řím

Góly

Domácí: 79. Moumbagna

Hosté:

Sestavy

Domácí: P. López – Mbemba (46. Murillo), Balerdi, Gigot (100. Dou), Soglo – Ndiaye (75. Correa), Kondogbia, Harít, Únáhí (59. Luis Henrique), Veretout – Aubameyang.

Hosté: Trubin – Aursnes, Otamendi, A. Silva, Ale. Bah – Neves, Florentino – Ra. Silva (102. Cabral), Neres (61. João Mário), Tengstedt (61. Kökçü) – Di María.

Náhradníci

Domácí: Blanco, Moumbagna, Correa, Henrique, Said M'Madi, Dou, Murillo

Hosté: Soares, Gomes, Carreras, Morato, Cabral, Kökçü, João Mário, Rollheiser, Leonardo, Gouveia, Spencer

Karty

Domácí: Mbemba, Harít, Gigot

Hosté: A. Silva, Di María, Kökçü, Florentino

Rozhodčí

Zwayer – Lupp, Achmüller (GER)

Stadion

Stade Vélodrome, Marseille

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud