23. července 2013 • 11:56

HOTOVO. Barcelonu povede Martino, trenér z "Messiho" Rosária

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novým trenérem fotbalistů Barcelony bude Argentinec Gerardo Martino. Krajan největší hvězdy týmu Lionela Messiho nahradí na lavičce španělského mistra nemocného Tita Vilanovu, který v pátek rezignoval kvůli léčbě rakoviny. Padesátiletý Martino podle klubového webu podepíše dvouletý kontrakt.



Martino byl momentálně bez angažmá. V minulé sezoně dovedl Newell's Old Boys k argentinskému titulu, předtím v letech 2006-2011 trénoval reprezentaci Paraguaye. V této zemi také vyhrál čtyřikrát ligu, třikrát s celkem Libertad (2002, 2003 a 2006) a v roce 2004 s Cerro Porteňo.

Bývalý záložník přezdívaný "Tata" se narodil stejně jako Messi v Rosariu. Se čtyřnásobným nejlepším hráčem světa údajně výborně vychází, navíc se mu líbí fotbalový projev úřadujícího španělského šampiona.

Pozitivně o trenérovi mluvil i kapitán Barcelony Carles Puyol. "Známe Martinovu kariéru, je to velmi dobrý trenér a má rád náš styl," prohlásil zkušený obránce. "Myslím, že bude pasovat do našeho modelu," doplnil záložník Andrés Iniesta.

Jejich mužstvo bude mít prvního zahraničního kouče od roku 2008, kdy na lavičce skončil Nizozemec Frank Rijkaard. Před Martinem vedli Barcelonu tři Argentinci Helenio Herrera (1958-60 a 1980-81), Roque Olsen (1965-67) a César Luis Menotti (1983-84).

Návratu do katalánského klubu se tak nedočkal třiačtyřicetiletý Luis Enrique, jenž byl dalším velkým adeptem na uvolněný post. Někdejší ofenzivní hráč Barcelony, Realu Madrid i španělské reprezentace v minulosti koučoval barcelonský B-tým, od června je trenérem Celty Vigo.

Martino by si měl premiéru na lavičce Barcelony odbýt 3. srpna proti brazilskému Santosu v Gamperově poháru. Ve středeční přípravě s Bayernem Mnichov tým zřejmě ještě povedou současní asistenti Jordi Roura a Rubi. O den později by se měl chopit taktovky Martino. Jedním z prvních úkolů nového kouče bude sladění Messiho s novou ofenzivní brazilskou hvězdou Neymarem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud