22. listopadu 2022 • 15:15

SESTŘIH: Argentina - S. Arábie 1:2. Obrat outsidera a první šok na MS

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
8
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Saúdské Arábie na mistrovství světa senzačně porazili Argentinu 2:1. Velkého favorita skupiny C i celého šampionátu zaskočili skvělým vstupem do druhého poločasu, kterým odpověděli na gól hvězdného Lionela Messiho z penalty z desáté minuty. Sálih Šahrí ve 48. minutě přes Cristiana Romera přesně zakončil na zadní tyč, o pět minut později se Násir Davsárí přesnou střelou z hranice vápna trefil do horního rohu branky.



Výběr Saúdské Arábie se stal prvním týmem od července 2019, který dokázal vítěze posledního mistrovství Jižní Ameriky porazit. Argentinská série bez prohry skončila po 36 zápasech. Jediné utkání Jihoameričanům chybělo k vyrovnání italského rekordu v neporazitelnosti z let 2018 až 2021.

Pravděpodobně poslední mistrovství světa nezačalo pro Messiho nejlépe, napravit to argentinský výběr může v sobotu v zápase s Mexikem opět na stadionu v Lusailu. Saúdská Arábie se ve stejný den utká v Rajjánu s Polskem.

Messi byl přitom nejvýraznější postavou prvního poločasu a už ve druhé minutě mohl otevřít skóre, jeho střelu ale Uvaís vyrazil na roh. V osmé minutě zasáhl do hry videorozhodčí, který odhalil nedovolený zákrok v pokutovém území. Pokutový kop Messi bezpečně proměnil. Argentinský útočník se prosadil již na čtvrtém mistrovství světa a dokázal to jako pátý hráč v historii. Doplnil čtveřici Pelé , Uwe Seeler, Miroslav Klose a Cristiano Ronaldo .

Argentina - Saúdská Arábie: Přísný VAR a penalta, kterou Messi proměnil! 1:0
Video se připravuje ...

Argentinci během úvodního dějství dostali míč mezi tři tyče ještě třikrát, dva góly Lautara Martíneze ani další trefa Messiho ale nebyly uznány, protože všem akcím předcházelo ofsajdové postavení.

A hned po změně stran outsider připravil Messiho týmu šok. Tři minuty po přestávce se prosadil Šahrí, který ustál souboj s Romerem a střelou na zadní tyč překonal Emiliana Martíneze. A vzápětí saúdskoarabský tým dokonal obrat. Abadův pokus nejprve odhlavičkoval Romero, odražený míč ale získal Davsárí, který se šikovně uvolnil mezi přesilou obránců a krásnou technickou střelou z hranice vápna trefil horní roh branky.

Argentina - Saúdská Arábie: Neuvěřitelný obrat! Dvě slepené trefy jako šok pro favorita
Video se připravuje ...

Argentinskému výběru se do konce zápasu již nepodařilo prosadit. Kompaktně hrající obrana soupeře společně s výborně chytajícím Uvaísem uhlídala všechny hvězdy jihoamerického týmu i během čtrnáctiminutového nastavení.

Nejpřekvapivější výsledky na MS ve fotbale:

USA - Anglie 1:0 (základní skupina 1950)
KLDR - Itálie 1:0 (základní skupina 1966)
Alžírsko - SRN 2:1 (základní skupina 1982)
Kamerun - Argentina 1:0 (základní skupina 1990)
Senegal - Francie 1:0 (základní skupina 2002)
Kostarika - Itálie 1:0 (základní skupina 2014)
Korea - Německo 2:0 (základní skupina 2018)
Saúdská Arábie - Argentina 2:1 (základní skupina 2022)

Góly

Domácí: 10. Messi

Hosté: 48. aš-Šahrí, 53. al-Dawsarí

Sestavy

Domácí: Em. Martínez – Molina, C. Romero (59. Li. Martínez), Otamendi, Tagliafico (71. Acuňa) – de Paul, Paredes (59. Fernández) – Di María, Messi (C), A. Gómez (59. J. Álvarez) – La. Martínez.

Hosté: al-Uwajs – Abdulhamíd, Tambaktí, al-Bulajhí, aš-Šahrání (90+9. al-Brajk) – al-Burajkán (89. Asírí), Kanú, al-Málkí, al-Farádž (C) (45+4. al-Ábid, 88. al-Amrí), al-Dawsarí – aš-Šahrí (78. al-Ghanám).

Náhradníci

Domácí: Rulli, Armani, Martínez, Foyth, Montiel, Pezzella, Acuňa, Mac Allister, Palacios, Fernández, Rodríguez, Almada, Correa, Dybala, Álvarez

Hosté: ar-Rubají, al-Aqídí, al-Amrí, al-Ghanám, ad-Dawsarí, Mádú, al-Brajk, an-Nadžií, Báhibrí, al-Abúd, Utajf, al-Ábid, al-Hassan, Asírí

Karty

Hosté: al-Málkí, al-Bulajhí, al-Dawsarí, Abdulhamíd, al-Ábid, al-Uwajs

Rozhodčí

Vinčić – Klančnik, Kovačič – Ndiaye.

Stadion

Lusail Iconic Stadium, Lusail.

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Argentina 3 2 0 1 5:2 6
2. Polsko 3 1 1 1 2:2 4
3. Mexiko 3 1 1 1 2:3 4
4. Saúdská Arábie 3 1 0 2 3:5 3

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud