14. listopadu 2020 • 05:00

Přetlak na středu repre: svatá trojice, kdo dál a komu chybí rychlost?

Vstoupit do diskuse
17
  • Přetlak na reprezentačním středu: Souček, Darida a kdo dál?Přetlak na reprezentačním středu: Souček, Darida a kdo dál?FOTO: Koláž iSport.cz

    Potenciálních jmen do středu pole má fotbalová reprezentace hodně, ne všechny kombinace ale mohou fungovat, jak názorně ukázal duel s Německem. „Svatá trojice“ je (nejen) z pohledu deníku Sport jasná: Tomáš Souček z West Hamu, Vladimír Darida hrající za berlínskou Hertu a záložník Spartaku Moskva Alex Král. Ale kdo dál? Kdo by mohl převzít stěžejní roli do budoucna, komu chybí rychlost a kde je problém produktivního Antonína Baráka z italského Hellasu Verona?

  • Tomáš Souček (25) – West Ham

    Tomáš Souček brání Georginia WijnaldumaFoto Reuters
    V reprezentaci: 28 zápasů / 3 góly

    Názor Sportu: Jednička ve středu pole, srdce týmu a pravděpodobně jeho budoucí kapitán. Lídr, přes kterého jde drtivá většina všech akcí na obou polovinách bou hřiště. Právě pro svou vyváženou defenzivu, kde zastavuje útoky soupeřů a ofenzivu, kde střílí důležité góly, je nepostradatelný.

  • Alex Král (22) – Spartak Moskva

    Český fotbalista Alex Král (33) v zápase Spartaku Moskva proti Soči (2:2)Foto Profimedia.cz
    V reprezentaci:
    14 zápasů / 2 góly 

    Názor Sportu: Mladickým elánem a zdravým sebevědomím dodává Šilhavého souboru tolik potřebnou energii. Jeho akční rádius je obrovský, na hřišti působí naprosto přirozeně. Moderní „box to box“ středopolař, který v Rusku každý měsíc výkonnostně roste. A bude ještě lepší.

  • Vladimír Darida (30) – Hertha Berlín

    Vladimír Darida prodloužil v HertěFoto Profimedia.cz

    V reprezentaci: 66 zápasů / 7 gólů

    Názor Sportu: Sympatický univerzál, kterého chce mít k dispozici každý trenér. Je libo zalepit díru na desítce? Není problém, Darida oběhá prostor pod hrotem. Anebo potřebujete konstruktivní šestku? I to opora Herty Berlín v pohodě zvládne. Pro předfinální fázi velmi důležitý článek.

  • Bořek Dočkal (32) – Sparta Praha

    Bořek Dočkal na tréninku české fotbalové reprezentaceFoto Pavel Mazáč / Sport
    V reprezentaci:
    42 zápasů / 7 gólů

    Názor Sportu: Před měsícem ve Skotsku by se hodil, tam nároďák marně dobýval urputnou defenzivu, Dočkalova myšlenka a řešení na posledních metrech chyběly. Ale jinak je postradatelný, což ukázalo nejen Německo, ale i Sparta v Plzni a na Celtiku. Bez pohybu a přepínání to už nejde…

  • Antonín Barák (25) – Hellas Verona (host. z Udine)

    Radost Antonína Baráka po gólu proti AC MilánFoto ČTK / AP / Antonio Calanni
    V reprezentaci:
    14 zápasů / 5 gólů

    Názor Sportu: Asi největší oříšek. Pálí mu to v Serii A, velmi slušnou bilanci má i v reprezentaci, ale duel v Lipsku odhalil jeho rychlostní deficit a laxnější přístup k defenzivním povinnostem. Podobný případ jako Dočkal, jeho šikovnost a levačka může být platná v zápasech proti slabším.

  • David Pavelka (29) – Sparta Praha

    David Pavelka oslavuje svůj gól proti BrazíliiFoto Sport

    V reprezentaci: 22 zápasů / 1 gól

    Názor Sportu: Naposledy nastoupil za nároďák v červnu 2019, tehdy patřil díky charakteru, zodpovědnosti a spolehlivosti ke klíčovým borcům výběru. Poté Pavelku vyřadily zdravotní problémy, ale do užšího týmu patří. Právě obrannou činností mezi ostatními záložníky totiž vyniká.

  • Petr Ševčík (26) – .

    Petr Ševčík debutoval za Slavii v mistrovském utkání hned v prvním jarním koleFoto Pavel Mazáč (Sport)

    V reprezentaci: 6 zápasů / 0 gólů

    Názor Sportu: V nároďáku naskakuje kvůli velké konkurenci uprostřed spíš ze strany, ale na lajně tolik nevyužije své přednosti. Líbivým driblinkem umí vyvézt míč od vlastní brány až před tu soupeřovu, ale k tomu, aby se vklínil mezi „svatou trojici“, mu chybí ještě lepší nadstavba a čísla.

  • Lukáš Kalvach (25) – Viktoria Plzeň

    Radost Lukáše Kalvacha z branky na 1:1Foto Michal Beranek / Sport

    V reprezentaci: 1 zápas / 0 gólů

    Názor Sportu: Od loňského přestupu do Plzně je zřejmě nejlepším hráčem Viktorie, na rozdíl od jiných obstál i v neúspěšných pohárových předkolech. Kalvach disponuje geniálním přehledem, citem pro hru a jejím čtením, ale na úplnou top úroveň mu schází rychlost, což je dost limitující.

  • Michal Sadílek (21) – Slovan Liberec (host. z Eindhovenu)

    Michal Sadílek bude hostovat v LiberciFoto Pavel Mazáč/Sport

    V reprezentaci: 0 zápasů / 0 gólů

    Názor Sportu: Trumf do budoucna? Proč ne. Česko nemá tolik borců, kteří by se učili v předním evropském klubu a nasávali tam vítěznou mentalitu. Pokud bude jeho kariéra i nadále směrována správně, po konci v jednadvacítce by měl plynule povýšit do áčka natrvalo. Potenciál na to má.

Vstoupit do diskuse
17

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud