10. února 2018 • 17:20

Video odvolalo penaltu proti Juventusu: Tři minuty čekání na (ne)ofsajd

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Juventus válí dál. Porazil Fiorentinu 2:0, minimálně do večerního duelu Neapole s Laziem vede ligu, v posledních 16 zápasech napříč všemi soutěžemi inkasoval jediný gól. Všechno přitom mohlo být jinak, kdyby v zápase s týmem z Florencie nevznikl zmatek kolem penaltové situace.



Mnozí tušili, že centrem kontroverze bude v tomto utkání Federico Bernardeschi, který do Turína přišel právě z Fiorentiny. A byl to skutečně on, kdo v 56. minutě parádním přímým kopem zařídil první, a nakonec vítězný, gól zápasu. Jenže i „přeběhlíka“ Bernardeschiho zastínila situace z 18. minuty.

Rozhodčí Marco Guida nařídil pokutový kop pro Fiorentinu poté, co Giorgio Chiellini zahrál ve vápně rukou. Jenže francouzský záložník Jordan Veretout, který si k penaltě stoupnul, musel na zahrání kopu dobré tři minuty čekat kvůli konzultaci s videorozhodčím. A nakonec se ani nedočkal.

Guida totiž po rozhodnutí svého videoasistenta penaltu odvolal. Fiorentinský Dias, který trefil Chielliniho ruku, totiž centroval z ofsajdu. To by samozřejmě bylo naprosto správné rozhodnutí, záběry ovšem ukazují, že míč se k Diasovi odrazil od obránce Juventusu Alexe Sandra. O ofsajd se tedy nejednalo, rozhodčí tento fakt ale přehlédl.

Úřadující mistr se ze zmatečné situace vzpamatoval lépe, po gólech Bernardeschiho a Gonzala Higuaína z druhé půle vyhrál 2:0. Kontroverzní moment ale nezůstal bez odezvy. "Bylo to velmi vyrovnané utkání, takovéhle momenty rozhodují zápasy. Učinit finální rozhodnutí trvalo hroznou dobu, to znamená, že to nebyla jasná situace," hořekoval trenér poraženého týmu Stefano Pioli.

"Nebyl to ofsajd, pravidla hovoří jasně. Jistě, je možné, že bychom tu penaltu nakonec neproměnili, ale přesto - penalta to prostě byla," sdělil svůj jasný názor. "Videoasistent může rozhodčímu pomoct, ale hlavní sudí musí ten záběr sám vidět, pokud je na pochybách. Podívejte se na to sami a udělejte si na to názor. Sudí Guida si myslel, že se rozhodl správně, já myslím, že ne," uzavřel Pioli.

To Maximiliano Allegri, hlavní trenér Juventusu, ve věci moc jasno neměl. Rozhodčí mu odvolání penalty nevysvětlil, Allegri si tak až do tiskovky myslel, že akce Fiorentina nebyla zastavena kvůli ruce, ale kvůli faulu.

"Trvalo to dlouho, ale naštěstí byla ta penalta anulována. Až potom jsme začali pořádně bránit," řekl kouč turínského giganta. I přes výhru zdůraznil, že jeho tým musí začít hrát lépe. Ideálně co nejdřív, už v úterý čeká Juventus první zápas osmifinále Ligy mistrů proti Tottenhamu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud