20. června 2021 • 19:50

Itálie - Wales 1:0. Rozhodnutí po standardce, favorit je stoprocentní

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Itálie pořád ještě na EURO nedostali gól. Ve svém třetím zápase porazili Wales 1:0 a ovládli skupinu A s plným počtem bodů. Tým kolem Garetha Balea udržel o skóre postupové druhé místo, třetí jsou po vítězství 3:1 nad Tureckem Švýcaři a se čtyřmi body teoreticky mohou zamotat situaci s českým postupem.



Jediný gól vstřelil na konci prvního poločasu Matteo Pessina. Krátce po změně stran byl vyloučen hostující Ethan Ampadu. Svěřenci trenéra Roberta Manciniho, kteří už měli před zápasem jistý postup, protáhli vítěznou sérii bez inkasované branky na 11 duelů a na Euru navázali na triumfy 3:0 nad Tureckem a Švýcarskem.

Čtyřnásobní světoví šampioni Italové se v osmifinále příští sobotu v Londýně utkají s druhým týmem ve skupině C, kterým bude Ukrajina, nebo Rakousko.

Mancini udělal v základní sestavě osm změn oproti předchozímu utkání se Švýcarskem, zůstali pouze brankář Donnarumma, obránce Bonucci a záložník Jorginho. Poprvé na turnaji nastoupil uzdravený středopolař Verratti.

V pozměněném složení Italové nebyli tak dominantní jako v předchozích dvou zápasech. Velšan Gunter ve 27. minutě v první velké šanci po rohu hlavičkoval těsně nad branku. Na druhé straně Chiesovu střelu zablokoval Ampadu.

Domácí ve 39. minutě otevřeli skóre. Navrátilec Verratti z přímého kopu našel Pessinu, který se prosadil pohotovou střelou, byť míč trefil lýtkem. Záložník Bergama o chvíli později po další Verrattiho přihrávce těsně minul branku.

Italové byli blízko druhému gólu v 53. minutě, kdy Bernardeschi z přímého kopu trefil tyčku. Krátce nato Ampadu surově šlápl Bernardeschimu na nohu a dostal červenou kartu. Obránce Chelsea se ve 20 letech a 279 dnech stal nejmladším přímo vyloučeným hráčem v historii ME.

"Azzurri" v přesilovce poprvé zahrozili po Chiesově akci, kterou Belotti zakončil střelou do nohy velšského brankáře Warda. Tým z Apeninského poloostrova ale velkou převahu neměl. Naopak v 76. minutě mohl vyrovnat volný Bale, který po Moorevě přiťuknutí hlavou z voleje vypálil nad břevno.

V závěru ještě nevyužil dvě slibné domácí příležitosti Belotti. Favorizované italské mužstvo víc soupeři nedovolilo a vyhrálo osmý z deseti vzájemných zápasů.

Góly

Domácí: 39. Pessina

Hosté:

Sestavy

Domácí: G. Donnarumma (89. Sirigu) – Tolói, Bonucci (C) (46. Acerbi), Bastoni, Emerson – Pessina (87. Castrovilli), Jorginho (75. Cristante), Verratti – Chiesa, Belotti, Bernardeschi (75. Raspadori).

Hosté: D. Ward – Gunter, Rodon, Ampadu – C. Roberts, Allen (86. Levitt), Morrell (60. Moore), N. Williams (86. B. Davies) – Bale (C) (86. Brooks), Ramsey, D. James (74. H. Wilson).

Náhradníci

Domácí: Acerbi, Barella, Cristante, Di Lorenzo, Immobile, Insigne, Locatelli, Meret, Raspadori, Sirigu, Spinazzola, Castrovilli

Hosté: Brooks, Davies, Davies, Hennessey, Lockyer, Levitt, Moore, Mepham, Norrington-Davies, Roberts, Williams, Wilson

Karty

Hosté: Allen, Ampadu (č), Gunter

Rozhodčí

Hategan – Ghinguleac, Gheorghe

Stadion

Stadio Olimpico, Řím

Návštěva

11 541 diváků

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Itálie 4 3 0 0 9:1 9
2. Švýcarsko 3 1 1 1 4:5 4
3. Wales 4 1 1 2 3:6 4
4. Turecko 3 0 0 3 1:8 0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud