Jonáš Bartoš
16. května 2023 • 23:10

Kat Plzně ve finále LM! Precizní Inter, rival zase bez gólu i uhlídaný klenot

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takový zápas chtěl v Miláně vidět téměř každý, sehnat lístek znamenalo víc než uzmutí svatého grálu. Slavné italské derby v semifinále Ligy mistrů lákalo rivalitou i výjimečnou atmosférou. Na hřišti vládly jediné barvy. Modročerné. Inter si pohlídal odvetu, AC zdolal 1:0 a po třinácti letech se utká o výjimečnou trofej. Ve finále narazí na lepšího z dvojice Manchester City - Real Madrid.



Inter předvedl takticky precizní výkon. Městského rivala z AC nepustil do zápasu a bedlivě střežil dvoubrankový náskok z úvodní partie. Našlapané San Siro se těšilo na dramatickou bitvu plnou branek, což modročerné barvy od úvodního hvizdu nedovolily.

Milánské AC, jež po zisku mistrovského titulu prožilo i fantastické obrození na půdě Ligy mistrů, kde chybělo v letech 2014 – 2021, mocně toužilo sejmout největšího rivala. Při největší snaze se ale naplno projevily herní limity, které celek souží.

Už třetí derby skončilo AC bez vstřelené branky, Inter má svého soupeře dokonale načteného. Bolestně schází větší výběr do ofenzivy – na hrot trenérovi Stefanu Piolimu zbyl pouze Olivier Giroud, kouč neměl kým nevýrazný útok posílit. Zlatan Ibrahimovic je dlouhodobě zraněný a Divock Origi se potýká s výrazným poklesem formy.

„Rossoneri“ sázeli na návrat křídelníka Rafaela Leaa. Portugalský klenot vyléčil svalové zranění, dostal se ale pouze k jedinému vážnému momentu. V první půli se typicky prosadil po levém křídle, levačkou ale kroutil balon mimo bránu. „Projevilo se, že nastoupil po zranění, nebylo to od něj úplně ono,“ souhlasil ve studiu stanice Premier Sport 2 Miroslav Jirkal, fotbalový expert a trenér.

Výhru v Lize mistrů v dresu AC ochutnal na jaře 2007 Marek Jankulovski, jemuž se ztracené semifinále jeho bývalého klubu hodnotilo velmi těžko.  „Giroud byl vepředu osamocený, scházela mu podpora od ostatních hráčů. Hlavně ve druhé půli AC nemělo žádné možnosti,“ prohlásil ve studiu legendární obránce.

Naopak Inter si počkal na klíčový moment, k němuž došlo v závěrečné čtvrthodině. Kapitán Lautaro Martínez po rychlé kombinaci ve vápně narval balon k tyči a definitivně nasměroval svůj tým do finále. „Bylo to v situaci pět na tři, ale obrana to odehrála špatně. Došlo k situaci, kdy bylo pět hráčů AC mimo a Lautaro mohl zakončit,“ všiml si Jirkal

Mužstvo, které si v základní skupině poradilo i s Viktorií Plzeň (2:0 a 4:0), ušlo ohromný kus cesty a stalo se překvapivým finalistou. V podzimních predikcích platil Inter za celek, který vypadal v konkurenci Bayernu a Barcelony „hratelně“. Opak je pravdou, italský celek si proklestil cestu až do závěrečného klání v Istanbulu. Fanoušci v sekci pro „nerazzuri“ radostí skoro zbořili stařičké San Siro, na němž nastupují oba milánské celky.

Boj o prvenství v nejprestižnější evropské soutěži ochutná Inter po dlouhých třinácti letech, kdy Ligu mistrů pod taktovkou José Mourinha vyhrál.

Góly

Domácí: 74. L. Martínez

Hosté:

Sestavy

Domácí: Onana – Darmian, Acerbi, Bastoni – Dumfries, Barella (85. Gagliardini), Çalhanoğlu, Mchitarjan (44. Brozović), Dimarco (66. Gosens) – L. Martínez (85. J. Correa), Džeko (66. Lukaku).

Hosté: Maignan – Calabria, Thiaw (64. Kalulu), Tomori, T. Hernández – Tonali, Krunić – Messias (77. Saelemaekers), B. Díaz (77. Origi), Leão – Giroud.

Náhradníci

Domácí: Asllani, Bellanova, Brozović, Cordaz, Correa, D'Ambrosio, de Vrij, Gosens, Gagliardini, Handanovič, Stanković, Lukaku

Hosté: Ballo-Touré, De Ketelaere, Florenzi, Gabbia, Kalulu, Kjaer, Mirante, Nava, Origi, Pobega, Saelemaekers, Rebić

Karty

Domácí: Barella, L. Martínez

Hosté: Thiaw, Krunić

Rozhodčí

Turpin – Danos, Pages (FRA)

Stadion

Stadio Giuseppe Meazza (San Siro), Milán

Návštěva

75 567 diváků

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud